Sikkim första delstaten i världen att helt förbjuda pesticider

Sikkim. Foto: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com (free use)
Sikkim i Indien. Foto: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com (free use)

Sikkim, en mindre delstat i Indien var den första att gå över till helt ekologisk jordbruk redan 2016. Turismen ökade med 70 procent, och marken har blivit helt återställd. Människor över hela världen har besökt platsen, där över 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur lever i ett blomstrande ekosystem. 

Beslutet att gå helt över till ekologisk jordbruk i den lilla Indiska delstaten Sikkim kom inte plötsligt. Processen började redan 2003. Indien hade några år tidigare välkomnat kemiska bekämpningsmedel som bidrog till ökad livsmedelsproduktion och på så sätt gjorde landet mindre beroende av utländska bistånd. Allt var dock inte positivt. Den ökade produktionen kom med förödande konsekvenser. Cancerfall i industriella jordbruksområden ökade. Kritiken växte ytterligare, då floder blev förorenade och jorden obrukbar.

Under 2003 bestämde sig myndigheterna i Sikkim att helt fasa ut kemiska bekämpningsmedel. Det började med att myndigheterna förbjöd försäljning av pesticider. Även om biologiskt gödsel inte var okänt för jordbrukarna i Sikkim var beslutet inte så uppskattat i början.

Myndigheterna lovade att kompensera invånarna vid bortfall av inkomst. Det blev helt förbjudet att använda pesticider och alla som använde dessa skulle bötfällas eller riskera fängelse i upp till tre månader. Jordbrukarna blev lättade när skörden efter cirka tre år återgick till detsamma det hade varit innan.

Nyheten om fördelarna med att gå helt eko har spritt sig som ringar på vattnet hela vägen till landets ledare. Indiens premiärministern Narendra Modi med regeringen, har valt att sprida Sikkims ekologiska jordbruk i Indien och har satsat 119 miljoner dollar i stöd för ekologiskt jordbruk runtom i landet.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Text: Sanja R. Juric

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.