TV4 Kalla Fakta motverkar ny utredning av 911 genom att svartmåla Sanningsrörelsen

OPINION. Kalla Fakta använder förhörsliknande metoder när de intervjuar. De vilseleder TV-tittarna bort från sakfrågorna och in på bisarra sidorspår som redaktionen hittat på. De misstänkliggör sanningssökande personer som om de vore ett pack av antisemiter och allt sker i namnet av god journalistik fast det egentligen handlar om pseudofolkbildning. Hur långt får svenska stormedia gå.

Kalla Fakta-avsnittet från den 8 november 2009 utger sig för att granska sanningsrörelsen, men redan i trailern innan programmet sändes den 8 november 2009 leds TV-tittarna in i en bestämd föreställning. Programledaren säger:

”Är sanningsrörelsen, som den kallar sig, verkligen sanningen på spåren eller är den ett hot mot vår demokrati?”– Kalla Faktas programledare introducerar andra avsnittet om Sanningsrörelsen. Referens

De första 5 minutrarna i det andra och avslutande avsnittet om sanningsrörelsen handlar om att måla upp en hotbild. Resten av programmet handlar om att föra i bevis föreställningen som Kalla Fakta vill att tittarna ska ha. De pekar ut brottet (att inte tro på 911-kommissionens slutsats), en rad ”brottslingar” (en svensk politiker, en dansk forskare, en amerikansk författare, ett bokförlag och Vaken.se), samt försöker ”bevisa” ett påstått motiv (antisemitism). Kalla Fakta kallar detta för en granskning, men det handlar egentligen om en opinionsbildande pseudofolkbildning.

För att Kalla Fakta ska nå sitt utstakade folkbildningsmål kan de inte tillämpa en hederlig journalistisk research. Istället måste de skapa en egen historia vilken de fyller med egna pusselbitar. Som tur är misslyckas Kalla Fakta så till den grad att även de som ej är insatta i 911-attackens oklarheter undrar vad redaktionen håller på med. Kalla Fakta lyckas endast skapa en tillfällig distraktion genom att föra bort uppmärksamheten från sakfrågorna till ett krystat resonemang om påstådd antisemitism, troende och religiös kult alternativt kommunister, ”the usual suspects”.

Ökar Kalla Fakta främlingskapet i samhället samtidigt som de motverkar en ny brottsutredning av 911-attacken genom att svartmåla sanningsrörelsen?

TV-redaktionen granskar alltså inte vad forskare, sakkunniga och vittnen fört fram eller vad de anhöriga till 911-offren efterfrågar. Istället försöker man skapa en bild av att sanningsrörelsen är en organiserad rörelse, med en ledare och en central forskare som tränger sig in det svenska samhället och upp i Riksdagen. I själva verket består ”rörelsen” av miljontals enskilda individer på flera kontinenter som har framfört ännu obesvarade frågor kring 911.

Anhöriga och vittnen vill ha en ny utredning av 911-attacken, men Kalla Fakta anser att människor som vill de är farliga för demokratin och i synnerhet om de är politiker.

Text: Torbjörn Sassersson 2009-11-20

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.