Rapporter om valfusk och nedrivna valaffischer i landet

Valskarm läsarbild
Valskärm, läsarbild

Under söndag har det inrapporterats om valfusk runt om i landet, skriver Nya Dagbladet som ger exempel på att framförallt högerpartier får särskild hantering i vallokalerna. NewsVoice konstaterar att både Liberalerna och och SD fått sin valaffischer nedrivna under de senaste nätterna i Stockholm. I Vällingby  existerar nästan inte alls SD:s valaffischer sedan flera dagar.

Text: Nya Dagbladet

En läsare tipsade [Nya Dagbladet] om att valsedlar för Sverigedemokraterna helt saknades i vallokalen på Maltesholmsskolan i Hässelby Strand. Övriga partiers valsedlar låg orörda.

I vallokalen vid kommunhuset i Märsta kommun uppmanades röstdeltagare att inte klistra igen kuverten. Att kuverten är slutna fungerar som ett skydd så att inte valsedlar skall försvinna eller kunna bytas ut fram tills att de sprättas upp och räknas när valet är avslutat.

I förtidsröstningslokalen på biblioteket i Åmål tipsar en läsare om att valförrättarna prickat av valdeltagarlistan med tunna streck av en blyertspenna trots att detta skall göras med en kulspetspenna eller motsvarande.

I vallokalen i Smedby skola i Hedemora kommun försökte en valförrättare först avvisa en partifunktionär ifrån Alternativ för Sverige som ville placera ut valsedlar för partiet. Valförrättaren ändrade sig sedan efter diskussion och påtryckning. Samma situation uppstod i vallokalen vid kulturhuset Svanen i Borlänge kommun där valsedlar motvilligt placerades ut efter en längre tid diskussion och ifrågasättande.

När vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg öppnade fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar där, rapporterar SVT [vänstern]. Först efter att funktionärerna kontaktats placerades de ut.

I Stenhagens vallokal i Uppsala kommun fick inte en partifunktionär för Nordiska motståndsrörelsen placera ut valsedlar i valsedelsstället. Istället omhändertogs valsedlarna som skulle placeras ut “senare”.

I Växjö kommun har Sverigedemokraternas valsedlar täckts över av andra partiers valsedlar i två av kommunens vallokaler enligt uppgifter ifrån väljare i kommunen.

Viktigt att rapportera om valfusk

Har du upptäckt att det saknas valsedlar för ett parti vars valsedlar du vet skall finnas på plats? Underrätta då omedelbart valförrättarna på plats i vallokalen och dokumentera genom att fotografera valsedelsstället. Kontakta också valnämnden i din kommun som skall hålla öppet under söndagen (numret finner du på ditt röstkort). Ser du någon stjäla valsedlar eller utföra annat sabotage eller valfusk kontakta då polisen på 114 14.

Utöver polisen bör man också dokumentera och rapportera valfusk till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE, som i år kommer för att övervaka det svenska valet. OSSE går att nå på adressen pm@osce.org (författa mejlet på engelska).

För mer information om hur du som medborgare kan motverka valfusk på valdagen och annat matnyttig information läs Nya Dagbladets artikel Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet