Dokumentärerna Armadillo och ”Krig för Fred” visar ej krigens orsak

danish soldier shot

I Janus Metzs dokumentär Armadillo från 2009 får vi följa en grupp danska soldater under sex månader i Afganistan. Filmen skapade en het debatt efter att den visats i Danmark eftersom filmen visar en ej förskönad bild av krigets verklighet. SVT kontrar med en liknande film om svenska soldater.

När USA skapade begreppet ”embedded journalism” under Irakkriget 2003 fråntogs journalisterna möjligheten att realistiskt rapportera från kriget, men riktiga reportage försvann inte. Janus Metz  visar oss hur äkta rapportering ska se ut.

Nu ska SVT från och med onsdag 13 april visa dokumentärserien Krig för Fred i 6 avsnitt. Vi kan knappast förvänta oss samma dokumentärkvalitet som finns i den danska motsvarigheten, men en viss inblick kommer vi att få, tex att de svenska soldaterna är irriterade över att svenska försvaret och svenska media inte rapporterar att vår soldater faktiskt regelbundet skjuter ihjäl människor. Media skriver endast typ: ”svensk trupp blev beskjuten” och sedan inget mer.

Krigsindustrin vill ej ha uppmärksamhet – politisk distraktion en nödvändighet

Vi måste alltså se den svenska dokumentären med Armadillo i minnet. Vi måste lägga till inslagen i Armadillo till den svenska versionen. Vi får inte heller glömma att bakom politiska mål och fina tankar om varför vi krigar finns krigsindustrin som konstant håvar in pengarna oavsett vem som dör och oavsett skäl.

Inget media och ingen ansvarig politiker har någonsin initierat eller drivit den debatten som handlar om den egentliga drivande parten bakom alla krig. Det har diskuterats att det är fel att generellt tjäna pengar på vapentillverkning och att Sverige inte bör exportera vapen, men det diskuteras aldrig att krigsmaterielindustrin är den drivande parten bakom tillblivelsen och upprätthållandet av krig. Vinstintressena överlagras av politik som fungerar som en ren distraktion. Så länge som politiker och media upprätthåller föreställningen att krig är nödvändigt och enbart handlar om politik, religion, bekämpandet av ”terrorstater” och övertagandet av naturresurser kommer industrin bakom att fortsätta göra astronomiska intäkter.

I samma ögonblick strålkastarljuset kastas på industrin och när vi börjar ställa riktiga och genuina frågor om syftet med krig är det början på slutet för denna distraktionsinbäddade industri. Vi kommer då att inse det som får krigföring att bli hopplöst omodernt och etiskt oförsvarbart under alla omständigheter.

Läs gärna min artilel: Mellanöstern är krigsindustrins mest lönsamma marknadsområde

Köp filmen Armadillo som DVD

Trailer och mer info om: Armadillo

Krig för Fred: Svensk dokumentärserie från 2011. Sex avsnitt. Striden vid Nghala. Sänds onsdag 13 april i SVT1, 15/4 i SVT24, 15/4 i SVT1 och 17/4 i SVT1.

SvD: Strategin i Afghanistan leder fel

Krig för fred, SVT

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.