Läkemedelsindustrin vill förbjuda alla läkeörter i en attack den 30 april

Örtdirektivet och Codex Alimentarius

Från och med 30 april 2011 kan nästan alla medicinska örter att vara olagliga inom den europeiska unionen om nya lagförslag accepteras i Bryssel. I deras strävan att slå undan all konkurrens och ta absolut kontroll över människors hälsa har läkemedelsindustrin och jordbruksnäringen vunnit ett viktigt slag i Europa. Det hemliga vapnet som läkemedelsindustrier använder är handelslagar.

Text: Ronny Rydström och Torbjörn Sassersson. Foto inköpt från Crestock.com. Bild på örter: Home and Gardening
Uppdaterad: 2011-04-20 [texten om FDA rättad], illness 2011-04-22 [citat, prostate Anders]

”Istället för att behandla mat och traditionella naturmediciner som mänskliga rättigheter, viagra 100mg har det behandlats som handelsfrågor. Det gör det begärligt för stora företag att fokusera på lagstiftning för mat och örter, snarare än att se till vad folket behöver och vill ha. Det är detta förvridna fokus som har resulterat i att FDA (USA’s motsvarighet till både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket) gjort skandalöst absurda uttalanden, såsom att hävda att Cheerios (amerikanska frukostflingor som säljs med argument om att de sänker kolesterolet) och valnötter rent bokstavligen blir mediciner på grund av de hälsoargument som görs om dessa”.

Gaia Health hösten, 2010 (läs mer på svenska)

Heidi Stevenson från Gaia Health förklarade att FDA bokstavligen definierar frukostflingorna Cheerios och vanliga valnötter som läkemedel av den enda anledningen att de i marknadsföringen sägs ha en positiv verkan på hälsan. Detta är den metod de har använt för att blockera hälsopåståenden för hälsosamma matvaror.

Stevenson menar att EU primärt är en handelsorganisation. Allt annat är sekundärt. Nästan allt EU gör är att främja fri handel, inte för småföretag utan för multinationella företag. Codex Alimentarius, som är den drivande kraften bakom örtdirektivet och mycket annat negativt som händer nu, kontrolleras av multinationella jordbruksnäringsföretag och läkemedelsföretag.

”Till dags dato [26/10, 2010] finns det inga produkter från Ayurveda eller ens Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) som släppts igenom och godkänts av EU:s myndigheter. Detta innebär i praktiken ett totalt förbud för många produkter som tidigare använts framgångsrikt av konsumenter och terapeuter.” Anders, Urenergi

De skapar dessa regler och föreskrifter för att främja storföretag, men till folket säljs dessa regler och föreskrifter som om de är till för att skydda hälsa och säkerhet.

[Protestera med din namnunderskrift]
Det krävs en miljon signaturer för att föra fram en petition i EU.

Heidi Stevenson har startat en petition med målet att stoppa THMPD (Traditional Herbal Medicine Products Directive (läs sammanfattning på svenska). Det krävs en miljon signaturer för att föra fram en petition i EU så det är ett viktigt mål.

Dr. Mercola är en amerikansk läkare som övergett det skolmedicinska behandlingsparadigmet som han utbildades i till att istället arbeta med och föra fram naturmedicin som den överlägset bästa metoden att återfå och bibehålla hälsan. Han skriver så här om EU’s försök att stoppa örtmedicinen:

”Även om jag generellt tycker att många människor tar alldeles för många tillskott, och att tillskott är dålig ersättning för en förbättrad diet, står det klart att vissa tillskott är i högsta grad välgörande. Och tillskott i allmänhet är betydligt säkrare ”plåster” jämfört med dyra och potentiellt giftiga mediciner.”

”Det sagt, för att vi alla ska kunna ta ansvar för vår egen hälsa, anser jag att vi aldrig får förlora rätten att välja och köpa näringstillskott.” ”Tyvärr inkräktas vår frihet till hälsa i denna stund. ”

”Den europeiska unionen står redo att anta till lag ett direktiv som kan få en förödande påverkan på européers frihet att göra egna val vad gäller tillskott, och terapeuter som arbetar med traditionella system såsom Ayurveda, traditionell kinesisk medicin (TCM) kan förlora sin möjlighet att förskriva traditionella ört mediciner.”

”Och när väl EU antagit denna lag kan jag försäkra er att USA inte kommer att vara långt efter.”

”Jag brukar vanligen be mina amerikanska läsare att agera, men i detta fall går min uppmaning att agera till alla mina europeiska vänner. Jag ber er att distribuera denna information till din familj, dina vänner och sociala nätverk och be dom att agera med.”

