Statens trollfabrik Faktiskt.se är lanserad

Faktiskt.se och Faktiskt.eu – Montage: NewsVoice.se
Faktiskt.se och Faktiskt.eu – Montage: NewsVoice.se

DEBATT. Idag lanseras Faktiskt.se ett mediasamarbete mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT från bla mediahusen Bonnier och Schibsted. Detta ”Sanningsministerium” har redan fått 1,9 miljoner kronor av Staten. Samtidigt puttades Faktiskt.eu ned på Google genom misstänkt sökmotormanipulation. 

Trots att Faktiskt.eu lanserades den 10 april, ett samarbete mellan oberoende medier och sakkunniga, två veckor innan det statligt finansierade Faktiskt.se hittas inte Faktiskt.eu på Google vid sökning på ordet ”faktiskt”. Även de artiklar i NewsVoice och Nya Dagbladet som publicerats om Faktiskt.eu har märkligt nog åkt ned och dolts bland sökträffarna.


Det är fullt möjligt att de stora aktörerna bakom statens mediasatsning Faktiskt.se ligger bakom en manipulation av Googles sökträffar så att Faktiskt.eu ska begravas längre ned i sökmotorns sökträfflista.


Jag har arbetat med SEO (sökmotoroptimering) och ORM (Online Reputation Management) på webben sedan 2010. Att DN och Expressen tidigare lyckats utöva påtryckningar på Google är ett känt faktum efter att Google tog ned medborgarinitiativet Granskning Sverige från YouTube, videokanalen som Google äger.

Vi är grundarna bakom Faktiskt.eu

Bakom Faktiskt.eu finns NewsVoice och Nya Dagbladet, två oberoende medier och med på tåget finns några faktagranskare som valt att vara anonyma, kanske beroende på rädsla för repressalier från ”maktmedierna”.

När vi lanserade Faktiskt.eu förstod vi att det skulle väcka ont blod hos aktörerna bakom Faktiskt.se och det kan vi förstå. Först och främst var vi två veckor före dem i lanseringsdatum och våra granskningar kommer fram till andra resultat som sticker i ögonen på mediahusen SVT/SR, Bonnier och Schibsted. Dessutom går det inte att varumärkesskydda ordet ”faktiskt”.

Läs hela artikeln på NewsVoice