Vaccin med kvicksilver kan ge autism – Inger Atterstam och Karin Bojs förvillade läsarna

Andrew Wakefield - pressklipp
Andrew Wakefield – pressklipp

CoMed en organisation som undersöker sambandet mellan vaccin och autism har avslöjat att den amerikanska myndigheten ”Center for Disease Control” (CDC) mörkat uppgifter från en dansk studie att vaccin med kvicksilverinnehåll har ett samband med autism hos barn. 

Text: Torbjörn Sassersson | nyhetstips från Pål Bergström | Artikeln refuserades av Newsmill. Motivering: ”ämnet är för smalt för att passa hos oss”.

The Coalition for Mercury-free Drugs (CoMed) fick fram dokument genom Freedom of Information Act (FOIA) som visar att Centers for Disease Control (CDC) kände till att efter att thimerosal, en vaccintillsats som innehåller 49 % kvicksilver, förbjöds i Danmark 1992 sjönk antalet autismfall hos barn i landet.

Trots vetskapen ströks avgörande data ur ett forskningsunderlag och en grovt missvisande ”vetenskaplig” artikel publicerades som utan grund påstod motsatsen, att autismfallen ökade efter att Thimerosal förbjöds. Artikeln Thimerosal and the Occurrence of Autism som publicerades 2003 i den medicinska tidskriften Pediatrics har sedan dess använts av vaccinförespråkare för att styrka uppfattningen att det saknas ett samband mellan vaccin och autism. En medförfattare till studien vid universitetet i Århus (DK) påpekade efter att ha läst ett utkast till artikeln att data saknades, men det ignorerades, enligt Lisa Sykes vid CoMeD. Ett grovt missvisande budskap publicerades istället.

Karin Bojs och Inger Atterstam demonstrerar gatloppsjournalistik

Massmedia har hakat på föreställningen under många år och försökt skapa tvivel kring forskare, läkare och drabbade familjer som hävdat att sambandet mellan vaccin och autism finns. I svensk media har vi t ex vetenskapsjournalisten Karin Bojs som 2011 skrev artikeln: Vaccinbluffen avslöjad till slut. Karin Bojs hänvisar till den felaktiga tolkningen av studien och passade även på att med ett skott från höften försöka förstöra ryktet för läkaren Andrew Wakefield som hävdat att det kan finnas ett misstänkt samband. Hans fynd publicerades i The Lancet som sedan drog tillbaka artikeln när det började hetta till runt Wakefields rykte. Efter det avslöjades att två ytterligare forskare gjort samma iakttagelse som Wakefield. Många personer och organisationer har slutit upp vid Wakefields sida för att rentvå hans rykte.

”…fourteen months before Dr Wakefield’s paper was published, two other researchers — Professor Walker-Smith and Dr Amar Dhillon — independently documented the same problems in these children, including symptoms of autism.” Källa

Karin Bojs fick 2002 Vetenskapliga mediepriset instiftat av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) med motiveringen att Bojs: ”förenar aktuell journalistik med relevant forskning”.

Andrew Wakefield som angripits av världsmedia under flera år har på senare tid alltså fått upprättelse genom att hans fall granskats. Hans baktalare Brian Deer, en frilansjournalist som arbetar för medicinska tidskrifter avslöjades med att fara med flera osanningar och ohederliga vinklingar. Den medicinska tidskriften Lancet  som vände Wakefield ryggen och BMJ (British Medical Journal) visade sig ha ekonomiska band med vaccintillverkande läkemedelsbolag.

Även Svenska Dagbladets medicinjournalist  Inger Atterstam stämde in i kören mot Andrew Wakefield utan att först kontrollera fakta och skrev 2011 artikeln Fanatisk tro drev vaccinbluff (se debattartikel).

