Hur ofta bör man gå till tandläkaren?

Gå till tandläkaren? Friska tänder gillas av tandläkare. Foto: svklimkin. Licens: Pixabay.com
Friska tänder gillas av tandläkare. Foto: svklimkin. Licens: Pixabay.com

HÄLSA. Det finns många olika besvär som man kan få om man inte tar hand om sina tänder. De vanliga besvären som kan uppstå är karies eller hål i tänderna om man inte tar hand om sin munhygien på rätt sätt, men även allvarligare besvär som parodontit kan drabba den som inte sköter sin munhygien.

Det är viktigt att man tar sig till en tandläkare och får regelbunden vård för att undvika sjukdomar i munnen. Är man i riskzonen eller vet med sig att man har svårigheter att sköta sin mun på ett korrekt sätt är det givetvis lättare att bli drabbad. Känner du att du är i en sådan situation bör du kanske höra av dig till tandläkare så fort som möjligt.

Genetik spelar roll när det kommer till munhälsa

Man bör ha i åtanke att det inte bara behöver vara ens eget fel att man får karies eller att man hela tiden drabbas av hål i tänderna. Det kan vara på grund av din genetik och det arvsanlag som du har fått ärva från dina föräldrar.

En del individer har sämre förutsättningar att bevara en mer hälsosam munhälsa. Tänderna är kanske känsligare eller så kan deformationer bidra till att man ansamlar plack och bakterier i munnen. Något som kan ge upphov till hål i tänderna och på sikt värre följder.

Det finns dock lösningar på detta. Åtminstone om man dras med tänder som inte är jämnt placerade i munnen. Man kan reglera tänderna med en tandställning eller med skenor. Kliniker som Dr.Smile erbjuder idag osynliga, mer bekväma tandregleringsmetoder, men även vanliga tandläkare kan erbjuda sådana tjänster.

Vad kan man göra själv?

Det finns givetvis fler sätt som man kan göra på för att behålla sina tänder friskare och helare längre. I dagens samhälle utsätts tänderna för mer stress än någonsin då mellanmål och fikastunder har blivit allt vanligare. Detta är något som inte är särskilt bra för tänderna.

Optimalt för munhälsan är att äta på regelbundna tidpunkter på dagen och undvika för många mål mellan dessa måltider. Det är viktigt att man låter tänderna vila och att man inte småäter flera gånger per dag.

En annan faktor som spelar stor roll är huruvida man dricker för många sötade drycker. Läsk, juice och saft är bland det värsta man kan utsätta sina tänder för. Det är bättre att ersätta detta med att dricka vatten i stället. Vätskor med framför allt socker kan leta sig in alla små hålor i tänderna ansamla dåliga bakterier och beläggningar. Det kan därför vara en god ide att dra ner på sötade drycker.

Ta hand om munnen för plånbokens skull

Precis som tandläkare säger är det också viktigt att ta hand om sin mun på bästa vis. Det gäller då förstås att borsta sina tänder två gånger om dagen, skölja med fluor och använda tandtråd dagligen. Även om detta kan framstå som en tråkig och tidskrävande rutin kommer man i längden att spara både pengar och minska sina besvär i munhålan.

Det är många som är unga och kanske inte har så mycket framförhållning. Det är ofta när man blir äldre som tandbesvären kommer. Framför allt när det gäller karies eller parodontit. Sedan när man väl tar tag i sina rutiner som berör tänderna kan det redan vara för sent.

Så ta hand om munnen för både hälsan och plånbokens skull. Det är ofta väldigt dyrt att gå till tandläkaren för dyrare ingrepp. Spendera då i stället någon minut extra på att ta hand om tänderna så kommer du bli rikare ur flera aspekter i takt med att du åldras.

Extern skribent

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.