Det Stora Grå – Johan Halleröds dokumentär om parapsykologi

Oberoende och undersökande journalistik i ämnet parapsykologi ger svar som ifrågasätter ”förnuftiga” föreställningar när TV4 gör vad SVT inte vågar – att sända en vetenskapligt vinklad dokumentär om parapsykologi

I den svenskproducerade dokumentären ”Det Stora Grå” får vi följa två män som reser runt i Sverige för att försöka finna något slags svar på frågan om paranormala fenomen existerar.

Daniel Kristiansson är övertygad om fenomenens existens medan Johan Halleröd tvekar starkt. De testar medier som påstår sig kunna finna borttappade föremål och medier som får kontakt med avlidna personer. De möter udda personligheter och gör vetenskapliga telepatiexperiment på universitetet i Göteborg.

De intervjuar en amerikansk CIA agent som under flera år arbetade för USA:s underättelsetjänst som synsk spion och de gör ett test på ”remote viewing”.

Johan, vilken är din bakgrund som mediaproducent? Vad arbetar du mest med förutom att göra film?

– Faktum är att jag aldrig tidigare har gjort någon särskilt avancerad film överhuvudtaget, bortsett från bröllopsfilmen till min ena bror och en tafflig musikvideo till en låt som jag komponerade 1999. Jag är nog per definition en rå-rookie på dokumentärfilmer även om jag är grafiskt intresserad och har lärt mig digital bildbearbetning…för att jag var tvungen. I grund och botten är jag ljud- och radioproducent. Jobbar med ljudläggning av tv-program, komponerar signaturer och har producerat radioreklam/jinglar under många år.

Hur kom du in på ämnet parapsykologi och varför ville du och Daniel göra en ”road movie” om ämnet?

– Roadmovie? Ha ha…jaa, det kanske den blev till slut.
Det låter bergis lite oromantiskt, men jag har egentligen aldrig vurmat för just paranormala fenomen. Daniel som är en gammal barndomskompis har under många år lyckats släcka gatlyktor som han bara passerat…rätt upp & ner! Gått eller cyklat förbi, vilket har fått mig att fundera på om han kanske ändå har nån form av skruvat extravagant begåvning trots allt. Skitskumt! Jag är ju ändå skeptiker…

Daniel

– Annars kom nog själva fröet till filmen från ett slumpartat erbjudande som Daniel fick om att få besöka en hemsökt herrgård, Hoby Kulle utanför Bräknehoby i Blekinge. Han ringde och frågade mig om jag ville hänga på, och jag tänkte att: ”Åh, moget, men tja va’fan, varför inte?”. Jag tog med min nyinköpta HD-konsument-videokamera för tolv papp, som vi spelade in hela filmen med, och gjorde en tio minuter lång minidoku om stället.

– Och när jag satt och tittade på slutresultatet, kände jag att det blev alldeles för bra för att bara bli liggandes i byrålådan så jag började läsa på om alla spektakulära fenomen som människan fascineras av och tre år senare hade jag en långfilm i byrålådan.

– En bidragande orsak till att filmen överhuvudtaget blev klar var nog en fläskig 40-årskris som svepte över mig vid den tiden och som drev mig till att fundera över en mängd existentiella frågor.

Johan Halleröds studio (från hans hemsida Radiopalatset.se)

Hur har responsen varit bland folk som du talat med under resans gång? Jag tänker närmast på vänner och bekanta och deras reaktion och intresse eller inte för ämnet parapsykologi.

– Det finns två läger: Det finns de som blir generade så fort man nämner ordet ”paranormalt”. De backar undan, tittar bort, skruvar lite på sig och säger: ”Eh…. nämen…intressant, kul, kul”. Se’n börjar de snabbt prata finanskris eller blöjbyten eller nåt annat mer naturligt. Se’n har vi de som blir lättade och glada när man säger att man gör en film om övernaturligheter.

– Det kan vara personer som annars förefaller vara ytterst pragmatiskt lagda, men när man kommer fram och ”blottar” sig för dem med att man gör en film om ämnet, så blir det plötsligt legitimt att prata om det. Folks reaktioner är i sig ett ganska intressant sociologiskt fenomen.

Vilka skeptiker är med i dokumentären och vilka forskare inom parapsykologi har ni träffat?

– Skeptikerna är Christer Sturmark från Humanisterna, Jesper Jerkert från Vetenskap och Folkbildning och Sören Holst, fysiker vid Stockholms universitet. Forskarna: Adrian Parker från Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Jan Dahlkvist från Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hur mycket tid har det tagit att producera filmen och gör ni några pengar på den när ni sålde in den på TV4?

– Filmen började spelas in sommaren 2006 och blev klar våren 2009.
Alla ekonomiska satsningar kommer ur egen ficka och jag har naturligtvis gått med ekonomisk förlust, så är det väl alltid. Men att få ha gjort ett hemmabygge till film som inte var ett beställningsjobb från någon tv-kanal och att ha fått denna film visad för en publik som är intresserad av ämnet, har självklart ett värde som man inte kan räkna i reda pengar.
Hur gick införsäljningen till? Vilka kanaler har ni varit i kontakt med och har någon tackat nej?

– Jag ringde till dem och sa som det var – Hej, jag heter Johan, jag har gjort en dokumentär om paranormala fenomen.
”Okeeeeeij…paranorm…Kul!…men vahettere….skicka en DVD tack!
– Då gjorde jag det. SVT tackade nej, menTV4 tackade ja.

Vad tror du det beror på att SVT inte ville ha filmen medan TV4 tackade ja?

– SVT:s motivering till att inte visa fillmen var att de redan visat så många program i den här genren…och då var det väl så. Inte vet jag! De kanske tyckte att den sög.

Vilka andra program i genren menade de?

”Hjärnstorm” med Henrik Fexeus.

Ok stort tack Johan för intervjun. Det ska bli intressant att se vad den svenska publiken tycker om er undersökning.

Intervju: T. Sassersson

 

Relaterat

Se mer info om dokumentären på TV4

Se en videoanalys av TV serierna Hjärnstorm och Existens som SVT anser ingår i samma genre som Halleröds dokumentär.

Se Remote Viewing Test 3 som redovisas i dokumentären

För att inte underskatta SVT:s roll som public service-företag bör nämnas dokumentären om mediet Sture Johansson. Läs mer om den och reaktionerna i pressen.

TV4: ”Det Stora Grå”: Del 1, 19 aug 2009 kl 22:40 ons
TV4: ”Det Stora Grå”: Del 2, 26 aug 2009 kl 22:40 ons
TV4: ”Det Stora Grå”: Del 1, 23 aug 2009 kl 13:35 sön (R)
TV4: ”Det Stora Grå”: Del 2, 29 aug 2009 kl 13:05 lör (R)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.