Analys av TV4 Kalla Fakta om sanningsrörelsen – Fallet Egon Frid

DEBATT. Kalla Faktas sätt att svartmåla sanningsrörelsen genom att tilldela den negativa egenskaper kan få konsekvenser, anser undertecknad.

  1. Kalla Fakta skapar ett påstått förtryck av Israel eftersom Kalla Fakta försöker leda i bevis att en hel rörelse har väsentliga inslag av antisemitism. Därmed skapar Kalla Fakta främlingskap mot judar i allmänhet.
  2. Kalla Fakta ökar misstron mot sanningssökande som sådant när redaktionen tilldelar en ”sanningsrörelse” negativa egenskaper som den inte har. Det skapas en obekväm känsla för alla som vill ifrågasätta bristande offentliga utredningar. Det blir fult att vilja veta sanningen.
  3. Kalla Fakta skrämmer politiker och beslutsfattare till tystnad. Det om något är ett hot mot demokratin.

Fallet Egon Frid är ett exempel på en politiker som fick rätta in sig i ledet. Politikern från Vänsterpartiet ”tvingades” att dra tillbaka ett blogginlägg, sitt namn på en uppropslista för en ny utredning och han ”tvingades” att erkänna den vanliga 911-kommissionens utredning som den enda rätta. Reportern från Kalla Fakta försökte med förhörsliknande metoder ”tvinga” Egon Frid att ange sina politikerkamrater som om det fanns ”medbrottslingar”.

Läs Egon Frids blogg om hans egen syn på 911 efter Kalla Fakta

Det Kalla Fakta ger prov på är alltså inte bara usel journalistik och pseudofolkbildning utan även en slags ”skrämselstyrning” av politiker.

Jag anser att programmet bör granskas av Granskningsnämnden för radio och TV (GRN), men fann att GRN endast granskar TV-programmens partiskhet om de producerats av public service-företagen: SVT, SR och UR.

GRN skriver på sin hemsida att hets mot folkgrupp, förtal och andra yttrandefrihetsbrott granskas av Justitiekanslern (JK). Det betyder att om den/de personer som pekats ut (förtalats) som antisemitiska av Tv4 Kalla Fakta måste gå till JK. Däremot granskar inte JK opartiskhet. Innebär det att TV4 står ansvarsfri när det gäller opartiskhet? Svaret är ja.

”I det sändningstillstånd som gäller för programtjänsten TV4 sedan den 1 februari 2008 finns inget krav på opartiskhet. Om TV4 är partiska så strider det därmed inte längre mot någon bestämmelse.” – Tarek Touma, GRN (2009-11-23)

Är det som återstår medborgarjournalistik som motvikt mot en kanal som når 100,000 tals tittare med vilseledande information?

Det skulle slutligen vara intressant att undersöka om Kalla Faktas redaktion har medarbetare med extrema åsikter. Finns det någon medarbetare på Kalla Faktas redaktion som har en morfar eller farfar som var med i något extremt parti på 40-talet? Någon på Kalla Fakta kanske utövar 911-yoga och är därmed misstänkt smygreligiös. Det kan väl inte vara fel att använda deras egna metoder mot dem själva? Självklart är jag ironisk om det inte framgår, men frågorna jag ställer är inte helt irrelevanta.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.