Så kan du spara el i ditt hushåll

Temabild: Spara el. Foto: Rawpixel.com. Licens: Elements.envato.com
Temabild: Spara el. Foto: Rawpixel.com. Licens: Elements.envato.com

PRIVATEKONOMI. Nu när elpriserna går upp är det många som vill spara el. Det finns mängder av tips på hur du kan hushålla med energin, men det är inte alla som lika effektiva eller sparsamma som andra. Som alltid när man ska spara ner på något ska man inte underskatta vad de små förändringarna kan göra.

I längden kommer du kunna spara mängder av pengar och el genom att anamma dessa små tips och bryta några dåliga vanor. Här är fem tips på hur enklast sänker din elräkning när elen är som dyrast.

Se över din inomhustemperatur

Den största energiboven i ett hem är värmekällan. Hur du värmer upp ditt hem spelar stor roll för hur stor din elräkning kommer att bli. Ofta har man inte råd att investera i jordvärme eller värmefläkt för att minska sina kostnader. Men det finns andra småknep man kan ta till. Genom att sänka temperaturen någon grad i huset kan man sänka sin energiförbrukning med ett tiotal procent. Det är den billigaste och den enklaste åtgärden man kan ta till.

Byt ut belysningen i ditt hem

Du kan också byta ut belysningen i ditt hem. Gamla glödlampor är mycket mer energikrävande än nya som har LED-teknik. Är det läge att byta stil eller inreda på ett fräscht sätt kan man köpa neonskylt text. Det är båda energisnålt och ger ditt hem en fräsch ny touch.

Duscha borta

Att duscha eller bada är väldigt energikrävande. Det är just att värma upp vatten som tar mycket energi och desto mer man använder, desto dyrare blir det. Det kan därför vara en bra idé att duscha borta. Du kan passa på att duscha på jobbet eller när du tränar. Vill man inte vara så extrem kan man åtminstone duscha lite kortare än vanligt. Gör man det finns det pengar att spara.

Kör fulla disk- och tvättmaskiner

När du väl tvättar och diskar, gör det ordentligt. Det finns ingen mening med att köra halva maskiner och diska eller tvätta oftare. Varje disk och tvätt tar en hel del energi. Både för att du ska värma upp vatten och för att maskinen förbrukar el. Du kan spara mängder av energi genom att fylla dina maskiner fullt ut.

Byt ut gamla vitvaror

Gamla vitvaror som kylskåp och frysar kan vara stora energibovar i ditt hem. Det är en teknologi som har utvecklats i rasande fart och dagens vitvaror kräver inte alls lika mycket energi som gamla. Det kanske är en stor investering från början men de månader som elen är dyr kommer du tacka dig själv för din framförhållning.

Dessa fem tips är olika effektiva. Det bästa är att reducera energin det går åt att värma upp ditt hus, framför allt om du har direktverkande el. Men många bäckar små kan ändå göra skillnad. Även om neon signs kan verka larvigt är det ändå bättre än att gamla glödlampor. Dessutom får du ett nytt coolt hem på köpet.

Extern skribent