Handla smart på nätet

Handla smart på nätet. Foto: Rawpixel.com. Licens: Pixabay.com
Handla smart på nätet. Foto: Rawpixel.com. Licens: Pixabay.com

Det blir allt vanligare att vi väljer att handla varor och tjänster online istället för att besöka en fysisk butik. Fördelarna är många. Du har ett mycket större utbud att välja mellan, eftersom en fysisk butik inte kan ha lika stora lager som en onlineshop. Dessutom får du varan hemskickad, och priset är ofta bättre eftersom butiken inte betalar lika mycket för lokaler och personal.

Den största nackdelen med att handla online är att du inte kan se och ta i produkten du vill köpa. Det gör naturligtvis ingenting om du redan har sett ut den och vet precis vad du vill ha, men om det är något du aldrig tidigare har sett eller provat kan det vara svårare. Därför finns några saker du bör tänka på när du handlar online.

Kolla upp butiken

Om du inte har hört talas om butiken förut är det viktigt att du kollar upp att den är ett riktigt registrerat företag. Kontrollera deras kontaktuppgifter och sök online efter recensioner från andra. Du kan också ringa till butikens kundtjänst och fråga något för att säkerställa att informationen stämmer.

Leta efter certifikat på butikens webbsida, till exempel ”Trygg e-handel” eller ”Certifierad e-handel”. Sådana certifikat talar om att butiken är kopplad till ett system med vissa regler. Det finns dock flera olika certifikat som har olika regler.

Villkor och betalning

Kolla upp vilka betalningsvillkor du har. Vissa gånger kan det faktiskt vara smartare att köpa något på avbetalning, medan det ibland är bättre att betala direkt. Om du redan har många andra små lån som du betalar av på kan det löna sig att samla krediter och lån enkelt. Då får du en lägre månadskostnad och dessutom även bättre villkor.

Läs alltid företagets villkor. Även om de erbjuder en vara till ett billigt pris kan det i slutänden bli dyrare om de lägger till frakt, tull eller andra avgifter. Läs även vad som gäller för leveranser, returfrakt, ångerrätt samt hur de hanterar personuppgifter. Det är viktigt att veta att reglerna kan se väldigt annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid om du handlar från ett land utanför EU. Skulle du köpa något av en privatperson har du inte heller samma rättigheter.

Betalning och reklamation viktigt om du vill handla smart på nätet

Var försiktig om du väljer att betala med kontokort och inte känner till sidan du handlar hos. Du ska aldrig skicka kortnumret till någon via e-post. Fyll enbart i det på betalningssidan, som ska vara krypterad. Webbadressen ska börja med https. Helst ska du även ha någon slags tvåfaktorsautentisering. Det innebär att du till exempel får ett sms eller en pushnotis från din bank för att godkänna köpet.

Det är ofta en bra idé att betala med ett kreditkort när du handlar online, eftersom du då får en faktura från kortutgivaren i slutet av månaden. Skulle det vara några problem med ditt köp, till exempel om du inte har fått varan inom avtalad tid, kan du enkelt vända dig till banken eller kortutgivaren.

Du ska alltid spara kvittot när du köper en vara online. Det är bra om du har sparat orderbekräftelsen och en kopia på betalningen också. Om du handlar från en butik i Sverige och om den vara du köper skulle gå sönder, har du reklamationsrätt i tre år.

Ett sista råd är att det inte finns några mirakelprodukter. Om något verkar vara för billigt för att vara sant, så är det förmodligen en dålig idé att köpa produkten.

Extern skribent

Relaterat

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.