SVT Play: Jakten på den förlorade symbolen (Dan Brown)

Nytt artikelintro: Viktigt för rekryteringskonsulter att veta om Torbjörn Sassersson


Jag beslöt mig för snart 10 år sedan att journalistiskt undersöka begreppet parapsykologi. Jag studerade därför ämnesområdet utifrån både ett vetenskapligt och ett praktiskt perspektiv. Jag ville helt enkelt veta vad som var sant. Denna djupgående undersökning ledde till att jag blev ett försöksobjekt vid tre TV-tester på “extrasensorisk perception”. Två av dessa tester genererade mycket positiva resultat vilka stod i resonans till den internationella forskning som vid tillfället var okänd i landet. Jag blev den första person som lyckades generera vetenskapliga bevis på svensk TV för människans “mobila” medvetande. Jag har under årens lopp även undersökt andra marginaliserade ämnesområden.

Att denna från början harmlösa  journalistiska undersökning skulle leda till TV-soffor, medverkan i radio, en dokumentärfilm och i en TV-serie om det okända samt att jag på webben skulle bli jagad av en svensk skeptikerrörelse (VoF.se) hade jag inte förväntat mig. Det blev cirkus både på gott och ont. Jag trodde aldrig att denna artikel om mitt möte med Sturmark skulle toppa sökträfflistan vid googling på mitt namn. Jag trodde inte att mitt liv som det framställs av sökmotorn Google skulle ge sken av att hela mitt liv tycks handla om parapsykologi, vilket inte är sant. Jag trodde inte att de andra ämnena jag skrivit om och alla andra projekt som jag deltagit i om helt andra saker skulle hamna i skymdundan. Google redovisar egentligen främst vad folk tycker är kul att läsa.

Rekryteringskonsulter och uppdragschefer googlar sina kandidater och därmed tar dessa subjektivt intryck av sökresultaten även om de säger att de inte låter sig påverkas. Det kan innebära ett problem för alla som blivit kända eller halvkända på TV.

Under årens lopp har jag varit djupt involverad i projekt, undersökningar och i företag med verksamhet inom intelligenta hus, bioenergi, akvatisk miljöforskning, utbildning, miljöanpassning av företag, bank och finans, PR, webbproduktion, marknadsföring på webben och till exempel rykteshantering på webben. För att få en korrekt och balanserad bild av mig som arbets- eller uppdragssökande kandidat krävs att vi ses och att vi går igenom mitt CV.

/ Torbjörn Sassersson, 2010-08-11


Torbjörn Sassersson och Christer Sturmark
Torbjörn Sassersson och Christer Sturmark

Föreningen Humanisterna utlyser tävlingen “Kristallkulan” och 100,000 kr till den som kan bevisa ett paranormalt fenomen, men utmaningen är en ren provokation gentemot kvacksalvare enligt deras ordförande Christer Sturmark.

Text: Torbjörn Sassersson (hemsida), SVT Gomorgon Sverige, 2005-12-15
Uppdaterad 2010-08-11

Läs även Torbjörn Sasserssons andra artiklar

Det “sasserssonska mailet”: SVT och Expressen överreagerade på ett harmlöst mail om svininfluensa

Ditt rykte på nätet avgörs av ORM-konsulter

Rykteshantering allt viktigare för att rädda både ditt rykte och drömjobbet

Har du eller ditt företag drabbats av dåligt rykte på webben?

När jag av SVT tillfrågades om jag 15 december 2005 ville deltaga i debatten på grund av min bakgrund som försöksobjekt vid tester i perceptionspsykologi på TV4 blev det klart att det handlade om en debatt där Sturmark och Humanisterna tagit parti mot denna psykologi. Jag misstänkte även att skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) var inblandad i denna tävling och det blev klart då Christer Sturmark innan sändning påstod att VoF är en systerorganisation till Humanisterna.

Vad som menas med systerorganisation i det här sammanhanget är oklart, men tydligen delar föreningarna samma åsikter. VoF har nämligen som mål att bekämpa “irrationalism” och där ingår enligt VoF parapsykologi och naturmedicin. Det är även ganska tydligt i mina ögon att Humanisterna inspirerats av illusionisten James Randis “One Million Dollar Challenge” med samma mål som “Kristallkulan”, att förlöjliga det paranormala som rent nonsens.