Det restriktiva Örtdirektivet i EU är tänkt att bli lag

AlternativeHealthzine.com skriver om att det europeiska direktivet för traditionella örtmedicinska produkter – THMPD, som antogs redan i mars 2004, kommer att bli lag i april 2011. Men grunden lades långt tidigare:

”Ungefär vid 1998 sa EU att de hade mottagit ett stort antal klagomål från företag som sa att det var svårt att sälja deras örtprodukter i andra medlemsländer.”

”Låt oss harmonisera förordningarna för örtmedel i alla EU’s länder.”

Detta närmande har några förtjänster. Om alla följer samma regler i alla länder blir det lättare att sälja produkter i varje land – snarare än att exportörer har att tillgodose olika regler i varje land. Så det är okey för exportörer.

[Protestera med din namnunderskrift]
Det krävs en miljon signaturer för att föra fram en petition i EU.

Små örtproducenter slås ut på nolltid

Under detta direktiv måste alla tillskott och örtprodukter gå igenom samma licencierings procedur som läkemedel

Inom traditionell kinesisk medicin och ayurveda som använder örter måste varje ört licencieras separat. Denna kostnad enbart kommer utan tvekan driva de flesta kosttillskotts- och örtmedelstillverkare från marknaden. Enligt GaiaHealth (Big Pharma Scores Big Win: Medicinal Herbs Will Disappear in EU) är den beräknade kostnaden per ämne eller ört mellan 850 000 till 1 270 000 kr.

Det kommer att krävas allmäna massprotester av enorma mått för att stoppa denna lag. Processen har startat. Den internationella sektionen av Aliansen för Naturlig Hälsa (ANH-I) utmanar THMPD och enligt NutraIngredients.com är ANH redo att ta målet till Europeiska Domstolen.

Det behövs engagemang från allmänheten nu

Denna inskränkning av allmänhetens personliga frihet blir resultatet av att företag vill kunna föra handel fritt mellan länder utan att behöva tillmötesgå med varje lands individuella krav. Men det är också en del av ett större projekt – Codex Alimentarius.

Codex Alimentarius

Codex Alimentarius-kommisionen skapades 1962 genom en rad olika relationer mellan Världshälsoorganisationen (WHO), Mat och Odlingsorganisationen (FAO), Världshälsoorganisationen (WTO) och amerikanska Mat och Läkemedelsorganisationen (FDA) och USDA.

Codex Alimentarius själv är en samling mat standarder och riktlinjer som specifierar alla krav gällande mat oavsett om den är processad, halvprocessad, genetiskt modifierad eller rå och obehandlad.

Syftet är att skydda konsumenternas hälsa, försäkra om rättvis affärspraktis inom mathandeln och att eliminera mathandels hinder genom att standardisera mat kvalitet.

Detta låter ju bra men det finns vissa problem med dessa strategier de använder för att ”skydda dig”.

Codex använder toxikologi (läran om gifter) för att bedöma näring

Det finns många problem med Codex, många är inte omedelbart igenkänbara om du inte har det rätta perspektivet. Men en av de mest bisarra och potentiellt farliga är deras ”Vitamin och Mineral Guide”, som gjordes klar den 4 juli 2005, som klassificerar näring som gifter. Ja, det är där man hamnar när man använder riskbedömning för att ta reda på säkerhetsgränser för näring.

Riskbedömning är en gren av toxikologi. I en frisk värld används den för att bedöma hur mycket av ett gift man säkert kan konsumera utan att se några fysiska effekter eller problem. Så snart det uppstår en biologisk effekt har du den övre maximala gränsen för det ämnet.

Codex Alimentarius har sakta men säkert slingrat sej in till en position där den har mandat att sätta en universiell maximal ”säker” dos av varje vitamin, mineral, tillskott och ört som lagligen kan tillverkas, användas eller säljas. Med ”säker” menas en dos som inte har någon fysisk effekt.

Detta är dock ingen snabb process. Codex Alimentarius’ agenda baxas fram bit för bit, en rättsakt i taget, vid olika tidpunkter i olika länder.

Vi får inte blunda från det slutliga målet som är global ”harmonisering” med Codex’ vansinnigt restrektiva regler och bristfälliga idéer om näring och EU-direktivet är sannolikt en viktig del i detta jättelika pussel.

Så snart direktivet får full effekt kommer en stor majoritet av örter och tillskott att försvinna från marknaden pga restrektiva kostnader från testning och licensiering.

