Investera i indexfonder – en introduktion

Indexfonder. Foto: Markus Spiske. Licens: Unsplash.com
Indexfonder. Foto: Markus Spiske. Licens: Unsplash.com

EKONOMI. Kanske har du hört om indexfonder förr kanske inte. Om du blir nyfiken bör du läsa vidare för en introduktion till denna typ av fonder. Vi berättar även vilka för- och nackdelar som finns om du vill investera i indexfonder.

Före du väljer vad du ska investera dina pengar i är det bra om du har så mycket information som möjligt så vi rekommenderar att du också läser fler artiklar efter denna korta introduktion. Finanso.se kan hjälpa dig på vägen med din framtida investering.

Vad är en indexfond?

Som du kan höra på namnet så följer en indexfond ett så kallat index. Ett index kan användas för att beskriva utveckling. Det är i grunden ett jämförelsetal. Det gör att denna typ av fond är lätt att sköta och förvalta då det inte är så mycket för förvaltaren att hålla koll på. Den är med andra ord väldigt okomplicerad. Men bara för att det är okomplicerat betyder det inte att det inte är en del att hålla koll på här kommer finanso.se in i bilden. Hos finanso.se kan du läsa allt om bland annat indexfonder. Vi har dock nedan gjort en överblick av några olika slag fonder nedan.

Det finns tre typer av indexfonder:

  •   Globalindexfond
  •   Emerging Markets
  •   Lokalindexfond

Globalindexfond är givetvis en fond där fonderna följer ett globalt index. Så marknader från länder i hela världen kan räknas in. Några exempel på länders vars marknad kan räknas med är Kanada, Japan och Storbritannien.

Emerging Markets kan översättas till växande marknader eller tillväxtmarknader. Det handlar här om länder vars marknad ekonomi växer mycket snabbare än de flesta andra, detta också under en längre period. Några exempel på länder är Kina, Taiwan och Sydkorea.

Lokalindexfond handlar om investering på den svenska marknaden där den svenska marknadens index följs. Det kan dock också handla om andra länder. Du kan nämligen välja att investera i tillexempel en japansk indexfond som då följer den japanska marknadens index.

Möjligheterna är med andra ord riktigt många och hos finanso.se kan du hitta ännu mer information om dessa.

Ska jag investera i indexfonder?

Indexfonder är den rätta vägen för dig som:

  •   Vill spara pengar billigt.
  •   Vill spara pengar i en längre period. Eventuellt till dina barn.
  •   Vill undgå att ta för stora risker med dina pengar.

Det här är alltså de huvudsakliga skäl till att välja att investera i indexfonder framför andra typer av sparande. Dessutom är det på längre sikt oftare än högre värdeökning i dessa fonder än till exempel de som förvaltas.

Dessa faktorer gör det till ett upplagt sparande till dina barn. Om du börjar när de är små kan du förhoppningsvis se en stabil värdeökning på de 18 till 20 år som sparandet kanske ska föregå. Att spara till sina barn är alltid en bra idé och en rolig överraskning när de som vuxna ska köpa bostad eller ta körkort. Få hjälp till ditt barns framtid hos finanso.se.

Det kan dock inte utlovas vinst med indexfonder. När du investerar pengar så finns det alltid en risk. Denna risk kan dock minimeras baserat på ditt val av fonder. Det som är viktigt att tänka på med indexfonder är att det handlar om ett längre sparande. Därför ska du inte bli helt panikslagen vid en värdeminskning då index helt plötsligt kan stiga. För mer tips och tricks och råd för att få det mesta utav ditt sparande kan du besöka finanso.se.

Extern skribent

Relaterat

Läa mer om ekonomi på denna blogg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.