Skydda dig enkelt från skadlig strålning från mobiltelefoner

Forskningen visar att risken för hjärn- och ögoncancer mer än fördubblas vid normal användning av mobiltelefoner. Vad som oroar forskarna är att ungdomar använder mobilerna betydligt mer än vuxna och att barn allt oftare får mobiler av sina föräldrar.

Text: Torbjörn Sassersson

Resultaten visar att vi år 2010 kan förvänta oss 500 000 nya hjärn- och ögoncancerfall per år i världen.

Vid den senaste beräkningen av antalet mobiltelefonanvändare i världen hamnade siffran på 1,9 miljarder människor och siffran ökar lavinartat. Samtliga är helt oskyddade för mobiltelefonernas mikrovågsstrålning eftersom industrin vägrar erkänna problemet. Bilden nedan visar hur strålningen tränger in i huvudet.

Dr George Carlo utförde en sju år lång studie för att ta reda på riskerna med mobiltelefonstrålning. Utredningen finansierades och skedde på uppdrag av mobiltelefonindustrin. Resultaten visade att det finns stora risker och George Carlo tog därmed ställning för att öppet berätta om det trots industrins kraftiga ogillande.

I det ledande mobiltelefonanvändarlandet Sverige existerar nästan ingen debatt om riskerna och varken politiker eller industrin visar tecken på ansvarstagande, men ett fåtal svenska forskare har vågat höja rösterna.

Svenska forskare larmar för riskerna med mobiltelefoner

Kopplingen mellan mobiler och hjärntumörer kan inte bli klarare än så här, säger professor Kjell Hansson Mild, forskare vid Institutionen för strålningsvetenskaper och Radiofysik vid Norrlands Universitets sjukhus. En stora sammanställning av flera olika studier kring sambandet mellan hjärntumörer och mobiltelefoner visar att risken för hjärntumörer fördubblats på den sida av huvudet där telefonen används. Riskökningen gäller de som pratar i mobil 2000 timmar under en hel livstid, alltså en knapp timme per dag under en tioårsperiod, enligt Kjell Hansson Mild.

Olle Johansson, docent i neurokirurgi vid Karolinska Institutet i Stockholm säger att det är bättre att ha en handsfree och att man inte har telefonen på kroppen utan lägger den ifrån sig på bordet.
– Då kan man komma ner till väsentligt lägre nivåer, kanske en tiondel”, poängterar Olle Johansson.
Han tillägger att sladdlösa telefoner är precis lika skadliga som mobiltelefoner.

 

Aftonbladet skriver att trots att bevisen hela tiden ökar för att det kan vara hälsovådligt att prata i mobiltelefon tycks regeringen varken vara intresserad av ta reda på mer fakta eller vilja varna användarna.
– Regeringen har det yttersta ansvaret. I flera andra europeiska länder är man mycket mer försiktig, säger Olle Johansson. Riksdagskvinnan Eva Flyborg (fp) går så långt som att varna för att vi i värsta fall står inför den största folkhälsokatastrofen någonsin.

Leif Salford Professor i neurokirurgi ingår i ett forskarlag i Lund som i flera olika försök på råttor konstaterat att strålningen från mobiltelefoner öppnar hjärnmembranet och gör att äggviteämnen (albumin) kan läcka från blodet in i hjärnan. Vad det innebär för hjärnvävnaden är oklart. Forskare i Frankrike har nått samma resultat. Leif Salford kallar mobilstrålningen för det största mänskliga experimentet någonsin.


En annan svensk forskare är inne på samma linje
och tillägger att det är strålningen direkt mot hjärnan som är skadlig. Det är statistiskt säkerställt enligt professor Lennart Hardell, överläkare vid onkologiska kliniken på Örebro Universitetssjukhus. Resultaten har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften ”Journal of Occupational and Environmental Medicine”. Rapporten utgår från 16 olika studier.

Skydda din hjärna för 12 kronor

Några tips för hur du enkelt och billigt kan skydda dig. Gör så här:

1. Prata så lite som möjligt i mobiltelefon. I Ryssland rekommenderas max 15 minuters samtal per dag. Det är förbjudet för barn under 15 år och havande kvinnor att använda mobiltelefon, enligt en obekräftad uppgift.

2. Om du vill prata mycket i telefon använd fast telefoni.

3. Ersätt mobiltelefonsamtal med SMS.

4. Använd alltid handsfree och håll telefon borta från kroppens närhet när du pratar i den. Ha den inte i knät! Håll eller lägg telefonen med en armlängds avstånd från kroppen. Om du inte gör det har handsfree’n ingen effekt.

Tanken är att få bort strålningskällan – mobiltelefonen – minst en halv meter från kroppen.


5. Låt handsfree-sladden gå igenom en magnet. Enligt elektronikingenjörer elimineras de strålningsrester som följer med handsfree-sladden in till hörsnäckan.

Se fotot som visar hur du slår en ögla igenom en neodym-magnet. Du kan köpa dem med färdiga hål. Köp ett tiopack för 60 kr (endast 6 kr per magnet) på clasohlson.se. Använd 2-4 stycken. Ge bort de andra till dina vänner. Berätta hur och varför de bör använda handsfree och att magneterna hjälper.

Magnetskyddet är inget newage-påhitt. Det fungerar enligt vetenskapens fysiska lagar och rekommenderas av ingenjörer som är insatta i radiofysik.

6. Bli medveten om hur mycket du talar i mobiltelefon. Använd den inbyggda ”ringtidsmätaren” i din telefon. Summera både ut- och inkommande samtal. Om du talar i mobiltelefon mer än 60 minuter per dag befinner du i den absolut värsta riskgruppen. Fundera på om du är beredd på att drabbas av hjärncancer om några år.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs även denna artikel från 2010-05-18svd

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.