NewsVoice varnades av YouTube för coronainslag i Sky News

Alan Jones, 16 september 2020. Foto: SkyNews Australia
Alan Jones, 16 september 2020. Foto: SkyNews Australia

NEWSVOICE. SwebbTV släpper idag en separat video ”Kända journalister i alternativmedia – Paneldebatt på alternativa bok- och mediemässan 2020” med undertecknad som en av paneldeltagarna. Jag tog upp exemplet när YouTube varnade NewsVoice, men på grund av ett inslag i Sky News.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | #TorbjörnSassersson #NewsVoice | Video: Education4Future

Mässan gick av stapeln den 26 september 2020 i Stockholm. Detta var en unik bok- och mediamässa enligt Education4Future som var arrangör. NewsVoice deltog i panelen tillsammans med: Maria Celander, Öystein Rönne, Kjell Böhlin och Jan Sjunnesson.

Eva Donell från Education4Future ställde frågan om vi har erfarenhet av att ha blivit nedtystade i sociala medier. Istället för att ta upp dessa exempel valde jag att berätta om ett experiment som bestod i att jag på NewsVoice YouTube-kanal den 17:e september laddade upp ett oredigerat segment från Sky News Australia. Inslaget var 8 minuter långt med den politiska kommentatorn Alan Jones i bild där han framför uppgifter om att coronakrisen sannolikt är ett bedrägeri.

Jag förväntade mig att YouTube eller Sky News skulle upptäcka detta inom några dagar och då beslå uppladdningen med att det var ett upphovsrättsligt intrång. Istället tog YouTube ned videon redan efter 30 minuter och utdelade en varning till NewsVoice. Skälet till varningen var dock inte att det var ett upphovsrättsligt intrång utan att det stred mot YouTubes community-regler. Det handlar för YouTube med andra ord om politiskt inkorrekta uppfattningar inom medicin och vård.

Min poäng är att även videoinslag direkt från en etablissemangskanal som Sky News kan raderas av YouTube.

Sky News: ’Australians must know the truth – this virus is not a pandemic’: Alan Jones

Skärmdump från YouTube (17 sep 2020)
Skärmdump från YouTube (17 sep 2020): Varning till NewsVoice från YouTube angående coronakritiskt inslag i SkyNews från den 16 sep 2020. Varningsskylt: YouTube.

Om NewsVoice drar på sig ytterligare tre varningar stängs kanalen av och det sker i regel hastigt i samband med den sista varningen. Jag tog upp exemplet för att visa att inte bara mindre nätmedier bannas av de sociala mediejättarna utan även att en stor etablerad kanal som Sky News kan bannas på YouTube, även om jag inte känner till om just Sky News försökt ladda upp samma video på YouTube.

I övrigt se gärna videon på NewsVoice redaktörsblogg i sin helhet som tar upp ytterligare intressanta tankar och erfarenheter.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.