Inbyggt dödsdatum på kapitalvaror [planerat åldrande]

De yngre generationerna präglas allt mer att passa industrins krav på lönsamhet. I början på produktkedjorna arbetar fattiga för nästan ingen lön alls. I andra änden ska produkterna kvickt gå sönder för att mana oss att köpa nytt. Snart minns ingen att det en gång fanns något som heter kvalitet. Det ger bäst cashflow för industrin och vi upplever konstant tillfredsställelse av allt det nya vi köper.

En person djupt insatt på hög nivå inom Electrolux säger att Electrolux satsat 100 miljoner kronor i forskning på att få kylskåpen att gå sönder efter exakt 10 år. Jag la det på minnet och när mitt eget kylskåp gick sönder kollade jag inköpskvittot. Till min förvåning var det exakt 10 år gammalt plus-minus några veckor. Att be en kylskåpsreperatör att byta kompressorn som felat var meningslöst för bytet var naturligtvis dyrare än att köpa ett nytt kylskåp. Att laga en kapitalvara är idag aldrig meningsfullt för den nya produkten är alltid billigare än att reparera den gamla.

Text: Torbjörn Sassersson, 2010-09-04

1 svar på ”Inbyggt dödsdatum på kapitalvaror [planerat åldrande]”

  1. Jag har haft precis samma tanke, om att maskiner kan vara programerade att gå sönder. Det borde i vår tid inte ens vara svårt, med tanke på all tekniskt kunnande och dataprogramering. Artikeln bekräftar vad jag själv kännt på mig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.