Skavlan, män som stirrar på getter och remote viewing på SVT

DEBATT. Måndagen 19 oktober ringde Niklas Källner från SVT upp mig och frågade om jag ville ställa upp på ett remote viewing-försök inför nästa avsnitt av intervjuprogrammet med Fredrik Skavlan på SVT. Jag tackade nej med motivationen att jag redan ställt upp som försöksobjekt för TV tre gånger och att det får räcka. Det är inte min uppgift att bevisa något som redan vetenskapligt bevisats vid en rad laboratorier runt hela världen. Gör research på den befintliga forskningen, sa jag. Tyvärr fanns det inte tid för det.

Måndagen 19 oktober ringde Niklas Källner från SVT upp mig och frågade om jag ville ställa upp på ett remote viewing-försök inför nästa avsnitt av intervjuprogrammet med Fredrik Skavlan på SVT. Jag tackade nej med motivationen att jag redan ställt upp som försöksobjekt för TV tre gånger och att det får räcka. Det är inte min uppgift att bevisa något som redan vetenskapligt bevisats vid en rad laboratorier runt hela världen. Gör research på den befintliga forskningen, sa jag. Tyvärr fanns det inte tid för det.

I gengäld erbjöd jag Niklas att få en snabbkurs i remote viewing (RV) på ett par timmar där han själv skulle få möjligheten att avslöja ett dolt foto i ett kuvert. Niklas var med på noterna och filminspelning skulle ske onsdagen den 21 oktober. Eva Hamilton, VD på SVT, skulle ha hand om kuvertet med det dolda fotot till dess att testet genomfördes i SVT:s lokaler i Stockholm. Det var planen.

Tyvärr ringde Niklas återbud tidigt onsdag morgon med motiveringen att det skulle vara för komplicerat att genomföra testet av filmiska skäl. Han hade bara möjlighet att införa ett inslag på knappt två minuter om RV i programmet som sänds fredag 23 oktober. Kanske han fick lite kalla fötter också. Det var ju han som skulle göra remote viewingen trots allt.

skavlan

Helena Bergström och Lisa Nilsson i veckans Skavlan:  ”I nästa avsnitt får Fredrik Skavlan besök av paret Helena Bergström och Colin Nutley, den norske äventyraren Jarle Andhöy och den amerikanske författaren Jon Ronson. För musiken står bla Lisa Nilsson”. – SVT1 fredag 23 oktober 2009 kl 21:00. Skärmdump från SVT.se

Anledningen till att SVT kontaktade mig var för att Fredrik Skavlan har författaren Jon Ronson som skrev boken ”Men who stare at goats” i soffan på fredag. Boken har nu blivit film med en rad Hollywood-stjärnor i rollbesättningen (George Clooney, Jeff Bridges, Evan McGregor och Kevin Spacey). Premiären i Sverige är den 15 januari 2010. Det rör sig om en komedi och ämnet Remote Viewing framställs därefter. Nu när RV framställs på ett fjantigt sätt vill hemskt gärna SVT ta upp ämnet remote viewing. I andra fall – vilka jag skrivit om tidigare här – har de varit framme med saxen när ämnet nämnts.

Filmen ”Men who stare at goats” är en komedi och man får betrakta den med glimten i ögat. Huvudpersonen heter Lyn i förnamn och jag tror man syftar på Lyn Buchanan vars specialitet är telekinesi, finna försvunna personer och att göra psykologiska bedömningar av personer per långdistans.

George Clooney, Jeff Bridges, Evan McGregor, Kevin Spacey
George Clooney, Jeff Bridges, Evan McGregor och Kevin Spacey
Bild från filmens hemsida


Getter svimmade även i verkligheten

När jag bjöd hit Lyn Buchanan våren 2007 för ett föredragsarrangemang och filminspelning berättade han om de psykokinetiska effekter han kan ha på elektronisk utrustning och det fick vi se prov på flera gånger. Hans lånemobil laddade ur på nolltid. En PC hanterad av Tony Eckardt intill podiet där Lyn höll föredrag fick oväntat systemfel (blåskärm) och när fotografen Carin Davidsson som jobbar frilans för TV4 filmade vår intervju med Lyn dog plöstligt både batteriet och kameran trots att den var inkopplad via fasta elnätet. Kanske allt var tillfälligheter. Lyn intygar att inom ramen för Stargate-projektet åren 1972-1995 försökte man – precis som i Jon Ronsons film – få getter att svimma med blotta tanken och det funkade fast det tog ett tag.

Forsknings-teamet testade allt möjligt under den experimentalla perioden. Det är poängen med forskning även om den ibland antar lite komiska proportioner.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

What is remote viewing?

Men who stare at goats

Författaren Jon Ronsons hemsida

Skavlans sida på SVT.se

Lyn Buchanans hemsida

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.