Det som nu blir kvar kommer troligen i slutändan att bli reglerat under Codex vitamin- och mineralriktlinjer till doser som inte har någon positiv inverkan på hälsan överhuvudtaget.

[Protestera med din namnunderskrift]
Det krävs en miljon signaturer för att föra fram en petition i EU.

Text och översättning: Ronny Rydström och Torbjörn Sassersson
Källor: Dr.Mercola, Gaia Health, Allience of Natural Health m.fl.

Föregående

Gaddafi rockvideo

Nästa

Mike Adams grundaren av Natural News vägrar bli uppköpt


Notice: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' in /www/webvol20/y9/io8zq4bt63szqcm/torbjornsassersson.com/public_html/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 15
29
Notice: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' in /www/webvol20/y9/io8zq4bt63szqcm/torbjornsassersson.com/public_html/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 16
Kommentarer

 1. Allt är skrivet för “vårt bästa” och ur “säkerhetssynpunkt”, men implikationerna är att det blir förbjudet eller meningslöst att odla, sälja och använda läkeörter om dessa inte vart och ett gått igenom åratal av kliniska tester till kostnader på flera 100,000 kr per preparat och/eller ört. Det kommer att slå ut kanske 90% (?) av alla småföretag och hälsokliniker.

  Örtproducenterna får inte avkastning under åratal iom att örterna blir förbjudna om de inte testats innan försäljning till hälsobutikerna. Butikerna som säljer produkterna har inget att sälja samma period. Naturläkarna kan inte skriva ut medicinerna för det finns inga att köpa och det kommer att bli förbjudet för naturläkarna att importera naturpreparat från länder bortom EU.

  Det komiska är att för varje naturpreparat som blir läkemedelsklassat blir det uppenbart att naturmedicin faktiskt fungerar annars skulle ju inte preparaten klassas som läkemedel eftersom ett läkemedel måste innehålla verksamma substanser.

  Hela denna attack handlar alltså om att läkemedelsbranschen genom intensiv lobbying mot Bryssel under åratal vill slå ut all konkurrens från småproducenter och naturterapeuter.

  Ref: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:136:0085:0090:en:PDF

 2. Detta är att VÅLDFÖRA sig på hela Europas befolkning. Hitler lär ha sagt att ”om dom inte kunde ta Europa med våld så skulle det bli ekonomiskt”. Nu tar dom VÅR HÄLSA. fy för den Lede!!!!!!!

 3. Malin Levin

  Jag blir så arg!! Låt oss få välja själv 🙁

 4. Anna Persson

  🙁 ?????

 5. Pelle Börjeson

  Förra gången EU försökte då skulle vi föräldrar bli kvacksalvare(falska doktorer) om vi gav våra barn C-vitaminer. Må krafterna vara större FÖR naturprodukter även denna gång!

 6. siddhartha silversol

  I strongly protest !

 7. Maria Viklund

  Det här gör mig verkligen urförbannad!

 8. Christel Wenzel

  Det kan inte vara sant ! Det känns farligt vilket stort inflytande farmaindustrin har.
  Men jag kan inte tro att länder som t.ex- Tyskland och Österrike, där alternativmedicinen är ett komplement till skolmedicinen,bara tar emot ett sånt beslut.

 9. Marielle Behrmann

  2011!!! Sjukt!!!

 10. sam west

  Hög tid att sätta sig in i örternas läkande förmåga och odla själv. Dags att skapa en internationell gräsrotsrörelse, där så många ansluter sig till den att det inte går att övervaka vem som odlat vad. Helt enkelt vi byter örter med varandra. Kanske blir det en ”ört FRA lag” inget är främmande längre.

 11. Håller med, en Örtrotrörelse helt enkelt. Jag är med. Jag kommer sätta upp kameror runt min odlingslott för att skydda min persilja. Det är dags för ett Lillebrorsamhälle som bevakar Storebror.

 12. Dennis Nicklasson

  Jag håller med dig!!!
  Det här är HELSJUKT!!!! Vi måste agera gemensamt!!!!

 13. Immunologen Sanna Ehdin kommenterar artikeln ovan och har lagt upp ett foto på Läkemedelsindustrins idealmänniska. Mycket talande bild!

  Sanna: ”Så här ser läkemedelsindustrins idealmänniska ut. Inte något naturligt så långt ögat kan se…”

  http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/health_ban

 14. Läkaren Annika Dahlkvist länkar in artikeln ovan. Hon har på sin OT-blogg fått bra fart på besökarna. Det är viktigt. Fler alternativa och vetenskapligt förankrade bloggar behövs:

  http://blogg.passagen.se/annikadahlqvist/

 15. ”Läkemedelsindustrin vill förbjuda alla läkeörter i en attack den 30 april”

  Jo… – Sassersson – det tycker jag är HELT logiskt – med tanke på innehållet i videon Sugar: The Bitter Truth (video 1 tim 30 min) med Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology, explores the damage caused by sugary foods.

