Skeptikerrörelsen är betald av läkemedelsindustrin för att förstöra ryktet för homeopatin

Överdos Christer Fuglesang

DEBATT. Nättidningen Dagens Homeopati avslöjar att läkemedelsbolagen finansierar skeptikerrörelsen för att sabotera ryktet för homeopati. Hatkampanjer genomförs bland annat i Sverige och England. Samtidigt har många länder i EU och Skandinavien erkänt homeopati. I Sverige har Läkemedelsverket tom registrerat över 100 homeopatiska läkemedel. 

Text: Torbjörn Sassersson

Det är framför allt i Sverige som inställningen är särskilt rabiat. Vi har hamnat på efterkälken ur ett internationellt perspektiv, menar förvånade homeopater. Svenskarna är nog inte medvetna om det, men homeopapi är redan generellt erkänd som medicinsk metod ute i världen.

”Vi kommer nu att gå ut med patientfallen i högre grad för vi vet att många kan vara skeptiska mot oss homeopater på grund av denna pågående smutskastningskampanj. Lyssna då istället på patienterna som blivit hjälpta när skolmedicinen misslyckats”, säger homeopat Birgitta Williams från ArcanumSkolan.

Marina Szöges som är redaktör för nättidningen Dagens Homeopati skriver om hur flera avslöjanden bekräftar det som länge misstänkts, att skeptikerrörelsen är sponsrad av läkemedelsindustrin eller Big Pharma, som det läkemedelsindustriella komplexet brukar kallas. Big Pharma har lidit svårt av försämrade vinster de senaste 10 åren. De stora bolagen tvingas att använda oheliga metoder på marknaden och att aggressivt köpa upp varandra avslöjar Peter Rost, whistleblower och fd VD inom Pfizer.

Dagens Homeopati skriver att Hans G Schrauder, styrelsemedlem i ”The Homeopathic Medical Association”, berättar att både läkare och icke-läkare är registrerade som medlemmar där. Många yrkesverksamma homeopater har länge hävdat att motståndet mot homeopati är välorganiserat och finansierat av läkemedelsindustrin. Nyligen avslöjade Schrauder uppgifter om att stiftelsen “Sense About Sience”, som angriper homeopatin, hade fått nästan 70 procent av sina intäkter från läkemedelsföretag. De största donationerna kom från Astra Zeneca, som åren 2004-2009 gett närmare en miljon kronor.

I Sverige har vi ofta jävsituationer för industrin och ”pseudofolkbildningen”, något som tex journalisten Mona Nilsson nyligen avslöjade gällande telekomindustrin och mobiltelefonins hälsorisker. Konsekvensen blev att en av Strålskyddsmyndighetens (SSM) tyngsta rådgivare Anders Ahlbom tvingades bort från en expertgrupp i WHO och SSM:s eget råd i Sverige. Ahlbom hävdade som rådgivare på SSM att strålningen är ofarlig samtidigt som han satt i styrelsen på ett lobbyföretag som arbetar för telekomindustrin.

Christer Fuglesang som genomför sitt självmordsförsök mha av homeopatiskt sömnmedel gör det i samarbete skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Även denna förenings budskap kan vara starkt vinklat för att skydda industrierna. År 2009 avslöjade journalisten Bo Zackrisson att professor Dan Larhammar, styrelsemedlen i VoF, samtidigt satt i styrelsen på Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsbolagen att snabbare få ut nya läkemedel på marknaden. Som bisyssla arbetade samtidigt Dan Larhammar intensivt genom VoF för att sabotera ryktet för alternativmedicinen med siktet inställt på immunologen och hälsoterapeuten  Sanna Ehdin. Hon skrev bästsäljaren: ”Den självläkande människan”. Det gillade inte Dan Larhammar, säger Sanna Ehdin.

Kommer Christer Fuglesang att dö av överdosen?

Nej, svarar Birgitta Williams.

Homeopatiska läkemedel fungerar inte som skolmedicinska medel. Homeopatiska läkemedel stärker kroppens egen förmåga att uppbringa balans tex god sömn genom att neutralisera stresstillstånd. Skolmedicinen arbetar efter principen att ”bedöva”, att göra kroppen medvetslös, när det gäller sömnmedel, för att skapa ett vilotillstånd. Därför kan vanligt sömnmedel döda om ”bedövningen” överdoseras. Homeopatisk medicin har inte den bieffekten.

Borde inte Christer Fuglesang förstå det?

