Ny sajt lanseras: Vetenskap och Forskning

Den fria forskningen är hotad enligt personerna bakom kunskapssajten Vetenskap och Forskning. Radioprogrammet Kaliber (P1)belönades med Guldspaden 2006 för sin undersökande journalistik som låg till grund för radioserien och artikeln:”Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad?”Undersökningen handlade om forskningens villkor. Om beroende eller oberoende, om köpt tystnad, om alltmer forskning i projektform och om en ständig jakt på extern finansiering.

Reportern Anna Jaktén skriver:

”Över 2000 professorer har svarat på Kalibers frågor om villkoren för den fria forskningen. Varannan känner sig i olika grad politiskt styrd. Var sjätte har etiska konflikter med sina finansiärer. Många ser sig som konsulter snarare än fria vetenskapsmän.”

Det var 2006. Idag är det knappast någon skillnad. Vetenskap och Forskning har ambitionen att hänvisa den intresserade i rätt riktning till forskning som inte är finansierad av industrin, som inte sker på uppdrag av industrin för dess egenintressen. Det är en svår uppgift, men det är värt ett försök. Eftersom forskningen som bedrivs inom medicin är ofantligt stor kan vi endast lista delar av denna.

Vetenskap-forskning.sevetenskap och forskning

Syftet med Vetenskap och Forskning är:

  • att lista referenser på forskning som bedöms vara oberoende av industrins ekonomiska intressen.
  • att i den allmänna debatten visa att det finns forskning och vetenskapliga bevis för alternativa synsätt och metoder som avviker från mainstream i Sverige.
  • att åter etablera de ursprungliga definitionerna av orden ”vetenskap”, ”forskning” och ”den vetenskapliga metoden”.

Bakom encyklopedin finns ett tiotal experter och sakkunniga inom flera ämnesområden relaterat till hälsa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.