Ut på yttersta grenen – ”Out On A Limb” av Sherley MacLaine

out-on-a-limbMinns du TV-serien Ut på yttersta grenen från 1986?  Jag hade sökt efter filmatiseringen i flera år, men ingenstans hittade jag ens en gammal sliten VHS-kopia. Varken Amazon.com eller Shirley MacLaine’s egen hemsida på nätet hade ledtrådar om var jag kunde få tag på en kopia, men en dag tipsade en bekant att TV-serien plötsligt dykt upp i DVD-format.

Jag lyckades 2007 köpa ett exemplar på Megastore.se. Äntligen tänkte jag, och med en stor förväntan såg jag om den 3,5 timmar långa historien 20 år efter att den visades på svensk TV.

MacLaine står fortfarande än idag fast vid att det hon upplevde är sant, men att hon skyddade identiteten på flera personer. Särskilt intressant är den socialdemokratiska politiker med spetsig näsa och statsministerambitioner som hon umgicks med i Stockholm. Det sägs att det var Olof Palme.

”David” spelad av John Heard

Den självbiografiska berättelsen ”Out on a Limb” tar upp MacLaine’s kärleksrelation med denne politiker, men ännu mer om hennes andliga uppvaknande. Den handlar om ett sökande efter en djupare mening och ett upptäckande som känns friskt och lite töntigt oskuldsfullt. Shirley MacLaine (född 1934) var en av de huvudgestalter som banade väg för många kommande resenärer ner till Sydamerikansk kuriosa.

Filmatiseringen är klart värd att se om igen för att få känna lite nostalgi, se gamla 80-talsmiljöer och klädmoden. Det svensktalande Ambres-transmediet à la Sture Johansson är roande.

Jag kontaktade Shirley MacLaine’s sekreterare angående vad som hände med David. Svaret var att David egentligen var tre olika individer som bakats samman till en personlighet.

Text: Torbjörn Sassersson

 

19 svar på ”Ut på yttersta grenen – ”Out On A Limb” av Sherley MacLaine”

 1. Tack!

  Jag har letat i åratal självt efter denna. Hon är orsaken till att jag började med det okända. Därför är just denna så speciell för mig.

 2. Hej
  Jag har också letat efter out on a limb i många år för att se om den, tack för att jag får kolla lite här äntligen.

  Susanne i Mora

 3. Härligt att se Shirly i denna speciella film. Hon kom hem till mig när jag bodde i Nacka och drack te med sin Manager Michel och Dr. Javier Cabrera fr Ica i Peru. Han hade en museum där med ”Inristade stenar” som hon kände till, och ville därför hälsa pá Dr. Cabrera. Hon fick ocksá en inristad sten av honom. Nu har han gátt bort, och museet har förlorat mánga av stenarna i den jordbävning som var fór en 3 ár sen.

 4. Jag får säkert fått 2-3 förfrågningar per månad de senaste tre åren. Jag skrev 7 januari 2007 en recension om filmen för Soul Travel Magazine. Det var då förfrågningarna börja komma in. Hoppas den åter kommer ut på DVD. När jag var i kontakt med Sherley MacLaines sekreterare trodde hon inte att det kommer att ske. Filmbolaget hade ingen lust.

 5. Wow – jag har i flera år, med jämna mellanrum, försökt få tag på filmen utan att lyckas. Har precis hittat hit och blir så glad! Nu ser jag fram emot att titta på avsnitten! TACK!

 6. Jag sökte också Ut poå yttersta grenen för någrea år sedan, och fick så småningom tag på den på VHS hos Amazon.com. Den fanns också på DVD, men kodad för region 4, som inte passar här. Men VHS är, så vitt jag vet, inte kodad. Jag hade i alla fall inga problem med att se filmerna. Kollade nyss (30 okt 2010)hos Amazon, och de har 4 nya VHS och 11 begannade till salu. Nya kostar från 73 $ och begagnade från 38 $.

 7. Hej !
  Jag har filmen med svensk text på VHS.
  Dammade av den och såg den med en vän.
  En riktigt bra film med tidlöst budskap.
  Skall nu föra över den till DVD.
  Återkommer om alt går väl.
  MVH Sven Ekstrand

 8. Kul att du också gillar filmen. Jag lyckades finna den i mycket bra DVD-kvalitet på Megastore.se där den tillfälligt poppade upp för några år sedan innan den snabbt försvann totalt från planeten.

 9. Så var det ordnat.
  Inspelningen från svt ( dvs med svensk text ) med presentation av
  Arne Weise, är överfört på DVD.
  MVH Sven Ekstrand

 10. Tack!

  Nu har man sett Out on a limb och saker och ting föll på plats lite till.
  Man mår så bra av varje ”ny” aha känsla….

  Må gott
  Ljus och hopp och kärlek
  /ACM

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.