SVT Hjärnstorm klipper bort allt om forskningen på människans medvetande

Jag medverkade i SVT Hjärnstorm den 26 februari 2009 och jag berättade då om en ganska privat så kallad utomkroppslig upplevelse. Upplevelsen skedde på min dåvarande arbetsplats. Mitt under ett möte lämnar jag min kropp och dyker upp på en annan plats där en observatör ser mig som ett spöke hängandes i luften. I samband med intervjun berättar jag om den internationella forskningen bakom denna typ av fenomen, men SVT klippte bort det. Även Sveriges Radio klippte bort när jag ingående berättar om denna forskning.

Text: Torbjörn Sassersson, 2009-02-26. Analys av SVT Hjärnstorm, avsnitt nr 7 från 26/2, 2009

Jag beslöt mig för att möta SVT med samma metod som de gör så jag satte mig ner och spelade in en 8 minuter lång analys av hur SVT redigerar bort väsentlig information. I slutet av videon (ovan) klipper jag in hur SVT nedgör en kvinnas upplevelse från ett avsnitt av SVT-serien Existens som även den, precis som min, delades av två observatörer.

Det är inte många som gjort denna typ av analys. Jag kan inte minnas ett enda program på TV där man analyserat hur SVT gör TV, hur de presenterar ämnen och så vidare. Inte heller jag visste att de klippte bort så mycket och därmed undanhåller oss svenskar aspekter och tom hela ämnesområden. När sände SVT ett program om medvetandeforskning senast? Har det någonsin hänt?

SVT är ett ”public service-bolag”. Det borde betyda neutralitet till de ämnen som sänds, men istället är det tvärtom. SVT tar ställning för en särskild världsåskådning där allt händer i huv’et, är illusionism eller nåt som kan förklaras naturvetenskapligt.

Problemet för skeptikerna är att naturvetenskapen inte innefattar medvetandeforskning och därför kan inte heller varken illusionister (Henrik Fexeus) som lurar in folk i olika beteendesituationer eller neurobiologer som varken studerar medvetandet, psykologi eller parapsykologi klara av att hantera frågor som rör det existentiella, världsåskådning/kosmologi eller parapsykologi/medvetandet. Ändå så utger sig TV-serierna Hjärnstorm och Existens för att minsann veta hur allt hänger ihop.

Att FN håller ett stort symposium (11 sep 2008) på medvetandeforskning borde få SVT att ta till sig den informationen och anpassa sin egen bild av våra inre upplevelser. SVT har inte tolkningsföreträde på folkets innovativa upplevelser och anser de att de har de måste de ta del av en mer komplett bild av verkligheten innan de kablar ut sin version till några miljoner svenskar.

Jag har pratat en del med Johan Lindström vetenskapsteoretiker vid Göteborgs universitet. Han menar att skeptikerna helt medvetet, och antar jag, TV omedvetet blandar ihop världsåskådning med vetenskap. Kulturfolk menar å sin sida att vetenskap är blott en kulturyttring och att den inte står över någon annan kulturyttring i samhället. Världsåskådning och vetenskap och andra kulturella yttringar är alla lika mycket värda och viktiga, enligt dem.

Vi måste slutligen komma ihåg att medvetandeforskning binder samman naturvetenskap/kvantfysik med kosmologi/världsåskådning, vilket gör området till kanske det mest intressanta forskningsfält som existerar. Vi kan förslagsvis kalla det för ”Medvetenskap”.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.