Goda nyheter från året som gått

News. Foto: Rawpixel.com. Licens: Free use and no attribution required.
Goda Nyheter. Foto: Rawpixel.com. Licens: Free use

Media väljer ofta att prata om oroligheter och dåliga nyheter, väsentligt oftare än att lyfta upp de positiva. Därför kommer här en positiv sammanfattning om året som gått, där vi har valt att prata om det mest positiva nyheterna.

Irland röstade ja till legala aborter

I maj så röstade Irland ja om att legalisera abort, då nästan 70% av landets befolkning röstade för den nya lagen. Irland är och har varit känt för sina extrema abortstiftningslagar tidigare, där en kvinnas liv har jämförts med fostrets, vid både våldtäkt och incest. Valet har omtalats som en generationsfråga där 90 procent av väljarna mellan 18-24 år röstade ja. Det har även omtalats att den katolska kyrkans inflytande har minskat, då denna har pekats ut som en stark drivkraft bakom det tidigare abortförbjudet.

Internet blir tillgängligt för flera

De senaste siffrorna visar att fler personer har tillgång till internet och ca 51 procent av mänskligheten använder det idag. Enligt FN-organet ”Internationella unionen för Telekommunikation” så sker den snabbaste tillväxten i Afrika.

Internet är för de flesta en självklarhet, och tack vare the world wide web har vi idag åstadkommit saker vi aldrig tidigare kunde föreställa oss. En utav dessa är att kunna spela på lotto online, som på senare år har växt i en väldig fart. I 2018 kunde Lottoland meddela att de skrev in i Guiness Rekordbok för rekordtagare av världens största online-vinst. Internet har alltså gjort det möjligt för spelare att spela på de största internationella lotto, där man även kan ta del av de gigantiska lottovinsterna i USA och läsa om vilka lottovinster som har varit de största genom tiderna.

Fred mellan Eritrea och Etiopien

Den 9 juli 2018 skrevs ett fredsavtal på mellan Eritrea och Etiopien, som sätter stop på 20 års tid av konflikter mellan ländernas gränser. De både parterna kom överens om att flygningar mellan länder ska börja gälla igen, att hamnar ska öppnas upp, att människor ska kunna flytta och resa fritt mellan de både länderna och att ambassaderna i samtliga länder ska öppnas upp. Ledarna för länderna lovade att arbeta för ”fred och kärlek” framöver.

Svensk samtyckeslag

Förra året i maj bestämdes det av den svenska riksdagen att införa en samtyckeslag som innebär att en person måste uttryckligen acceptera samlag för att detta ska vara lagligt. Detta innebär att en person som inte fått samtycke för samlag men ändå utför en sexuell handling, kan dömas i domstol. I samband med lagen så inför man alltså två nya brott: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp som båda innebär fängelsestraff på högst fyra år.

Text: Extern skribent