 16. ruben

  Konstigt ändå, anhängarna till läkemedelsindustrin hånade ju med en överlägsen attityd natur preparat tidigare? Nu vill de att industrin skall ta rättigheterna på dem? Vad skall man tro om det?
  Vem är så oanad i sin övertygelse att låta penning monopolet härska i naturmedicinen också? Den medicin, som de själva tidigare hånat med tillmälen som charlatanism och dylikt 🙂
  Jag bävar för 30 april, om de röstande nu inte lyckas se igenom elendet ändrar sin ståndpunkt och röstar nej. Man kan ju be till högre makter 🙂

 17. Även vi Sventill omöjkligheten! GRRRRRRRRRRR!!! skar LURADES av penningmaffian in i EU, Mammons isoleringscell! Där sitter vi nu. Och fångvaktardjävlarna har nycklarna!
  EU är en handelsorganisation, inget annat! ALLA i EU fattade beslut syftar till penningförmering för Storföretagen! Detta med förbjudande av örtmedicin och dylikt är till EU en ”order” från medicinbolagskräken!

  Jag är inte arg, jag är heligt rosenrasande, ursvenskt förbannad! När jag försökte komma in till ”Påskrift för stopp” på idiotlagen så funkade det inte. Provade gång på gång! Helvetesdjävlarna hade väl mixtrat!!! REVOLUTION!!!

 18. Ragnhild

  Ja nå er vi oppi i 315576 ca. Torbjørn Sasserson – er det mulig å bombardere diverse blogginnehavere med et opprop igjen! Dette burde vi da klare. 25.000 siden jeg var innom sist. Send en oppmodning til norske bloggere med.

  Lykke til oss alle sammen. Jeg bruker knapt noe alternative medisiner, bortsett fra persille, kamille – ja kanskje noe til tror jeg? Men dette tullet er bare tulliball, og strider mot common sence også for meg. Og Ruben, du sier mye bra du 😉

 19. lars lundmark

  vi behöver inga firmor för örtproducering-så läkemedelsbolagen kan allddrig stoppa gemene man från att lära sig andvända örter eller producera essenser från dom
  Penningstinna egonissar sitter i toppen av dessa gigantiska läkemedelsföretag ock roffar åt sig av den givna balansen i naturen-dom kommer så småningom at falla bort i sin obalans-allt kommer så småningom att återställas till vad det en gång varit-så gör naturen ock moder jord med ohyra

 20. Sören Gustafsson

  Vem blir förvånad ?

 21. Tack Torbjörn for all that you do !

 22. Ragnhild

  353.000 – 3 dager igjen, før toget går i legemiddelindustriens favør!

  Skulle det elendige skje, så kan også bokforlag sko seg på diverse urtemedisinbøker, kjerringsråd – n´te nyutgivelser av det samme. Og hagesentre kan også tjene litt ekstra med nytt utvalg.

  Allerhelst håper jeg folk bruker disse siste aprildagene til å få øynene opp.

  Mange bekker små, men da må farten opp nå.

 23. anonym kråka

  Vad du kan uttrycka dig bra och med överblick. Men du, det växer fortfarande johannisört och rölleka och en hel del till i det vilda.
  Vi får väl göra som förr, låta kunskaperna följa generationerna och göra egna dekokter. Johannisört kan jag rekommendera, (hemkokt) man slipper beroende, det är bara att sluta när bättringen kommer. Möjligen finns anledning till försiktighet om man har allergi men det gäller ju verkligen alla industrimediciner också.

 24. Mallo

  Hur gick de? Uppdatera gärna hur de blev.

 25. Vad jag hört kom det in ca 1,200,000 klagomål via enkäter på nätet. Tydligen behöver inte Bryssel ta hänsyn till dessa, men de har ändå en effekt. Sedan har det spekulerats om vad som hänt, men visst detta måste följas upp ordentligt.

 26. Läs uppföljande artikel, vad hände egentligen med örtdirektivet?

  http://wp.me/p14DsX-1SD

 27. Eva Harry

  This is a very dangerous law. It contributes to the extinction of species; plants, animals and ultimately humans. The farmaceutical industry is built on knowledge about herbs that have existed for thousands of years.
  Did they forget that?
  And as far as toxicology, anything in excess is dangerous, even water.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén