Kroniska smärtor – vad ska jag göra?

Lider du av kroniska smärtor? Foto: Keenan Constance. Licens. Unsplash.com
Bild: Lider du av kroniska smärtor? Foto: Keenan Constance. Licens: Unsplash.com

Lider du av kroniska smärtor? Du är inte ensam. Ungefär 20–25% av alla vuxna lider av kroniska smärtor, vilket är rätt många personer. Kronisk smärta, eller långvarig smärta, innebär att man har haft ont varje dag i tre till fem månader.

Extern skribent

Exempel på detta kan vara belastningsskador, huvudvärk, ryggsmärtor eller ledvärk. Vart det än sätter sig på kroppen, är det ett stort problem för många människor. Läs med här för att få lite inspiration och tips på vad du kan göra för att få vardagen till att bli lättare.

Naturens naturliga oljor mot kroniska smärtor

Något som är väldigt omtalat nu för tiden, är CBD. CBD är förkortningen på cannabinoider, som är organiska föreningar som finns i hampaplantor. CBD kan faktisk hjälpa på kroniska smärtor, inflammationer, psykisk ohälsa, sömnbesvär och mycket mer. Det forskas mycket om ämnet just nu, men många studier visar att CBD har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Du kan även läsa på nätet om många människor som skriver att CBD har hjälpt på deras smärtor. Du kan få det i många olika former, t ex som CBD Kapslar, som gör det lätt att inta CBD-olja smaklöst och med precis dosering.

Aktivera kroppen

Ett annat sätt att lindra kronisk smärta är faktiskt genom träning. Det kan låta banalt, men med fler stillasittande jobb och mindre aktivitet i dagens samhälle, är det extra viktigt att komma ihåg att träna. Kroppen är inte byggd för att sitta still hela dagarna, men det behöver inte innebära en 10 km lång löprunda eller ett svettigt spinningpass på gymmet. Det kan vara enkel gymnastik eller stretching hemma på mattan. Om det känns överväldigande kan du kanske börja lite smått. Gå en promenad när du har paus på jobbet eller innan du ska sova. Kom ihåg att inte vara stillasittande i samma ställning i en längre tid, musklerna och lederna behöver röra på sig!

Gör något roligt!

Det tredje tipset du kan ta med dig, är att göra saker om du tycker om. Du hörde rätt, att göra något man tycker är roligt, hjälper på kronisk smärta. Det kan vara en hobby, att ta en kaffe med några vänner eller att vara kreativ på olika sätt. Många upplever att kronisk smärta tar över vardagen. Gör den det, leder det samtidigt också till psykisk ohälsa och det kan vara lätt att komma in i en ”negativ spiral”. Därför är det så viktigt att ta hand om sina intressen, vara snäll mot sig själv och försöka leva så aktivt och roligt som möjligt.

Extern skribent

Relaterat