Dokumentärerna Armadillo och ”Krig för Fred” visar ej krigens orsak

Ann Y Hellenborg

Ann Y Hellenborg ställde i sin blogg augusti 2009 prognosen att svininfluensavaccinet kunde leda till en ny neurosedynskandal. Den omedelbara effekten blev en omfattande ryktesdestruktiv och politiskt infekterad kampanj mot henne. Snart två år senare tyder mycket på att hon fått rätt. Vi har i Sverige ungefär lika många fall av narkolepsi som neurosedynskadade. De båda drabbade grupperna är svårt och jämförbart handikappade.
Ann Y Hellenborg

Landstingsrådet Ann Y Hellenborg i Kalmar Ann Y Hellenborg ställde i sin blogg augusti 2009 prognosen att svininfluensavaccinet kunde leda till en ny neurosedynskandal. Den omedelbara effekten blev en infekterad kampanj mot henne. Snart två år senare tyder mycket på att hon fått rätt, men frågan är om ryktet ännu är återställt. TS News kollar upp med Hellenborg vad hon anser idag.

Vi har i Sverige ungefär lika många fall av narkolepsi som neurosedynskadade. De båda drabbade grupperna är jämförbart handikappade.

Hellenborg: ”Nu blir jag oerhört tveksam till att massvaccinera med ett vaccin som enligt uppgift inte är tillräckligt kontrollerat. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter idag så har vaccinet inte blivit godkänt av Europeiska läkemedelsverket.”

”Att massvaccinera visserligen på frivillig basis men utan någon annan kontroll än en studie på 60 vuxna! Säkert var de bara män också, det tycker inte jag känns seriöst.”

”Då jag var med om att fatta beslut om massvaccinering så antog jag självklart att vaccinet var beprövat enligt gällande regler och bedömt säkert.”, slutar hon blogginlägget.

Ref: http://www.xn--stran-iua.se/nyheter/kalmar/landstingsraad_jaemfoer_influensavaccin_med_neurosedyn

Attackerna

Centerns Christer Jonsson har redan reagerat på jämförelsen med Neurosedyn.
– Att komma på idéen att jämföra pandemivaccinet med nerousedyn är bland det värsta jag sett. Hon tar på sig ett mycket stort ansvar när hon nu sprider denna ogrundade information vidare, säger han.

Ref: http://www.xn--stran-iua.se/nyheter/kalmar/landstingsraad_jaemfoer_influensavaccin_med_neurosedyn

– Det är helt absurt att jämföra med neurosedynskandalen. Det leder bara till oro och osäkerhet i samhället, säger Christer Jonsson.

Landstingsrådet Pierre Edström (fp) tycker att Hellenborgs uttalande är omdömeslöst. Nu ifrågasätter han hennes lämplighet som ansvarig för verksamheten.

– Hellenborgs agerande är i högsta grad oansvarigt och skadar förtroendet för hela vaccinationsprocessen. Den processen har hon själv varit med och fattat beslut om. Om hon nu tror att hennes beslut leder till en ny neurosedynskandal så ifrågasätter jag starkt om hon på politisk nivå kan leda primärvårdens arbete i fortsättningen. Hon bör därför noga överväga om hon kan sitta kvar som ansvarig för denna verksamhet, skriver han i ett pressmeddelande.

Christer Jonsson säger att han själv ändå inte är orolig för vaccineringen.
– Nej, vi måste kunna lita på den medicinska expertisen. Vi har fått höra att vaccineringen kommer att vara godkänd när vi inleder vaccineringen i september.
Christer Jonssons har bloggat om Ann Hellenborgs uttalande. Inlägget avslutar han med:
”Till det kan läggas att vid senaste arbetsutskottet i landstinget talade landstingsstyrelsens ordförande om hur viktigt det är att vi från politiken har ett gemensamt budskap och inte bidrar till orosskapandet. Det tog Ann Y Hellenborg tre dagar att bryta detta”

Ref: http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/politiker-i-bloggkrig-om-vaccinering(1480678).gm

Och även Pierre Edström (FP) reagerar hårt:

– Det är naturligt att människor känner en oro för Influensa A. Därför är det viktigt att det offentliga Sveriges information är saklig, korrekt och tydlig. Det behövs en motpol till ryktesspridning, spekulationer och överdrifter.

Edström menar också att Hellenborgs blogginlägg skadar förtroendet för hela vaccinationsprocessen.

