Remote viewing – Minimalistiska resultat räcker ofta för att lösa ett kriminalfall

Lyn Buchanan är en fd underrättelsetjänstagent som hjälper polisen finna försvunna personer med hjälp av remote viewing, en mental teknik för informationsinhämtning som utvecklades av SRI International på uppdrag av US Army åren 1972-1995. Det finansierades till stor del av den amerikanska kongressen. Remote viewing (RV) baseras på kontrollerad extrasensorisk perception (ESP) i vardagligt tal kallat ”klärvoyans”.

Text: Torbjörn Sassersson

Remote viewing kan enklast förklaras med hjälp av ett fiktivt exempel där tekniken framgångsrikt hjälper polisen att finna en försvunne person. Låt säga att en liten flicka kidnappats och att polisutredningen har flera scenarios som de utgår ifrån. Ett spår handlar om att barnet kan finnas i en båt. Ett annat handlar om att barnet finns i ett hus i en skog. Ett tredje spår handlar om att barnet finns i en skåpbil. Resurserna och tiden räcker inte till för att undersöka alla spåren och man behöver det där lilla extra för att kunna sätta in ett framgångsrikt ”span”. Polisen beslutar sig för att diskret kontakta en RV-firma.

Polisen tar kontakt och en sk ”måluppställare” (tasker) sätter upp en adekvat fråga och denna lyder:

”Beskriv platsen där X finns
kl 10.00 den 8 maj 2010.”

Dagens datum när målet definieras är låt säga den 7 maj kl 13.00 år 2010. Man sätter alltså upp var ”målobjektet”, det försvunna barnet, kommer att befinna sig vid en särskild tidpunkt i framtiden. Målet tilldelas koordinater av en slumgenerator och det råkar i det här fallet bli siffrorna: 4457 7789. Koordinaternas enda funktion är att identifiera en exakt fråga. Måluppställaren skriver frågan på ett papper och lägger det i ett ogenomskinligt kuvert. På kuvertet skriver måluppställaren siffrorna 4457 7789.

Måluppställaren ger koordinaterna (inte kuvertet) till en RV monitor, en person som är helt ”blind” inför vad frågan är eller vem uppdragsgivaren är. Remote viewern får endast och inget annat än koordinaterna 4457 7789 som enda ledtråd av den principiellt ”blinde” monitorn. Alltså genomförs hela sessionen vad som vetenskapligt kallas för ett dubbelblint test. Monitorns uppgift är att guida remote viewern med frågor. Eftersom måluppställaren inte har en aning om vad frågan är kan inte ledande frågor ställas.

Minimalistiska resultat räcker ofta för att lösa ett kriminalfall tack vare polisens erfarenhet och fältarbete

Ett exempel. Remote viewiern får fram följande resultat i sammanfattning efter att remote viewern själv strukit bort allt som denne uppfattar som fel.

Sammanfattning

CRV mål: 44578 77891

Objekt: Kvinna. Flicka. Ung. Ensam. Rädd.

Närmiljö: Trångt utrymme. Luktar organiskt som tjära. Svajande känsla i rum. Trägolv.

Omgivning: Vatten mellan land och land på nytt. Vattenmassa som flyter långsamt utan att byta riktning.

Slut session

Minimalistisk RV är ofta bäst även om sessionen normalt omfattar flertalet fyllda A-sidor med innehåll. Ofta är merparten av informationen ganska vag. En skeptiker skulle kalla det här rent skräp och vilja förkasta allt som ovetenskapligt mumbojumbo som inte bevisar någonting, men polisen som nyttjar remote viewing resonerar annorlunda. Viewerns data är ofta inte mer knapphändig än andra uppgifter som polisen fått in från allmänheten eller vittnen. Endast i undantagsfall får remote viewern en så kallad ”PSI experience” eller ”total site integration”, en kameråkliknande upplevelse i 3D, in situ. I de fallen kan extremt exakt information erhållas.

De remote viewers som används måste ha mycket bra ”track record”, (resultathistorik) annars vågar man inte nedprioritera spår som kan vara korrekta. Ofta tilldelas två-tre remote viewers samma mål för att polisen ska få fram jämförbara data. ”Spretar” data för mycket kan hela RV-arbetet förkastas.

Poliser som använder remote viewing support tänker annorlunda. Endast med dessa knapphändiga uppgifter som är vaga och allmängiltiga kan polisen nedprioritera två av tre spår. De kan nedprioritera spåren som handlar om att barnet finns i en skog eller en byggnad. Med ledning av ”svajande känsla rum” samt ”vatten mellan land och land på nytt”kan polisen inte bara misstänka att det handlar om en båt utan även få fram en uppgift till som fick dem att komma på något för egen maskin.

Uttrycken ”vatten mellan land och land på nytt” plus att: ”vattenmassa som flyter långsamt utan att byta riktning” betyder flod. Remote viewern förstod inte det själv, men polisen associerade till flod och vidare eftersom remote viewern fick fram trägolv och doft av tjära utesluts alla plastbåtar. I regionen finns bara en flod och få träbåtar vilket innebär att endast 100 st båtar behöver sökas av i de marinor som finns i flodens sträckning.

Inom loppet av två timmar avsöks träbåtar i tre marinor. När polisen söker i den 12:e båten finner dessa flickan inlåst och förövarna grips kort därpå. Nu är det här endast ett fiktivt exempel, men det skulle kunna vara hämtat från verkligheten, en verklighet där RV används diskret av polisväsendet. Se ett exempel på hur det kan gå när ett RV-team kör sin egen utredning utan stöd från de lokala myndigheterna. Trots vaga knapphändiga uppgifter räckte dessa för att lösa fallet. Remote viewern hittade alltså inte flickan. Polisen gjorde det med ledning av remote viewern.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.