Konsten att skapa en internationell nyhet med Google Translate

MEDIA. Den 23 februari kl 13:30 släppte Expressen som första tidning i världen nyheten att Libyens diktator Muammar Gaddafi hade beordrat Lockerbie bombningen i England som resulterade i att Pan Am Flight 103 exploderade i luften och 270 människor dödades.

Text: Torbjörn Sassersson, kl 22:22, 24 feb 2011

Jag kollade snabbt några timmar senare om nyheten hade nåt omvärlden, men utan resultat. Inget internationellt stormedia hade ännu på webben publicerat nyheten.

Jag fick då idén att försöka skapa denna ännu okända världsnyhet på den internationella arenan genom att publicera en Google-översatt och något omskriven version av den svenska artikeln och sedan posta den i min blogg. Sagt och gjort.

Ett dygn senare på kvällen den 24 februari kontrollerade jag resultatet genom att Googla orden ”Gaddafi” + ”lockerbie”. Resultatet blev enastående. Min artikel fick sökträff nr 3 och min postning var högre rankad än BBC, ABC, Washington Post, The Guardian, Reuters, Daily mail, AlJazeera, Alarabiya Net, Huffington Post och tom Expressen som var källan till allt. Sökträff nr 1 var Googles val av ”Nyheter för Gaddafi, Lockerbie” och sökträff nr 2 var Wikipedia.

Det här visar att en snubbe i en förort till Stockholm kan bli först med att skapa en internationell nyhet på webben och dessutom få den högt rankad på Google, en nyhet baserad på en lokalt publicerad nyhet av internationell rang genom att använda Google Translate, sökmotoroptimering och snabbhet.

Se nedan en komplett sökträffsida sparad ca kl 22:00 den 24 februari, 2011.

Klicka för förstoring

DN:  ”Google vet jättemycket om oss”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.