Och han säger även:

– Om hon nu tror att hennes beslut leder till en ny neurosedynskandal så ifrågasätter jag det jag starkt om hon på politisk nivå kan leda primärvårdens arbete i fortsättningen. Hon bör noga överväga om hon ska sitta kvar som ansvarig för denna verksamhet.

Ref: http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5028263

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) som skriver på samma blogg reagerade.
– Jag drar absolut inga sådana slutsatser. Socialstyrelsen gör den medicinska bedömningen när det gäller vaccinet, det gör inte vi på landstinget, säger han.
När Socialstyrelsen ger klartecken för att vaccinet är redo så börjar vaccineringen.
Inte ens i närheten
Landstingsrådet Johnny Peterson (V) reagerar på liknande sätt.
– Influensavaccin har vi haft i åtminstone 30 år och forskat på. Det är inte ens i närheten av det som hon försöker jämföra med på sin blogg.
Även centerns Christer Jonsson reagerade på jämförelsen med Neurosedyn.
– Att komma på idén att jämföra pandemivaccinet med neruosedyn är bland det värsta jag sett. Hon tar på sig ett mycket stort ansvar när hon nu sprider denna ogrundade information vidare, säger han.

Ref: http://www.xn--stran-iua.se/nyheter/kalmar/politiker_i_blaasvaeder

Innan svininfluensan hånades Ann Y Hellenborg när hon ifrågasatte vaccineringen. Nu kommer allt fler tecknen på att vaccinet givit biverkningar.
– Det är oerhört tråkigt. Jag hade hellre haft fel.

danish soldier shot

I Janus Metzs dokumentär Armadillo från 2009 får vi följa en grupp danska soldater under sex månader i Afganistan. Filmen skapade en het debatt efter att den visats i Danmark eftersom filmen visar en ej förskönad bild av krigets verklighet. SVT kontrar med en liknande film om svenska soldater.

När USA skapade begreppet ”embedded journalism” under Irakkriget 2003 fråntogs journalisterna möjligheten att realistiskt rapportera från kriget, men riktiga reportage försvann inte. Janus Metz  visar oss hur äkta rapportering ska se ut.

Nu ska SVT från och med onsdag 13 april visa dokumentärserien Krig för Fred i 6 avsnitt. Vi kan knappast förvänta oss samma dokumentärkvalitet som finns i den danska motsvarigheten, men en viss inblick kommer vi att få, tex att de svenska soldaterna är irriterade över att svenska försvaret och svenska media inte rapporterar att vår soldater faktiskt regelbundet skjuter ihjäl människor. Media skriver endast typ: ”svensk trupp blev beskjuten” och sedan inget mer.

Krigsindustrin vill ej ha uppmärksamhet – politisk distraktion en nödvändighet

Vi måste alltså se den svenska dokumentären med Armadillo i minnet. Vi måste lägga till inslagen i Armadillo till den svenska versionen. Vi får inte heller glömma att bakom politiska mål och fina tankar om varför vi krigar finns krigsindustrin som konstant håvar in pengarna oavsett vem som dör och oavsett skäl.

Inget media och ingen ansvarig politiker har någonsin initierat eller drivit den debatten som handlar om den egentliga drivande parten bakom alla krig. Det har diskuterats att det är fel att generellt tjäna pengar på vapentillverkning och att Sverige inte bör exportera vapen, men det diskuteras aldrig att krigsmaterielindustrin är den drivande parten bakom tillblivelsen och upprätthållandet av krig. Vinstintressena överlagras av politik som fungerar som en ren distraktion. Så länge som politiker och media upprätthåller föreställningen att krig är nödvändigt och enbart handlar om politik, religion, bekämpandet av ”terrorstater” och övertagandet av naturresurser kommer industrin bakom att fortsätta göra astronomiska intäkter.

I samma ögonblick strålkastarljuset kastas på industrin och när vi börjar ställa riktiga och genuina frågor om syftet med krig är det början på slutet för denna distraktionsinbäddade industri. Vi kommer då att inse det som får krigföring att bli hopplöst omodernt och etiskt oförsvarbart under alla omständigheter.

Läs gärna min artilel: Mellanöstern är krigsindustrins mest lönsamma marknadsområde

Köp filmen Armadillo som DVD

Trailer och mer info om: Armadillo

Krig för Fred: Svensk dokumentärserie från 2011. Sex avsnitt. Striden vid Nghala. Sänds onsdag 13 april i SVT1, 15/4 i SVT24, 15/4 i SVT1 och 17/4 i SVT1.

SvD: Strategin i Afghanistan leder fel

Krig för fred, SVT

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.