Mihin sijoittaa vuonna 2020?

Kryptovaluutat. Valokuva: Austin Distel. Lisenssi: Unsplash.com
Valokuva: Austin Distel. Lisenssi: Unsplash.com

Vuosi 2020 tulee jäämään historiaan COVID-19 pandemian vuotena ja 2020 onkin rekisteröinyt useita uusia ennätyksiä sekä ylös että alaspäin osakemarkkinoissa sekä valuuttamarkkinoissa.

Kuluttajat, jotka säästävät eläkettä tai muuten vain tuottoa varten ovatkin olleet hädissään ja monet ovet kotiuttaneet rahojaan koska pelkäävät markkinoiden isompaa romahtamista. Totuus on, että koko talous on mennyt kovaa vauhtia alaspäin sillä ihmiset eivät enää kuluta vaan ovat kotona suojassa virukselta.

Ekonomit ympäri maailman tekevät erilaisia simulaatioita siitä, miten talous tulee elpymään mutta kaikissa laskennallinen virhemarginaali on 50% luokkaa sillä ihmiskunnan historiassa ei ole koskaan koettu samanlaista tilannetta aiemmin.

Optimistisimmat arvioivat että 2021-2020 talous alkaisi olemaan taas raiteillaan ja osakemarkkinoilla voidaan nähdä kestävää kasvua.

Mitkä yhtiöt kasvavat?

Totuus on, että on vaikeaa arvioida mitään yksittäistä markkinaa tai yhtiötä, joka tulisi nousemaan yli muiden. Ainoa talous, joka näyttäisi olevan nousussa on tietysti lääkeyhtiöt mutta totuus on, että tämäkin voi olla keinotekoista ja nyt saavutetut hyödyt voivat hävitä tilanteen normalisoituessa.

Ainoa totuus on se, että talous tulee ennen pitkään nousemaan taas niin kuin se teki 2008-2009 sekä pahimmissa lamoissa kuten 1930 luvulla.

Niille, jotka haluavat ottaa jonkin verran riskiä mutta kuitenkin saada mainittavaa tuottoa seuraavan vuosikymmenen aikana sijoitusrahastot ovat varmin tapa tähän.

Monet ovat ehdottaneet erilaisia fintech yhtiöitä sekä kryptovaluuttoja ratkaisuksi sillä molemmat ovat tulevaisuuden teknologiayhtiöitä, joilla on ollut kovaa kasvua, eivätkä ne ole kärsineet niin paljon kuin tavallisemmat yhtiöt.

Erilaiset haastajapankit sekä maksunvälittäjät ovat nähneet kovaa kasvua ihmisten siirtäessä kulutusta nettiin.

Internet kasvun jälleen talouden kasvun johtajana?

Internet on 90-luvulta asti ollut monen johtavan yrityksen alusta, näistä voidaan mainita Amazon, Ebay, Aliexpress sekä tietysti haastajapankit kuten Revolut, Monzo, N26 sekä maksunvälittäjät kuten Adyen, Stripe sekä PayPal, jotka kaikki ovat rekisteröineet vahvaa kasvua, ja Amazon on maailman arvoikkain yhtiö.

Se mikä tässä kohtaa näyttää varmalta on se, että fyysisestä sijainnista riippumattomat yhtiöt tulevat olemaan parhaiten menestyviä sillä ei ole varmaa tuleeko viruksesta uusia aaltoja tai tuleeko uutta virusta?

Kiinteistösijoitus on yleensä ollut varma valinta sillä kauppakeskukset ja kiinteistösijoitukset ovat tuottaneet tasaista tuottoa vuosikymmenien ajan.

Kauppakeskuksia omistavat yhtiöt ovat kuitenkin jo pidemmän ajan olleet laskussa ihmisten siirtäessä kulutusta nettiin ja nykytilanne vain nopeuttaa trendiä.

Shopify joka tarjoaa hyvän alustan online kaupankäynnille on tehnyt kovaa nousua kivijalkakauppojen siirtäessä tarjontaa entistä nopeammin nettiin yrittäessään selviytyä kriisistä.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat ja viimeisen vuosikymmenen ajan luoneet useita miljonäärejä ja miljardöörejä. Kryptovaluutat ovat kuitenkin edelleen harmaalla alueella ja valtiot kiirehtivät luomaan lakeja, jotka koskisivat myös kryptovaluuttoja, monet taas yrittävät kieltää ne.

Kryptovaluutoilla on edelleen kova volatiliteetti ja erilaiset uutiset maailmalta olivat ne sitten kieltämisestä tai uusista laeista tai jopa uusista hakkeroinneista vaikuttavat vahvasti arvon nousuun tai laskuun.

Vaikka Bitcoin on arvoltaan isoin markkinoilla myös esimerkiksi Ethereum on kova haastaja. Näidenkin isojen kryptovaluuttojen hinta voi nousta tai laskea nopeasti aina 10 – 100 miljoonan myyntien tai ostojen myötä sillä maailmanlaajuisesti niiden markkina-arvo on kuitenkin suhteellisen pieni ja isommat pelaajat voivat vaikuttaa niiden arvoon tekemällä isompia siirtoja.

Turvallisinta 2020?

Kuten aikojen myötä on nähty hajautetut sijoitusrahastot yleensä pärjäävät kaikkein parhaiten eri aikoina. Mitä hajautetumpi sijoitusrahasto on sitä paremmin se pärjää markkinoiden epävakauden aikana, tosin myös tuotot ovat markkinoiden nousun aikana hiukan pienempiä mutta pitkällä aikavälillä niillä on pienempi riski.