Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Industry review: Maximera vinsten på hjärntumörmarknaden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 november 2010
- NewsVoice redaktion
Rätt näring till hjärnan. Foto: David Matos. Licens: Unsplash.com

ANALYS. En rapport från Industry review pekar på en ökning av hjärntumörer över hela världen. Företag involverade i vård av hjärntumörer uppmanas att  agera för att säkerställa och maximera sina intäkter.  Analytiker använder formuleringar av typen: “What’s the next big thing in the global brain tumour market landscape? – Identify, understand and capitalize”.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: David Matos. Licens: Unsplash.com

Industry Review skriver att de levererar högkvalitativa forskningsrapporter, ekonomiska prognoser och analyser för industrier som vill maximera och säkerställa framtida intäkter. Industry Review marknadsför rapporter från bästa tänkbara publicister, analytiker och utredare. Företag kan köpa tillgång till rapporterna till ett pris på mellan 2000 till 6000 dollar.

I rapporten: “Brain Tumor – Drug Pipeline Analysis and Market Forecasts to 2016” från 2010 kan teknik- och läkemedelsbolag fokuserade på tumörbehandling få insyn i hur marknaden för hjärntumörer förväntas att utvecklas fram till år 2016. Rapporten svarar på frågor om vilka trender som är pådrivande och vad som formar den framtida hjärntumörsmarknaden, hur konkurrensen ser ut och hur företagen ska positionera sig för att kunna nå bästa tänkbara förutsättningar för intäkter.

Rapporten beskriver den nästa stora “grejen” på den globala hjärntumörmarknaden som ska hjälpa företagen att öka kapitaliseringen.

Det jag som läsare slås av är jargongen som gör gällande att företag inte bör missa sin chans att öka försäljningen på en så kallad “hjärntumörmarknad”. Det var första gången jag hörde talas om ordet och att det tydligen är ett etablerat begrepp inom branschen. Det ger insyn i hur läkemedels- och teknikbolag verksamma på denna hjärntumörmarknad tänker och agerar.

Här finns pengar att tjäna. Här finns ännu mer möjligheter att tjäna mer pengar i framtiden.

Några citat av säljsnacket:

“The report identifies the key trends shaping and driving the global brain tumour market.”

“Most importantly, the report provides valuable insight on the pipeline products within the global brain tumour sector.”

“Drive revenues by understanding key trends, innovative products and technologies, market segments and companies likely to impact the global brain tumour market in future.”

Det verkar som att den röda tråden är: “Your Brain Tumour – Our Revenue”.

Det finns några meningar som sticker ut och som ger mig vissa funderingar:

“This report is built using data and information sourced from proprietary databases, primary and secondary research and in house analysis by GlobalData’s team of industry experts.

Develop business strategies by understanding the trends shaping and driving the global brain tumour market.”

Först och främst får jag uppfattningen att dessa “industriexperter” verkar ha insyn i hur hjärntumörstatistiken ser ut på de “hjärntumörmarknader” som rapporten täcker. Länderna som rapporten skannat av är: USA, England, Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Japan. Alla är i-länder med hög användning av mobiltelefoner. Om de “whistle blowers” som under flera år varnat för riskerna med mobiltelefonerande får rätt kommer det ökande användandet av mobiltelefoner dramatiskt öka hjärncancern på dessa “marknader”.

Samtidigt meddelar den undersökande journalisten Mona Nilsson som skrev boken ”Mobiltelefonins hälsorisker” att det finns problem med den officiella  hjärntumörstatistiken från Socialstyrelsen, och det gäller i synnerhet Stockholmsregionens statistik. Incidensen är närmare hälften av vad den är i Göteborg.

Det kan betyda att den svenska statistiken över antalet hjärntumörer är underrapporterad gällande Stockholm, som rimligen är den största ”hjärncancermarknaden” i Sverige. Stockholm har inte redovisat det verkliga antalet fall av hjärncancer, säger Mona Nilsson.

Jag fann det bekymmersamt och frågade därför en läkarsekreterare som arbetat nästan 10 år på ett sjukhus i Stockholm som behandlar patienter med hjärncancer. Läkarsekreteraren som själv sett en tydlig trend att allt yngre människor får hjärncancer hade själv ställt frågor om läkarna såg denna ökning.

Responsen som läkarsekreteraren fick var “ointresserad”. Inget svar, ingen diskussion och inget intresse. Min slutsats måste bli att det finns ett ej dokumenterat hjärntumörlik i garderoben i Stockholms sjukhusvärld.

När jag läser det sista citatet i säljtexten för rapporten “Brain Tumor – Drug Pipeline Analysis and Market Forecasts to 2016” ställer jag mig ytterligare en fråga. Det står: “Develop business strategies by understanding the trends shaping and driving the global brain tumour market”.

Ordet “driving” av den globala hjärntumörmarknaden får mig att tänka den förbjudna tanken att det som driver denna marknad rimligen är 4 miljarder mikrovågsstrålande mobiltelefoner som hålls intill hjärnan på 4 miljarder oskyddade hjärnor.

Maria Feychting som är professor i epidemiologi på Karolinska Institutet hävdar att det inte finns risker med mobiltelefonerande. När hon presenterade den senaste internationella mobilstudien bortförklarade hon den ökade risk hon sett för de som använt mobilen mer än 27 minuter om dagen utslaget på tio år, med att det var osannolikt att någon skulle ringt på telefonen mer än en timma om dagen. I stället fann hon stöd för att det inte fanns någon ökad risk genom att fokusera på de som använt mobilen enbart cirka sex minuter om dagen utslaget på tio år där hon fann en minskad risk för hjärntumör.

Nu stämde ju inte heller detta resultat, eftersom inte ens Maria Feychting vill ge sig på att försöka övertyga allmänhet och beslutsfattare att mobilen skulle skydda mot hjärntumör om den använts lite. Det är i stället resultatet mitt emellan, där risken varken är förhöjd eller förminskad, som är det rätta, enligt Feychting.

Det är denna logiska akrobatik Maria Feychting måste använda för att bortförklara de hjärntumörrisker hon sett, säger Mona Nilsson som försökt varna för denna desinformation i flera år.

Frågorna du kan ställa dig själv är: hur många minuter per dag pratar du i mobiltelefonen?  Hur många år har du använt mobiltelefon? Hur många minuter pratar en genomsnittlig tonåring per dag i sin mobiltelefon? Min subjektiva uppfattning är 1-2 timmar per dag. Om mer än en timmas ringande per dag är osannolik extremanvändning, vad ska vi då kalla två timmars mobiltelefonerande per dag?

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer om mobiltelefonerandets hälsorisker


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq