Hur blir man rik? Ekonomiska förebilder som tjänat storkovan på sina passioner

Bild: Rik ung kvinna. Foto: Michelle Maria. Licens: Pixabay.com
Bild: Rik ung kvinna. Foto: Michelle Maria. Licens: Pixabay.com

Orden rik eller rikedom kan tolkas på en rad olika sätt beroende på vem som ges i uppgift att definiera begreppen. För vissa innebär rikedom en stund i lugn och ro på en parkbänk lyssnandes på fåglarna och tittandes ut på ett bildskönt naturområde. För andra innebär rikedom friheten i att kunna ligga på sofflocket en hel dag och titta på Netflix, men för den tredje innebär det känslan av fullständig harmoni och lugn som infinner sig efter ett svettigt yogapass.

Nationalencyklopedin har dock valt att stanna vid ordets ”rik” mer snäva betydelse vilket är; att äga en stor förmögenhet i form. I ren strikt bemärkelse talar vi därmed ofta om ekonomisk frihet när vi talar om rikedom. Hur blir man då rik kan en undra?

För några år sedan ställde det exklusiva magasinet Connoisseur International just denna fråga till sina läsare (som i regel består av höginkomsttagare eller sådana som har en stor förmögenhet). På frågan hur de finansiella tillgångarna huvudsakligen byggts upp svarade mer än hälften av de som svarade på undersökningen (51 %) att det rörde sig om eget företagande eller delägande i företag. På en andra plats kom värdepappersförvaltning med 21 %, och på tredje plats hög lön som intjänats i Sverige och i utlandet med 12 %. Det är därmed tydligt, i vart fall med utgångspunkt i just ovanstående undersökning, att de som förvärvat en stor förmögenhet främst gjort detta på egna meriter. I den här artikeln gräver vi djupare i det senare och tittar på några ekonomiska förebilder som tjänat storkovan antingen på sitt företagande eller på sina passioner.

Lex Veldhuis rik på talang och passion

Holländaren och Team PokerStars-spelaren Lex Veldhuis är endast 36 år gammal men har redan skördat framgång och tjänat stora pengar på sina talanger. Lex Veldhuis som har spelat professionell poker sedan 2005 (efter en start som en hängiven Nintendo-spelare) har bland annat tjänat hisnande 277 939 amerikanska dollar i prispengar efter att ha hamnat på sjunde plats i World Series i Las Vegas. Veldhuis karriär bygger huvudsakligen på att delta i pokerturneringar online även om han då och då även spelar inom ramen för liveturneringar. Han har över 158 000 följare på Twitch vilket gör honom till en av de största pokerstreamarna på plattformen.

Hur blir man rik på möbler?

IKEA:s grundare, smålänningen Ingvar Kamprad nämns ofta när det talas om förmögna människor både i Sverige och internationellt, framförallt i samband med termen “self made” vilket tyder på att en samlat ihop sin förmögenhet från ruta ett genom eget hårt arbete. Ingvar Kamprad startade sitt entreprenörskap som 17-åring genom att se möjligheter till försäljning på postorder istället för handel i fysisk butik. Några år senare avancerade hans affärsidé till möbelförsäljning och den 28 juli 1943 slår IKEA upp portarna för första gången. Idag räknas företaget som en gigant inom heminredningsbranschen och besöks årligen av miljarder besökare (både online som i någon av de 419 olika varuhusen runt om i världen).

Genom sin idé om inredning till humana priser till alla lyckades Kamprad bli en av världens rikaste människor. Enligt handlingar från skattemyndigheten ska Kamprads privata tillgångar uppgått till ett sammanlagt värde om 469 miljarder kronor vid hans bortgång. Beloppet bestod förutom pengar på olika bankkonton av konst, porslin, keramik och övrigt lösöre till ett värde av 3,7 miljoner kronor.

Amazons VD Jeff Bezos. Public Domain. Flickr.com.
Bild: Amazons VD Jeff Bezos. Public Domain. Flickr.com

Jeff Bezos, miljardären som grundade Amazon

På de årliga listorna över världens rikaste personer brukar affärsmannen Jeff Bezos ofta vara i topp. Bezos som står bakom e-handelsjätten Amazon där man kan köpa allt från böcker, film, heminredning, skönhetsprodukter och livsmedel startade företaget år 1994 från sitt garage i Seattle. Idag bibehåller han rollen som VD och har ett aktieinnehav om cirka 11,2 %. 2019 hade Amazon en vinst på oslagbara 280,5 miljarder dollar och Bezos egen förmögenhet uppgår enligt de senaste rapporterna från tidskriften The Guardian av cirka 138 miljarder dollar vilket gör att Bezos bibehåller sin plats som en av världens mest förmögna personer.

Extern skribent

Relaterat

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.