Det visade sig att både Inger Atterstam och Karin Bojs hämtat sin information om Andrew Wakefield från en samordnad attack från inte mindre än Washington TT, Reuters och AFP som gått ut med ryktena först. Vi kan här tydligt se hur massmedia fungerar. Ingen part gör egentligen research värd namnet utan etablerade nyhetskällor skapar ett eko i nationella stormedia. Nästa steg är att regionalpressen imiterar vad tex SvD och DN skriver. Det falska ryktet har blivit ”sant”.

Svenska folket fick sin dos av thimerosal

En ingrediens i svininfluensavaccinet Pandremix (Glaxosmithkline) är just thimerosal som innehåller etylkvicksilver enligt Läkemedelsverket. Oxfords University’s information om tillsatsen visar att thimerosal klassas som ett gift. Amalgamfonden har länge varnat för kvicksilver (metylkvicksilver) i amalgam. Metylkvicksilver är besläktat med etylkvicksilver. Båda molekylerna tar sig lätt in hjärna och nervsystem.

Under svininfluensahysterin 2009-2010 vaccinerades 6 miljoner svenskar. Alla konsekvenserna är ännu ej kartlagda, men kopplingen vaccin och narkolepsi är fastställd. De svenska myndigheterna har erkänt sin misstag och beslöt i oktober 2011 att ge ersättning till de drabbade. Nu måste läkarvetenskapen ta upp sambandet igen gällande kopplingen mellan vaccin och autism för att skydda befolkningen från neurologiska och sannolikt även immunologiska skador.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Källa: Scandal Exposed in Major Study of Autism and Mercury

SVT: Klart med ersättning till narkolepsidrabbade barn

NewsVoice: Vaccin mot svininfluensa skapar en enorm marknad för vissa läkemedelsbolag

NewsVoice: Narkolepsiskandalen är lika stor som neurosedynskandalen

NewsVoice: Andrew Wakefield smutskastades – BMJ hade ekonomiska band till Merck

Natural News: BMJ admits that fraud claim against Dr. Andrew Wakefield has no basis in fact

Natural News: Documents emerge proving Dr Andrew Wakefield innocent; BMJ and Brian Deer caught misrepresenting the facts

Supportorganisation: www.wesupportandywakefield.com

Årets förvillare.nu: Karin Bojs nomineras till Årets förvillare 2011

8 svar på ”Vaccin med kvicksilver kan ge autism – Inger Atterstam och Karin Bojs förvillade läsarna”

 1. Jag tyckte att Inger Atterstam hade en blanserad attityd under under svinifluenzavaccin- debatten.I alla fall under den TV-debatt som jag såg. Därför fick jag lite respekt för henne. Men hon var fruktansvärt snabb att dömma Wakfield så snart hans påstådda forkningsfusk publicerades.
  Det är obegripligt att en journalist inte är mera kritisk när det handlar om en oberoende forskare och och en gigantiskt vaccinindustri som absolut inte vill att vi skall veta sanningen om deras produkter. Hon borde veta hur lätt det är att krossa en för industrin misshaglig forskare med pengar och makt över media. Hon förstäkte sin utsaga med att uttala berömmande omdömen om den journalist som utredde forskningsfusket.
  Jag skrev ett vänligt mail till henne och talade om hur förvånad jag var över att hon så okritiskt accepterde en så uppenbart illvillig press Hon svarade lika vänligt och med upprepa sin åsikt Bara det faktum att man lägger ner så mycket tid och pengar för att misskreditera en enskild forskare borde ju skapa viss misstänksamhet.

 2. Tack för din kommentar. Jag vill bara påpeka att det inte fanns något forskningsfusk. De som studerar fallet blir klara över att Wakefield inte fuskat. Istället har lagts ord i hans mun text att det finns bevis för en koppling mellan vaccin, autism och en magsjukdom. Han säger att sambandet måste undersökas vidare, att det finns indikationer som tyder på ett samband.

 3. Sa Wakefield har inte pastatt att det finns ett samband utan att ”sambandet maste undersokas vidare…”

  Ska jag tolka detta som att kritiken mot Bojs etc gar ut pa att dom pastar att Wakefield foresprakar ett samband trots att han INTE gor det?

