Kommer Brexit påverka online gaming?

Brexit. Foto: Stefan Schweihofer. Licens: Pixabay.com
Foto: Stefan Schweihofer. Licens: Pixabay.com

EKONOMI. Det var många som blev förvånade över valresultatet i juni 2016, och beskedet att britterna röstat för att lämna EU. Sedan dess har förhandlingarna och turerna kring Brexit varit ständigt pågående, och frågan på allas läppar är vad som kommer att hända härnäst.

Efter att Theresa May meddelat sin avgång är framtiden osäker och en så kallad ‘no-deal-Brexit’ verkar plötsligt som ett fullt kvalificerat alternativ till ett mjukare Brexit med tillhörande avtal på plats. Oavsett utgång går det att fastslå att ett utträde ur EU kommer ha stor inverkan på många sektorer, däribland online gaming.

Många påverkade industrier

Det är ett tufft uppdrag, till och med för experterna, att sia om exakt vad som kommer att ske efter ett Brexit. Ett av de senaste stegen i händelseutvecklingen är att Theresa Mays potentiella ersättare klivit fram. De tre mest sannolika kandidaterna är miljöminister Michael Gove, tidigare Brexitministern Dominic Raab och den före detta utrikesministern Boris Johnson.

Tidigare i dagarna uttalade den senare sig om att han som efterträdare skulle vägra betala landets estimerade Brexitavgift om inte EU ger Storbritannien förmånligare utträdesvillkor. Om Johnson skulle bli Mays efterträdare, och han står fast vid sitt ord, är det sannolikt att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal på plats.

Ett sådant hårt Brexit skulle drabba ett antal sektorer, både inom och utanför Storbritannien.

Ett exempel är lågprisflygbolagen som skördar stora intäkter i landet, samt banker som Lloyds Bank och Royal Bank of Scotland vars aktier sannolikt skulle tappa i värde.

Livsmedelsindustrin är en annan sektor där ett hårt Brexit utan avtal skulle leda till att samma krav sätts på gränskontroller som för länder utanför EU. Denna typ av Brexit kommer således leda till att tullgränser uppförs mot bland annat Sverige, vilket i så fall blir ett hårt slag mot svenska företagare som handlar med Storbritannien.

Spelsektorn efter Brexit

En annan stor sektor som skulle komma att påverkas är spelindustrin online. Med tanke på att Storbritannien står för en stor bit av Europas spelmarknad är detta föga förvånande. Beroende på slutscenario skulle industrin ta stryk i olika utsträckning, men populära webbsiter med olika utbud, så som odds och liveodds med 888 Sport och andra stora gamingsidor skulle med största sannolikhet påverkas.

Studier visar att nästan hälften av Storbritanniens befolkning ängar sig åt online gaming, och ett utträde skulle ha stor inverkan, inte minst på skattesidan. Om Storbritannien dessutom lämnar utan att ha ett avtal på plats kommer denna skatteaspekt att bli ännu mer prominent.

Ett värsta scenario är att Storbritannien, utan EU-lagstiftning på plats, faller tillbaka på regelverket för World Trade Organisation (WTO), vilket kan försvåra för länder utanför Storbritannien att erbjuda sina tjänster i landet, med det potentiella resultatet att fler och fler spelbolag stänger ner.

Dessa nya skatteregleringar och extra kostnader för olika handelsavtal kan även komma att leda till minskad vinst för spelbolagen, vilket i sin tur påverkar den individuelle spelaren genom sämre odds, lägre bonusar och erbjudande. Detta kan i sin tur leda till minskat antalet spelare, vilket ytterligare försämrar bolagens inkomster och förmåga att ge sina kunder förmånliga erbjudanden.

Färre internationella spelare

Innan 2014 behövde brittiska spelföretag ingen licens från the UK Gambling Commissison, men sedan lagen uppdaterades blev detta ett måste. Ett hårt Brexit utan avtal skulle kunna resultera i att spelbolagen får problem med att uppdatera sina licenser. Om Storbritannien däremot lyckas ta sig ur EU på ett framgångsrikt sätt öppnar detta upp för ett mer extremt scenario där andra EU-länder inspireras att följa i samma fotspår, vilket kan riskera att den säkra kontroll EU nu utövar över sina medlemsländer, bland annat i fråga om online gaming, skulle fallera.

Om vart land lämnas fritt att kontrollera respektive spelmarknad kan vi hamna i ett scenario med hårda legaliseringar och inskränkningar på marknaden med resultatet att det endast finns ett fåtal tillgängliga spelsidor att välja mellan. Utan nödvändiga handelsavtal på plats kan det vara fullt möjligt att andra EU-länder blockerar brittiska webbsidor för sina spelare, och vise versa.

Det vill säga att spelare från Storbritannien blir blockerade från att spela online i andra EU-länder. Detta skulle med största sannolikhet ha slagit extra hårt mot olika online spel av internationell karaktär. Ett exempel är pokersidor som ofta har många internationella spelare.

Om Storbritannien lämnar EU utan avtal kommer även det brittiska territoriet Gibraltar att gå igenom liknande utmaningar som resterande Storbritannien. En potentiell tilläggseffekt är att alla de människor som dagspendlar till Gibraltar och är verksamma i spelindustrin påverkas av att bolagen står inför samma frågor kring licenser och regleringar som Storbritannien.

Det är visserligen svårt att säga exakt hur Brexit kommer avslutas och vad som sker i efterdyningarna, men ett som är säkert är att inte bara Storbritannien, utan även Europas andra länder, kommer att påverkas. Många industrier får räkna med förändring, därav spelmarknaden och online gaming. Exakt hur får tiden utvisa.

Extern skribent