Avskaffa Systembolaget – uppmanar spanskan Evita Stenqvist

systembolaget

Spanskan Evita Stenqvist resonerar i en mycket intressant artikel i nättdiningen Sourze att Systembolaget måste avskaffas. Hon skriver: ”Alkohol har blivit romantiserat i Sverige, det finns en oerhörd spänning som smittar de flesta”. För att den svenska alkoholkulturen ska avvänjas ser hon endast ett svar: ta bort spänningen genom att avveckla Systembolaget.

Text: Torbjörn Sassersson. Foto: www.valimaki.com

Sourze
Sourze

Evita Stenqvist som beskriver sig själv som en ”ung” från Spanien fortsätter i sin artikel med att redogöra för hur alkohol förtärs av ungdomar i Spanien och en jämförelse med Sverige får säkert många svenskar att skämmas för sitt ociviliserade beteende. Vi anser ju i Sverige att vi är så ordningsamma. Visst, men vänta till dess att ”utlänningar” får säga sitt.

Trots att åldersgränsen inte upprätthålls för inköp av alkohol i butiker och trots att restauranger inte heller har åldergräns beter sig ungdomar generellt betydligt mer städat i Spanien än i Sverige. Evita berättar vidare:

”När jag växte upp fanns det inga alkoholförväntningar, man fick smaka av föräldrarnas vin och öl och man visste att alkoholen fanns så nära som på mataffären under skolan. Det fanns inte heller några åldersgränser på uteställen vilket ledde till att man började gå ut vid en ung ålder. Dessa utgångar ledde dock inte till spyor och skämmiga episoder, det handlade snarare om en drink och mycket dans, sedan gick man hem och var nöjd över den roliga kvällen.”

”För att vara uppriktig hade jag aldrig sett så redlöst stupfulla ungdomar som när jag en gång gick på en svensk hemmafest. Om detta hänt i Spanien hade personen i fråga antagits varit något av en dåre, man dricker helt enkelt inte bara för att bli full som man gör i Sverige.”

”En utgång ska sluta i grov berusning, annars har man inte haft roligt nog. Det i Sverige bland ungdomar positiva ”Asså, fatta hur full jag blev i helgen… kommer inte ihåg nåågonting!” hade uppfattas som ett rejält misslyckande i Spanien.”

Evita Stenqvist ger oss det perspektiv som vi behöver höra. Lägg till de vuxnas supbeteenden som ofta inte är mer utvecklat än det gymnasiala drickandet. Vi får då ett typiskt ”Sverige” där alkohol blir överladdat och samtidigt nedhyschat. Vi super på helgerna för att sannolikt komma tillrätta med något existentiellt problem som vi inte har verktyg för. Det är en märklig blandning av försiktigt hyschande, okontrollerat supande och präktig självgodhet. Nej, det är dags att släppa på laddningen på ett annat sätt än att ha kvar ett ”kommunistiskt” Systembolag som enda självhjälpsverktyg för stress och anspänning och det är att avskaffa Systembolaget.

In med vinet på Ica och Coop – vi är med i EU

Det är alltid samma gamla argument som ältas så fort någon vill lägga ner Systembolaget.  Argumenten är:

 • Systembolaget har ju så bra sortiment.
 • Systembolaget förhindrar ju ungdomssupandet.
 • Systembolaget har ju så bra öppettider.
 • Systembolagethar ju så kunnig personal.
 • och så brukar man hänvisa till någon ohelig forskningsrapport som försöker bevis att i Sverige super vi minsann mindre tack vare Systembolaget.

Verkligheten ser annorlunda ut:

 • Vi super ohämmat trots Systembolaget.
 • Vi saknar många viner och drycker pga Systembolaget.
 • Systembolaget är inte öppet lika mycket som matbutikerna. Min Coop stänger 22.
 • Svarthandel med sprit och langning till ungdomar behöver Systembolaget.
 • Forskningsrapporter bevisar våra enorma problem med supandet trots Systembolaget.
 • Ungdomar gör uppror mot vuxenvärlden mha spriten för att alkohol är laddat.

Nej, lägg ner Systembolaget. Vi är med i EU.

Ica och Coop mfl måste få rätten att sälja alkohol. Börja med vin och starköl, men vänta med starkspriten i steg ett. Personalen i matbutikerna klarar av att ta legitimation på minderåriga. Följden blir i förlängningen ett sunt och avspänt lagomdrickande för ”lagom” klarar vi av. Vi kommer att få ett nyanserat sortiment av drycker som överträffar Systembolagets ”fina” systemsortiment som saknar vin från små producenter i Europa.

Om inte annat måste myndighetsdaltandet med svenskarna upphöra och omvänt svenskarna måste bestämt säga ifrån och visa att vi klarar av att hantera alkohol. Hittills har vi istället lydigt fortsatt att tigande ställa oss i raka led på Systembolaget för att få ut vårt vin innan vi med lite skam i kroppen går hem med den där skramliga systempåsen som säger klång-klång.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer

Artikeln på Sourze

Blogg: Vad anser du om Carl Hamiltons förslag om Systembolagets verksamhet? Rösta fram ditt svar!

1 svar på ”Avskaffa Systembolaget – uppmanar spanskan Evita Stenqvist”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.