Jo, men han har inte konotrollerat fakta och han är varken läkare eller homeopat, mig veterligen. Istället har han blint trott på Vetenskap och Folkbildning och deras mission att sabotera ryktet för homeopatin och alternativmedicin. Läkemedelsbranschen som ligger bakom med pengarna attackerar oss för att de vet att homeopati fungerar och utgör ett allvarligt hot mot deras vinster, säger Birgitta Williams.

Så det handlar om att slå ut konkurrensen? Har de inte rätt till det?

Visst, men är deras metoder speciellt hederliga? Vi anser bara att folk ska ha valfriheten att välja den vårdform som passar dem bäst. Vi erbjuder ett alternativ som bygger på människans självläkande mekanismer. Läkemedelsbranschen ogillar det och ute i Europa samarbetar skolläkare och homeopater i ömsesidig respekt, läkemedelsbranschens mardröm.

De restriktioner som finns i Sverige finns inte någon annanstans i världen. Många ifrågasätter Sveriges negativa särbehandling av alternativmedicin och Sverige rekommenderas att ändra sin lagstiftning så att även barn får tillgång till alternativmedicin.

FN:s barnrättskommitté som följer upp tillämpningen av barnkonventionen skriver:

”The Committee recommends that the State party consider reviewing and amending existing legislation to ensure that all children, without distinction of age, have access to CAM [komplementär medicin, tex homeopati] examination, treatment and care and can enjoy their right to the highest attainable standard of health”.
Källa FN Committe on the rights of the children, Paragraf 43

Birgitta Williams påpekar:

Homeopatin är världens näst mest använda behandlingsform. Hela 400 miljoner människor använder homeopati i världen för sin hälsa. Tråkigt att Fuglesang ställer upp på ett sådant här jippo där han beblandar sig med de mentalister, konstmusiker och skeptiker utan sakkunskap som skrivit under artikeln på SvD.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

5 svar på ”Skeptikerrörelsen är betald av läkemedelsindustrin för att förstöra ryktet för homeopatin”

 1. Du skriver ”I Sverige har Läkemedelsverket tom registrerat över 100 homeopatiska läkemedel.” Jag har hört detta ett par gånger från olika ställen – och det verkar som att det används för att antyda att Läkemedelsverket nu accepterar homeopati som en verksam behandling. Eller menar du något annat?

  Läkemedelsverket skriver nämligen på sin hemsida att den bedömning som görs av homeopatiska läkemedel är att de är säkra och att innehållsförteckningen stämmer. Eftersom homeopatiska läkemedel innehåller 100% sockerpiller och 0% verksam substans är det inte en speciellt svår bedömning att klara.

  Däremot bedöms inte om ett homeopatiskt läkemedel har någon effekt: ”Till skillnad från vanliga läkemedel och naturläkemedel finns inga krav på tillverkaren av homeopatiska läkemedel att genom naturvetenskapliga studier visa att läkemedlet lindrar eller botar olika sjukdomstillstånd.”

  Om läkemedelsverket skulle godkänna en homeopatiskt läkemedel enligt samma kriterier som alla andra läkemedel däremot – det vore en nyhet!

 2. Vattnets ”minne” kommer ihåg medicin lika lite som den kommer ihåg din farfars avföring.
  Vill du ha billigare placebo gå med i en religion.

  Med vänliga hälsningar
  Samuel

 3. Hej, låt mig sammanfatta

  Enligt homeopatins resonemang avgör potensens spädningen ämnets ”styrka”. Vissa läkemedel är så extremt utspädda som en atom i solsystemet. Det borde då ge bäst effekt att inte ens ta läkemedlet alls vilket är helt absurt.

  Enligt det helt klart galna resonemanget att ”svagare betyder starkare” borde det ge bäst effekt att bara slicka på förpackningen. Nej, det är för starkt! Det borde vara tillräckligt att dricka vanligt kranvatten då detta tidigare kommer ifrån kiss från personer som tidigare tagit homeopatiska läkemedel.

  Det finns ingen ”grupp” skeptiker och mentalister, mer än det finns t.ex. en ”grupp” utlänningar, svenskar eller smålänningar. Det finns bara människor som förstår logik.

  Alla accepterade vetenskapliga undersökningar och papper som utförts på homeopati har visat på helt vanlig placebo effekt som ges av sockerpiller. Alla andra skojare som kallar sig för ”vetenskapsmän” är personer som utnyttjar svaga.

  Homeopati borde etiketteras ”DETTA ÄMNE HAR INGEN DOKUMENTERAD EFFEKT MER ÄN PLACEBO” och förbjudas att säljas i förpackningar som det står ”läkemedel” på.

