Snart behöver hela västvärlden glasögon

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

För bara två generationer sedan var det lite ovanligare att ha glasögon. För de flesta kom
inte närsynhet förrän de blev gamla. Så ser inte situationen ut idag.

Västvärlden är helt klart värst drabbad med allt fler barn som behöver glasögon. En studie från King’s College visar att 47% av ungdomar mellan 25-29 år har problem med synen. Idag räknar man att runt 30% av alla vuxna är närsynta medan det kanske rörde sig om 10% för 60 år sedan. Ökningen är markant och forskare pekar på samma källa: våra underhållningsenheter.

Barn sitter framför teven eller mobilen flera timmar om dagen. Barnens ögon, som inte är fulltutvecklade, behöver solljus och att få studera helheten istället för detaljer. Idag stirrar deintensivt på en upplyst skärm och fokuserar på små detaljer, det gör att ögonen måste anstränga sig konstant till dess att musklerna får kramp. När man kommer till det stadiet är inte långt borta tills barnet har svårt att läsa vad som står på skoltavlan och behöver glasögon.

Vi ser också effekten av dålig syn i företagsvärlden. Det finns optiker och glasögonbutiker överallt. Kontaktlinser säljs som aldrig förr och anställda har rätt att få gratis synundersökningar och betalda terminalglasögon. Lirema som erbjuder ögonlaserbehandlingar växer och möter kundernas behov av att slippa glasögon och kontaktlinser. Med en laserbehandling kan du få tillbaka din goda syn och slippa problemen.

Kan vi på något sätt hindra denna utveckling? Det är svårt eftersom många jobb är datorbaserade och i vissa skolor får barnen datorer eller surfplattor för att sköta sina hemläxor. Barn borde uppmuntras att inte stirra på en skärm mer än 20 minuter åt gången.

Det räcker att titta upp se ut genom fönstret i några minuter för att ögonen ska få slappna av. För dig som har ett kontorsjobb där du arbetar hela dagen framför datorn kan du ta pauser och titta på saker i fjärran. Se till att du har bra belysning i rummet och att ljusstyrkan påskärmen är korrekt inställd.

Du kan också undersöka kvalitén på skärmen genom att öppna kameran på mobilen och hålla upp den framför datorskärmen. Om dataskärmen flimrar väldigt mycket i kamera-appen är den av sämre kvalité och du borde be din arbetsgivare om en ny skärm. Majoriteten av alla skärmar är inställda med blått ljus, något som irriterar ögonen i längden. Försök att ändra inställningen på din mobil och dator för att få varmare ljus som går mer i gult.

Extern skribent