Torbjörn Sassersson om det “sasserssonska mailet”

Sasserssonska mailet
Skärmdump från artikeln i Aftonbladet.

KRÖNIKA. Historien om ett mail som Expressen gjorde till en tidningsanka och fick SVT att fråga om Torbjörn Sassersson startat en gräsrotsrörelse. Ett harmlöst mail om svininfluensan till två små mailing-listor spreds av mailare och blev till över 650 forumspostningar och bloggar över hela Sverige.

Expressen tog upp mailet i en artikel och SVT ringde och frågade Sassersson om det handlade om ny gräsrotsrörelse. Utav i princip ingenting skapades en urban legend och det visar vilken kraft medborgarjournalistiken fått i Sverige.

Jag skrev det “Sasserssonska Mailet” som expressenjournalisten Lars Lindström ger som exempel på “den moderna tidens folktro” i sin artikel: “Hemliga avtal och dolda kopplingar göder vaccinskräck”. Lindström glömmer dock att kolla varför mailet skrevs och till vilka. Lika stolta i sin jakt på människor med “fel tankar” är CJ Åkerberg och Andreas Anundi som skrev artikeln kallad “Det Sasserssonska Mailet” på sin blogg Tankebrott.nu. Smaka på det ordet.

Jag skickade mailet ursprungligen till två små mailing-listor med totalt 70 mottagare. Det bestod av en sammanställning av kritik och tankar riktad mot massvaccinationen mot svininfluensa. Syftet med mailet var dels att sammanställa olika texter på engelska från USA som jag översatt till svenska och dels att posta sammanställningen som ett tipsunderlag för vidare granskning på de två privata mailing-listorna. Mailet spreds av andra till hela landet och hamnade på över 650 st forumpostningar och några bloggar.

Googla denna mening från mailet”Jag har varit i kontakt med en person som arbetar för Crusell SBL”. Idag [2010-08-30] har antalet träffar ökat väsentligt till 1820 st.

Till och med SVT ringde mig och frågade om det handlade om en ny gräsrotsrörelse. Sedan en period används mailet av skeptiker och nu även expressenjournalisten Lars Lindström som “bevis” för att det föder en farlig subkultur i samhället som tror på vad som helst.

Vad vi egentligen har är en tidningsanka av samma typ som pressens felcitering att: “internet är en fluga”, ett citat vilket tillskrevs Ines Uusman, 1996.

Efter att mailet kommit på avvägar beslöt jag mig för att skriva artikeln: “Läkemedelsbranschen skapar en enorm marknad med hjälp av svininfluensan” innehållande fullständiga källhänvisningar. Det är den artikeln som bör läsas och granskas och inte ett diskussionunderlag avsett för två små mailing-listor.

Min kritik mot ovan nämnda skribenter är främst att de inte gjorde en granskning av mailets egentliga ursprung och syfte samt att de utnyttjar ett harmlöst mail som underlag för att hetsa upp ett misstänkliggörande mot enskilda individer och en “subkultur” som egentligen försöker granska beslut som kostat oss flera miljarder kronor och lett till att människor förväntades låta sig massvaccineras med ett ifrågasatt vaccin.

Så när jag läser bloggarna CJ Åkerbergs ochAndreas Anundis försök att förkasta både kritiken mot massvaccinationer och personen (jag) gäspar jag. Inte heller blir jag imponerad av Lars Lindströms utpekande av det “sasserssonska mailet” som exempel på urban myt som han själv var med och spred genom sin egen artikel tillsammans med några hundra bloggare och forumspostare.

Det räcker inte att med så billiga sätt förkasta kritik mot förmodade felbeslut som redan kostat hela populationer mångmiljardbelopp, summor vilka utgör någon annans storvinst.

Låt mig få sluta med ett citat från Maria Pia Boethius artikel: ”Genväg till radikal debatt” som handlar om hur stormedias journalister är utvalda för sin medgörlighet och att medborgarjournalistiken blivit en ny sund maktfaktor.

”Edward och Cromwell hävdar att journalister inte behöver följa några konspiratoriska regler påbjudna av ägarmakten. Medias egen sållningsprocess har redan gallrat bort de journalister som inte ansluter sig till dess grundvärderingar, nämligen att acceptera den värld som underordnar sig marknadskrafterna.”

”När ett fiskstim plötsligt byter riktning, ser det i världens ögon ut som om de synkroniserades av en hjälpande hand. Journalister, som är tränade och utvalda på grund av sin medgörlighet, verkar agera på samma sätt som fiskstimmet.” – Edward, Cromwell, ”Newspeak in the 21st century.”

Text: Torbjörn Sassersson

2 svar på ”Torbjörn Sassersson om det “sasserssonska mailet””

  1. Mycket bra och intelligent artikel som jag förstår att de s k journalister som betalas av blaskor som Aftonbladet och Expressen gärna vill göra sig lustiga över.
    Du har framför allt skrivit en intelligent och mycket farlig artikel för de som lever på att lura vanliga människor i syfte att tjäna pengar på deras okunnighet och ignorans och detta kan man aldrig förlåta eftersom det kan få fler människor att ifrågasätta den ensidighet och kort sagt, dumhet som man vill invagga oss alla i.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.