Studie visar att gentekniken CRISPR kan leda till allvarliga genetiska skador

Genmedicin
Genmedicin kan orsaka genetiska skador

Varningarna när det gäller genteknik tex GMO (Genetiskt Modifierad Organism) har varit många, men har ignorerats av forskare och industri som driver på en utvecklingen människan vet väldigt lite om. CRISPR är en ny teknik som ansetts vara nästa steg i utvecklingen.

Text: PålBergström | Palbergstrom.com

Nu kommer ny information som måste tas på största allvar. En systematisk studie vid Wellcome Sanger Institute i Storbritannien på celler från möss och människor visar att CRISPR kan leda till allvarliga mutationer och genetiska skador.

I maj förra året varnade en forskargrupp på Columbia University att genetisk manipulation kan introducera hundratals mutationer i människans genetiska material. Detta togs sedan tillbaka då man inte kunde upprepa sina resultat men andra forskare kom med liknande varningar. Den nya studien visar att de har rätt i sina farhågor.

Den nya studien: ”ISPR–Cas9 leads to large deletions and complex rearrangements” publicerades i Nature Biotechnology den 16 juli 2018.

Källa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.