Årets förvillare 2011 är Smittskyddsinstitutet när folket väljer

Årets Förvillare 2011 SmittskyddsinstitutetDEBATT. Folket valde genom demokratisk omröstning att Smittskyddsinstitutet och Annika Linde är Årets förvillare 2011.

Läs mer på Aretsforvillare.nu

Sajten Aretsforvillare.nu skriver att den blivit en mindre maktfaktor, en folkstyrd missnöjeskanal för att klaga på politiskt maktmissbruk, falsk folkbildning, public service baserad på skenbar vetenskaplighet, likriktande propaganda i media och myndighetsinkompetens.

”Vi ser nu en tendens till ett faktiskt behov av missnöjesröstning ur ett större perspektiv och att svenskarna kan gillar direktdemokrati.”

Sajten gjorde 2011 det tydligt att folk kan både nominera vem de vill och sedan rösta fram en vinnare.

Panelen bakom Aretsforvillare.nu har blott tre funktioner; att acceptera kandidater baserade på rimliga nomineringar, att göra hemsidan känd och att sköta tekniken bakom.

Aretsforvillare.nu lanserades i december 2010 som en reaktion mot föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) och deras pris med samma namn. VoF har sedan 1987 delat ut sitt ”pris” till personer som de anser är ovetenskapliga.

2010 lanserades därför sajten Aretsforvillare.nu som istället gav folket en möjlighet att välja Årets förvillare. Kandidaterna var i början bara personer från VoFs styrelse. Det var trots allt ett practical joke.

SvD: Därför utser vi en miljönämnd till Årets förvillare

Blogg IDG: Miljönämnden i Mora och Orsa blir Årets förvillare 2011

SVT: Årets förvillare 2011

2 svar på ”Årets förvillare 2011 är Smittskyddsinstitutet när folket väljer”

  1. Du måste leva i en väldigt liten värld om ”folket” är, i runda slängar, 700 människor.
    De som röstat i omröstningen innebär om jag har räknat rätt att ungefär 1 på 12500 har röstat, förmodligen även människor med begränsad demografisk spridning.
    Att kalla det ”folket” är väl lite av en överdrift.

  2. Emil, som jag skrev, sajten Aretsforvillare.nu har blivit en liten maktfaktor, inte en stor. 733 personer är en liten samling människor, men jag skulle tro att dessa representerar ett tvärsnitt av befolkningen till annat kan bevisas.

    Med andra ord finns det skäl att påstå att denna lilla grupp av individer representerar folket.

    Jag förstår självklart den oro som uppstår hos etablissemanget om små försynta bloggare kan skapa opinion genom att samla ihop och redovisa folkets verkliga uppfattningar via små beskedliga demokratiska omröstningar på nätet.

Kommentarer är stängda.