Digital nomad – vad det är och hur du blir en

Digital nomad. Foto: Brooke Cagle. Licens: Unsplash.com ()free use
Digital nomad. Foto: Brooke Cagle. Licens: Unsplash.com (free use)

FÖRETAGANDE. Om du har tröttnat på ditt vanliga jobb med arbetstider mellan klockan 8 och 16 finns det möjligheter för dig att byta yrke. Kanske har du hört talas om människor som reser utomlands och jobbar och som själva bestämmer sina arbetstider. Det är då sannolikt att du hört talas om en digital nomad.

Att vara en digital nomad har blivit allt lättare med internets spridning. Numera kan vi vara uppkopplade oavsett om vi är på en strand i Västindien eller i svenska fjällen. Det här har gjort det möjligt att kunna arbeta, men samtidigt slippa vara platsbunden till ett visst kontor och en viss stad.


Att vara en digital nomad är ett självständigt och ofta kreativt yrke. Det krävs ett stort mått självdisciplin, men som belöning har du makt över ditt liv och vad du arbetar med. Kanske arbetar du med flera olika uppdrag, eller så tar du dig an kortare uppdrag för att kunna variera dig.

En annan typ av arbete som liknar det som digitala nomader har är interimsjobb. Ett interimsjobb betyder att du anställs tillfälligt för att utföra ett uppdrag. Det kan vara både inom offentlig som privat sektor. En populär aktör i denna bransch är det svenska företaget Brightmill som hyr ut och rekryterar interimschefer. Även detta är ett stimulerande arbetssätt.

Vad gör en digital nomad?

En digital nomad är alltså en person som arbetar online, oftast hemifrån eller utomlands. Det här begränsar förstås vad en digital nomad kan arbeta med, men det finns trots allt många yrkeskategorier som kan verka som digitala nomader. En digital nomad kan exempelvis arbeta som illustratör, författa texter till produktbeskrivningar eller instruktionsböcker.

Det finns även möjlighet att arbeta som översättare, tolk, transkriberare och voice over. Det går även utmärkt att utveckla appar, webb, UI (User Interfaces) eller arbeta med mjukvaror. Coacher, psykologer och olika typer av konsulter kan också arbeta online. En yrkeskategori som ofta arbetar på detta vis är kundtjänstpersonal för exempelvis banker eller online casinon. 

Hur du blir en digitaliserad nomad

Du kan bli en digital nomad på flera sätt. Antingen ansöker du om ett jobb där du arbetar hemifrån, eller så frilansar du. Det är väldigt vanligt att digitala nomader frilansar och tar uppdrag inom exempelvis programmering, illustration eller SEO.

Beroende på vad du har för förmågor och erfarenheter kan du marknadsföra dig via sociala medier eller söka jobb via annonsplatser för frilansare. Exempel på sådana hemsidor är Upwork, Freelancer och Fiverr.

Allt det här kräver förstås att du redan har en buffert, och att du har disciplin. För att bli framgångsrik måste du prioritera rätt, digitala nomader behöver trots allt också få in lön varje månad.

Extern skribent

Relaterat

  • Företagande

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.