  Innebar detta att dom som sprider info om ett samband och sen hanvisar till Wakefield har fel?

 4. Jag tror man kan säga att de som sprider info om ett samband mellan vaccin/autism lugnt kan fortsätta hänvisa till Wakefield eftersom hans forskning indikerar ett samband.

  Man måste ju även se detta ur ett större perspektiv tex att det nyligen kommit fram att CDC i USA mörkat att en dansk undersökning visade att när vaccineringen med thimerosal förbjöds så minskade även autism. ref http://wp.me/p14DsX-2cZ

 5. Jag har precis tittat pa studien ”Thimerosal and the Occurrence of Autism: Negative Ecological Evidence From Danish Population-Based Data”.

  Den visar en graf med antalet autismfall over tid mellan aren 1970 och 2000. Tiomersal slutades anvandas 1992. Grafen visar en solklar okning av autismfall mellan 1992 and 2000.

  Hur kan nagon pasta att antalet autismfall minskade efter 1992? Siffrorna i studien visar ju motsatsen!

 6. The Coalition for Mercury-free Drugs (CoMed) fick fram dokument genom Freedom of Information Act (FOIA) som visar att Centers for Disease Control (CDC) kände till att efter att thimerosal, en vaccintillsats som innehåller 49 % kvicksilver, förbjöds i Danmark 1992 sjönk antalet autismfall hos barn i landet.

  Trots vetskapen ströks avgörande data ur ett forskningsunderlag och en grovt missvisande ”vetenskaplig” artikel publicerades som utan grund påstod motsatsen, att autismfallen ökade efter att Thimerosal förbjöds

 7. Enligt mejlet som du lankar till sa saknas data om autismfrekvens fran 2001, vilket ar sant.

  I studien finns enbart autismfrekvensdata mellan 1970 till 2000. Tiomersal slutade anvandas 1992. Den data som finns visar en okning mellan 1992 och 2000 (inte en minskning).

  Varfor skriver du att autismfrekvensen minskade efter att tiomersal slutade anvandas nar studien du lankar till visar pa en okning?

  Vad som hande 2001 vet vi inte (for det framgar inte av dina lankar) och dessutom spelar det ingen roll for att autismfrekvensen okade i 8 ar efter att tiomersal togs bort.

  Jag forstar inte hur du kommer fram till slutsatsen att tiomersal skulle orsaka autism nar dina egna lankar visar motsatsen…

 8. Oskar, min artikel baseras på artikeln: ”Scandal Exposed in Major Study of Autism and Mercury”. Se länk nedan. Om du har frågor kontakta källan dvs: Coalition for Mercury-Free Drugs (CoMeD):

  Ref:
  http://www.prnewswire.com/news-releases/scandal-exposed-in-major-study-of-autism-and-mercury-132519518.html

  De skriver:

  ”The Coalition for Mercury-free Drugs (CoMeD) exposes communications between Centers for Disease Control (CDC) personnel and vaccine researchers revealing U.S. officials apparently colluded [=planning a fraud] in covering-up the decline in Denmark’s autism rates following the removal of mercury from vaccines.”

  ”Documents obtained via the Freedom of Information Act (FOIA) show that CDC officials were aware of Danish data indicating a connection between removing Thimerosal (49.55% mercury) and a decline in autism rates. Despite this knowledge, these officials allowed a 2003 article to be published in Pediatrics that excluded this information, misrepresented the decline as an increase, and led to the mistaken conclusion that Thimerosal in vaccines does not cause autism.”

  Problemet är alltså inte data i rapporten utan de data som borde ha tagits hänsyn till [excluded information] och därmed förvanskades rapporten som du hänvisar till.

  Så jag vet inte vad det är du missar. Men kontakta gärna källan och ställ samma frågor. CoMeD har säkert läkare och insatta forskare i frågan som kan hjälpa dig. Återkom därefter hit och berätta vad de svarade. Många läsare i NewsVoice är nyfikna på vad de har att säga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.