  Vänliga hälsningar
  Nicklas

 4. Jag undrar om inte Fuglesang faktiskt gjort homeopatin en tjänst med sitt mediala tilltag. Han har i alla fall gjort bort sig och dragit ett löjes skimmer över hela den rörelse han representerar. Kanske inte i allas ögon, men säkert kommer en och annan börja reflektera med anledning av detta.

 5. RM says:

  15 juli, 2011 at 01:10

  De stora tidningarna i Sverige lever på sina annonsörer och ”big pharma” tillhör de största annonsörerna. De finansierar även flera av de svenska TV-kanalerna genom reklam för sina produkter. Därigenom är de en betydande maktfaktor och kontrollerar en stor del av utrymmet i media och hur media vinklar. Om en tidning skulle vara kritisk mot läkemedelsbranschen och börja lyfta fram alternativen så kan ”big pharma” välja att avstå från att annonsera i den tidningen, vilket innebär ett stort ekonomisk avbräck.

  Hos alternativen finns inte pengarna till annonsering i den storleksordningen, istället för att vara multinationella storföretag som tjänar hundratals miljoner i vinst varje år och har en enorm PR-maskin och betalar PR-byråer att sköta sin marknadsföring gentemot journalister och media – så är alternativen främst egenföretagare som kämpar för att få det hela att gå ihop. Till skillnad från ”big pharma” som subventioneras genom skattemedel så betalar alternativen moms. Och väljer du att lära dig alternativen så får du betala det själv, den utbildningen finansieras inte av staten som de svenska läkarutbildningarna gör.

  Om du väljer att forska om alternativen och får fram att alternativen fungerar och är bättre än placebo, så blir du dragen i smutsen av en skeptikerorganisation som i praktiken agerar PR-byrå åt ”big pharma”. Så du sätter både ditt privatliv och ditt yrkesliv på spel om du får fram att alternativen faktiskt fungerar och är bättre än placebo. Det är helt enkelt inte politiskt korrekt att påstå något sådant, hur mycket evidens och vetenskapliga bevis du än har.

  Och så kallar människor dig för ”bluffmakare” på internet och skriver personangrepp till dig om du berättar om dina positiva erfarenheter av alternativen, för det är helt enkelt inte tillåtet att göra det.

  I allt detta dravel som ”big pharma” håller på med så kommer patienterna i kläm.
  Det finns många som har blivit hjälpta av alternativen. De har sökt sig till alternativen för de har inte blivit hjälpta av ”big pharma” och den traditionella sjukvården. De kommer till alternativen med sina hudproblem, mage och tarm, allergier, olika smärtor i kroppen och allehanda problem, och de gör detta därför att deras egen upplevelse är att de inte har blivit bättre av det som ”big pharma” och den traditionella sjukvården erbjuder.

  Och när de går till alternativen och mår bättre, besvären sjunker undan och de hanterar sitt liv med mer kraft och glädje och har en förbättrad hälsa – ja då ska de tydligen bespottas och anklagas och nedvärderas för de blev botade med ”fel” metod… Det är ju skrämmande!

  Jag anser det är bra att alternativen finns så att människor kan bli friska. Om dessa människor inte hade fått gå till alternativen, så hade de ju fortsatt vara i den traditionella sjukvården och bara blivit sämre och sämre. Det är ju faktiskt så att de söker sig till alternativen för att den traditionella sjukvården och ”big pharma” inte har lyckats hjälpa dem.

  Istället för att skjuta på alternativen för att de lyckas hjälpa de som inte har blivit hjälpta av den traditionella sjukvården eller ”big pharma”, skjut på den traditionella sjukvården istället som har misslyckats ta hand om dessa personer.

  Alternativen styrs ju av konsumenternas efterfrågan. Konsumenter väljer det som de upplever fungerar. Om det inte fungerar så går de. Därför lämnar de den traditionella sjukvården och ”big pharma” för de upplever att det inte fungerar.

  Men det finns många som stannar kvar i den traditionella sjukvården trots att de inte blir hjälpta, för det finns skeptiker som påstår att alternativen inte fungerar så de vågar inte prova och därmed missar en verklig chans att bli hjälpta. Och det är riktigt skrämmande. Det är tydligt att skeptikerna vill att människor ska vara sjuka, för det är tydligen bättre det än om de lyckas få hjälp av ”fel metod”.

  Det är verkligen mycket som är sjukt i den svenska sjukvården och ”big pharma”. Och det sjuka är att fortsätter få bedra oss och använda våra skattepengar till det trams som de håller på med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.