Inbyggt dödsdatum på kapitalvaror

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

People who think more about whether they are right have more cells in an area of the brain known as the frontal lobes.

By Katie Alcock, Science reporter, BBC News

UK scientists, writing in Science, looked at how brain size varied depending on how much people thought about decisions. But a nationwide survey recently found that some people think too much about life. These people have poorer memories, and they may also be depressed. The study is the first to show that there are physical differences between people with regards to how big this area is. These size differences relate to how much they think about their own decisions.

Read more

De yngre generationerna präglas allt mer att passa industrins krav på lönsamhet. I början på produktkedjorna arbetar fattiga för nästan ingen lön alls. I andra änden ska produkterna kvickt gå sönder för att mana oss att köpa nytt. Snart minns ingen att det en gång fanns något som heter kvalitet. Det ger bäst cashflow för industrin och vi upplever konstant tillfredsställelse av allt det nya vi köper.

Text: Torbjörn Sassersson, 2010-09-04
Photo by Warner Bros. Entertainment hittad på IMDB.
Al Pacino har inget med artikelns text att göra.

En person djupt insatt på hög nivå inom Electrolux säger att Electrolux satsat 100 miljoner kronor i forskning på att få kylskåpen att gå sönder efter exakt 10 år. Jag la det på minnet och när mitt eget kylskåp gick sönder kollade jag inköpskvittot. Till min förvåning var det exakt 10 år gammalt plus-minus några veckor. Att be en kylskåpsreperatör att byta kompressorn som felat var meningslöst för bytet var naturligtvis dyrare än att köpa ett nytt kylskåp. Att laga en kapitalvara är idag aldrig meningsfullt för den nya produkten är alltid billigare än att reparera den gamla.

Även billiga varor tycks ha sina egna inbyggda dödsdatum. En kvinnlig bekant till mig nämnde exemplet med nylonstrumpor. Hon säger att hon minns att de kunde hålla i många månader på 70-talet. Nu håller de i några dagar.

Vid ett tillfälle ville jag köpa en datorskärm. Jag gick in på en stormarknad på Kungsgatan i Stockholm och diskuterade en Samsung-skärm med ett butiksbiträde. Jag sa att jag skulle kolla samma skärm påSiba några meter längre ned på gatan. Butiksbiträdet  skrattade och sa: “Ja, gör det. Det är samma ägare bakom båda butikskedjorna”.

Det här är egentligen ingen nyhet för idag vet många att butikskonkurrenter har samma ägare och att ägargrupper medvetet köper eller skapar “konkurrenter” för att ge konsumenterna “upplevelsen” av att de kan välja bland produkter i olika butiker för att finna bästa tänkbara pris. Vårt möjlighet att välja är ofta skenbar.

Jag har arbetat i många PR- och marknadsföringssammanhang och kan intyga att den ledande tankegången är att skapa “upplevelser” hos kunden. Mottot är att ge kunden “upplevelsen” av tillfredsställelse. Det viktiga är inte att leverera bästa kvalitet, bästa tjänst eller produkt till kunden utan att skapa “upplevelsen” av just tillfredsställelse.

Jag satt i styrelsen i en bostadsrättsförening som hade en förvaltare frånHSB som representant i styrelsen. Förvaltaren som vi i styrelsen litade på pushade ständigt för olika typer av renoveringar och kostsamma totalreparationer. Tro det eller ej, men han liknade Al Pacino i någon gangsterfilm. Han körde en stor vit BMW och hade alltid snygg kostym, bakåtkammat hår och guldsmycken. Han var alltid solbränd.

Vid ett tillfälle besökte jag en föreläsning som en svensk finansman höll. Det var hans första och sista föredrag lovade han. Han hade under flera år frågat sig hur till exempel en stor plattskärm kan vara så billig att inhandla. Den borde vara väsentligt dyrare än de få tusenlappar vi betalar. Hans svarade på sin egen fråga att orsaken var underbetalda arbetare i fattiga länder som under slavliknande förhållanden grävde fram malmen i gruvorna och att barnarbetare och deras föräldrar sätter ihop prylarna för nästan ingen lön alls.

Med andra ord är vi konsumenter konstant lurade av smart girighet och vi är beroende av slavliknande arbetsförhållanden i tredje världen för att få vår “upplevelse” av tillfredsställelse. Vi rika västerlänningar är både lurade och samtidigt omedvetna utnyttjare av andra. Systemtänkandet och genomförandet upprätthålls tack vare att vi är duktiga på att praktisera fem av de sju dödssynderna: girighet, vällust, avund, frosseri och lättja.

1 kommentar på “Inbyggt dödsdatum på kapitalvaror”

  1. Jag har haft precis samma tanke, om att maskiner kan vara programerade att gå sönder. Det borde i vår tid inte ens vara svårt, med tanke på all tekniskt kunnande och dataprogramering. Artikeln bekräftar vad jag själv kännt på mig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.