Sassersson och Sturmark

Christer Sturmark blev känd 1995 som Sveriges första “IT-guru”. Han arbetade åren 1996-98 som Regeringens rådgivare för IT-kommissionen inom Internet och IT-frågor. Sturmark startade Cell Networks och var när IT-bubblan sprack 2002 åter i hetluften då han lyckades genomföra en lönsam sorti ur IT- branschen. År 2004 var Sturmark ordförande för regeringens IT-politiska strategigrupp.

Kritiker menar att Vetenskap och Folkbildning varje år genom priset “Årets förvillare” brännmärker en författare, journalist, läkare eller medborgare som de anser är skadliga för samhället. VoF ger även varje år ett pris på 10,000 kr till “Årets utbildare” och förra året (2004) vann Robert Aschberg för sina insatser i “Insider”. Nu verkar Humanisterna med sitt förnedringspris, som tydligen är en provokation”, haka på den trenden. Föreningen SARA svarar med moteld genom att utlysa ett slags dum-pris till Dan Larhammar, en av VoFs styrelsemedlemmar.

Debatten inleddes och i början var min argumentationsteknik svag då min nervositet inför TV-framträdandet tog ut sin rätt, men efter ett tag blev jag varm i kläderna och jag anser precis som många TV-tittare att Sturmarks arrogans och fördomsfullhet inför det paranormala slog tillbaka mot honom själv en bit in i debatten.

Christer Sturmark gick alltså hårt ut i debatten med att hävda att det måste bli ett slut på det här med att kvacksalvare lurar folk och utnyttjar människors emotionella behov.

Jag kontrar med att vi måste värna om människans inre resurser och att vi bör betrakta dessa inre egenskaper som värdefulla att förvalta på bästa sätt.

Samtidigt håller jag med Sturmark om att det är dåligt att det finns skojare och illusionister, men å andra sidan, säg en bransch som det inte finns skojare i. Sturmark menar då att det inte finns några som helst bevis för att det överhuvudtaget existerar “paranormala fenomen” så det finns inte mycket att värna om annat än de människor som dagligen blir lurade.

Jag replikerar med att det visst existerar bevis och tar fram en folder med en lång lista på vetenskapliga studier som visar att det finns evidens för PSI/ESP.

Lexikon: Psi är en grekisk bokstav som valdes för att ge ett förutsättningslöst och tolkningsfritt namn på det okända fenomen som parapsykologer studerar.

Den skara som Humanisterna sällar sig till är skeptiska aktivister från VoF gentemot det paranormala. Skeptikerna pratar gärna om det övernaturliga, men jag föredrar att använda begreppet perceptionspsykologi.

Den skara som anser att bevis finns för PSI har normalt inte behovet av att “tro på något”. De hänvisar, vid behov, till de professorer och doktorer som anser att det finns bevis för PSI och då rör det sig oftast om forskare som faktiskt utför vetenskaplig forskning på det paranormala till skillnad från skeptikerna som redan anser sig veta “allt”.

Torbjörn Sassersson  och Christer Sturmark

Sturmark viftar med foldern med bevis för PSI och säger att det är en lögn. Ord står mot ord, men fakta finns till hands för alla de som är i behov av det. Därmed faller Christer Sturmarks slutord i debatten när han säger ungefär: “Det finns inget skäl att tro på något som det inte finns skäl att tro på”. Men det är ju precis det som det gör. Det finns skäl att tro och det finns skäl att veta.

Det finns mycket goda skäl för att det paranormala är en realitet på grundval av bevis för PSI vid universitet och forskningsinstitut som SRI International (Stanford Research Institute), Princeton University, University of Edinburgh, Monroe Institute, IONS, International Academy of Consciousness m fl. Det redan finns en “bransch” med yrkesverksamma remote viewers som levererar resultat.

Låt oss istället för att förkasta allt “paranormalt” skapa tillfällen för en fördjupad forskning. Sverige har en professur i parapsykologi och hypnos, den enda i hela världen.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs även min populära artikel om rykteshantering (Reputation Management)

Dokumentär: Jakten på den förbjudna symbolen

SVT: Denna dokumentär följer spåren efter Dan Browns bok “Den förlorade symbolen”. Fanns det en dold agenda när USA grundades? Vilka var syftena bakom alla de symboler och byggnader som utgjorde de tidiga Amerikas grunder? Vad är fakta och vad är fiktion i Dan Browns bok? En spännande resa bland historia, myter och konspirationsteorier.

Se SVT:s version av den amerikanska dokumentären “The Hunt for the Lost Symbol”, här med svensk berättarröst

Filmen finns på SVT Play fram till 8 oktober

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.