Norberg kommenterar: Skolexempel på en Deep State-medarbetares vardag

Edmonton Pride Parade 2011. Foto: Kurt Bauschardt, licens: CC BY SA 2.0
Edmonton Pride Parade 2011. Foto: Kurt Bauschardt, licens: CC BY SA 2.0

”Många gånger när vi talar om fenomenet Deep State så känner jag att det fortfarande saknas konkreta exempel som åskådliggör hur detta sker varje dag i vår skattefinansierade sektor”. Det skriver Jan Norberg som tar som exemplet med hur Erica Hemtke på Södertörns Tingsrätt skapar nya lagar för transpersoner i Sverige, något hon redogör för i sin artikel: ”Den nya lagstiftningen om straffrättsligt skydd för transpersoner och hur den kom till”.

Text: Jan Norberg

Jan Norberg, eget verk
Jan Norberg, eget verk

Man kan ha många olika uppfattningar om hur det går till bakom kulisserna vid lagstiftningsarbete. Erika Hemtkes redogörelse är ganska typisk för hur det faktiskt går till.

I den här processen likväl som i många andra statliga utredningsarbeten så framgår hur lite man fokuserar på huvudfrågan, tvärtom förlorar man sig i en ändlös diskussion om detaljer och hur de exakta definitionerna skall se ut för att kunna tillgodose de särintressen som genom intensivt och långvarigt lobbyarbete lyckats få regeringens öra att lagstifta så att dessa särintressen tar ytterligare mark vid rättsväsendets olika bedömningar.

Detta är en skamlig hantering långt utanför vanligt folks förmåga att ens ta in, men det är ju bra att man i alla fall lyckats övertyga sig själva om sin egen förträfflighet så till den grad att man känner behov av att skryta publikt över sina gärningar.

Beaktar man hur illa ställt det är inom hela rättsväsendet blir man inte beklämd när man inser vilka det är som inom rättsväsendet, förutom att agera domare, hanterar tillkomsten av våra lagar. Man blir förvånad över hur detta kan tillåtas pågå rakt under näsan på oss alla med betydligt mindre insyn i detaljerna.

Tack Erika Hemtke för din redogörelse, en skrämmande insikt hur illa ställt det är inom svenskt rättsväsende.

Text: Jan Norberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.