Svenska myndigheter erkänner – vaccinet var tvivelaktigt

vaccination till ingen nytta

Sveriges vaccinationshantering av svininfluensapandemin 2009-2010 blev extremt dyr. Det erkänner de ansvariga myndigheterna som nu utvärderat sina egna insatser. 1, 3 miljarder kronor blev priset för massvaccineringen. Kostnad blev mycket högre än vad som är samhällsekonomiskt motiverat säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet (SMI).

Utvärderingsrapporten har på regeringens uppdrag tagits fram av de ansvariga myndigheterna: MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen med stöd av SMI. På presskonferensen diskuterades ”försiktighetsprinciper” och om ”en dyr hemförsäkring som är bra att ha när huset brinner ned”. Några felbedömningar eller något resursslöseri är det alltså inte att tala om.

”Och med detta politiska upplägg kan knappast något annat än försvarsargument förväntas. Svensk byråkrati kritiserar sällan sig själv och ännu mindre regeringen”, skriver Inger Atterstam i sin artikel för SvD.

Atterstam fortsätter: ”De som uttryckt en annan uppfattning, till exempel SKL (Sveriges kommuner och landsting) som betalar vår sjukvård, fanns inte representerade. SKL:s krav om en oberoende utredning förbigås med tystnad.”

Rapporten konstaterade samtidigt att effekterna i samhället av svininfluensan blev obetydliga, men planeringen var baserad för det värsta scenariot. Ett mål inför framtiden är en ”ökad flexibilitet” i planeringen med olika farlighets- och risknivåer. Hur det ska gå till, kunde dock ingen riktigt förklara, avslutar Atterstam.

Läs Inger Atterstams artikel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.