The Mist – filmen

Nu har Night Shyamalan gjort en sån där svårplacerad film igen. Är det en kalkonfilm, en thriller eller en skräckkomedi? Den enda film som han producerat som accepteras av alla som en bra film verkar vara ”Sjätte sinnet”. Filmen ”Signs” klassades som kalkonfilm. ”The Unbreakable” är betydligt bättre, men många säger ”nja” efter att ha sett den. ”The Village” är lite speciell och ”The Happening” likaså.
Så vad händer i ”The Happening”?
Människor dör oförklarligt i massvis en vacker dag i Central Park, New York. Först tappar de orienteringen och blir stillastående. Därefter blir deras tal förvirrat och de förlorar inom några minuter helt talförmågan. Sedan tar de livet av sig själva. En la sig under en gräsklippare. En annan skjuter sig. Andra hoppar från byggnadsställningar.

Media ropar ut: ”terroristattack!” för att sedermera ta tillbaka anklagelsen. Istället är det naturen som bär skulden. Döden kommer som en vind i gräset och Mark Wahlberg som spelar rollen som NO-lärare utan en susning tar till flykten från stan ut på landet jagad av en bris. Där stöter Wahlbergs flyktsällskap ihop med en soldat som tyvärr framstår som en förvirrad kopia av Adam Sandler i någon komedi.

En NO-lärare utan en susning
NO-läraren och hans blivande fästmö inser att folk blir bara galna om gruppen av människor är för stor. I en liten grupp ger naturen människan nåd och därför börjar man undra om filmen är en skrämselkomedi för att rekrytera ”grönavågare”. Till slut finner paret en liten stuga utan el med en barsk tant. Är detta räddningen? Å nej, tanten har blivit galen bara av att leva på landet för länge och hennes lappsjuka tar sig uttryck i form av svårartad paranoia.

I slutet skonar inte ens naturen små grupper. Teorin var förmodligen fel förresten. Tanten får en bris i huvudet och kastar sig igenom fönsterrutor till dess att hon förblöder. NO-läraren och hans sedan länge eftersuktade kärlek beslutar sig för att ge efter för ”the big love”. De går ut och kysser varandra i en bris, men det hände inget. De bet inte ens tungorna av varandra. De åkte istället hem för att starta om ett nytt liv. Naturen avslutade närmligen sin charmoffensiv.

Paret flyttar hem till New York och livet återgår till det normala för de som överlevde. En vetenskapsman pratar om naturens nyckfullhet på TV. Slutet allting gott, eller?

Nej, i slutscenen får vi nu en annan central park fast i Paris. En fransman börjar upprepa sig och bete sig underligt. I nästa sekund stannar alla upp i parken och blir stående helt blickstilla. En kvinna skriker.

Vad tusan handlade filmen om egentligen? Bara de som googlat tillräckligt mycket, läst om 2012, chemtrails och/eller sett på YouTube har eventuellt en susning. Filmen verkar handla om ”the depopulation program”, en modern myt som syftar till att decimera jordens befolkning från 6 miljarder till 500 miljoner för att skapa en mer kontrollerbar världspopulation och optimera nyttjandet av naturresurserna. Tanken är att ”människorna” aldrig ska förstå vad som hände. Plötsligt händer det bara, alla dör, ”The Happening”.

Alternativt handlar filmen om ”ascension” även kallat uppstigningen en annan möjlig urban legend som säger att år 2012 skiftar jorden till en högre frekvens (nu Schumanfrekvensen) och då flippar folk och blir tokiga. Det gäller främst de som inte mediterat tillräckligt mycket och/eller är ”materialister”.

Night Shyamalan kollar YouTube. Den saken är klar. Ur det perspektivet är filmen bra, vad som nu menas med det. Den som överlever får nu.

Betyg 3 av 5.

Filmens sajt

Trailers
Nu har Night Shyamalan gjort en sån där svårplacerad film igen. Är det en kalkonfilm, en thriller eller en skräckkomedi? Den enda film som han producerat som accepteras av alla som en bra film verkar vara ”Sjätte sinnet”. Filmen ”Signs” klassades som kalkonfilm. ”The Unbreakable” är betydligt bättre, men många säger ”nja” efter att ha sett den. ”The Village” är lite speciell och ”The Happening” likaså.
Så vad händer i ”The Happening”?
Människor dör oförklarligt i massvis en vacker dag i Central Park, New York. Först tappar de orienteringen och blir stillastående. Därefter blir deras tal förvirrat och de förlorar inom några minuter helt talförmågan. Sedan tar de livet av sig själva. En la sig under en gräsklippare. En annan skjuter sig. Andra hoppar från byggnadsställningar.

Media ropar ut: ”terroristattack!” för att sedermera ta tillbaka anklagelsen. Istället är det naturen som bär skulden. Döden kommer som en vind i gräset och Mark Wahlberg som spelar rollen som NO-lärare utan en susning tar till flykten från stan ut på landet jagad av en bris. Där stöter Wahlbergs flyktsällskap ihop med en soldat som tyvärr framstår som en förvirrad kopia av Adam Sandler i någon komedi.

En NO-lärare utan en susning
NO-läraren och hans blivande fästmö inser att folk blir bara galna om gruppen av människor är för stor. I en liten grupp ger naturen människan nåd och därför börjar man undra om filmen är en skrämselkomedi för att rekrytera ”grönavågare”. Till slut finner paret en liten stuga utan el med en barsk tant. Är detta räddningen? Å nej, tanten har blivit galen bara av att leva på landet för länge och hennes lappsjuka tar sig uttryck i form av svårartad paranoia.

I slutet skonar inte ens naturen små grupper. Teorin var förmodligen fel förresten. Tanten får en bris i huvudet och kastar sig igenom fönsterrutor till dess att hon förblöder. NO-läraren och hans sedan länge eftersuktade kärlek beslutar sig för att ge efter för ”the big love”. De går ut och kysser varandra i en bris, men det hände inget. De bet inte ens tungorna av varandra. De åkte istället hem för att starta om ett nytt liv. Naturen avslutade närmligen sin charmoffensiv.

Paret flyttar hem till New York och livet återgår till det normala för de som överlevde. En vetenskapsman pratar om naturens nyckfullhet på TV. Slutet allting gott, eller?  Nej, i slutscenen får vi nu en annan central park fast i Paris. En fransman börjar upprepa sig och bete sig underligt. I nästa sekund stannar alla upp i parken och blir stående helt blickstilla. En kvinna skriker.

Vad tusan handlade filmen om egentligen? Bara de som googlat tillräckligt mycket, läst om 2012, chemtrails och/eller sett på YouTube har eventuellt en susning. Filmen verkar handla om ”the depopulation program”, en modern myt som syftar till att decimera jordens befolkning från 6 miljarder till 500 miljoner för att skapa en mer kontrollerbar världspopulation och optimera nyttjandet av naturresurserna. Tanken är att ”människorna” aldrig ska förstå vad som hände. Plötsligt händer det bara, alla dör, ”The Happening”.

Alternativt handlar filmen om ”ascension” även kallat uppstigningen en annan möjlig urban legend som säger att år 2012 skiftar jorden till en högre frekvens (nu Schumanfrekvensen) och då flippar folk och blir tokiga. Det gäller främst de som inte mediterat tillräckligt mycket och/eller är ”materialister”.

Betyg 3 av 5.

Filmens sajt

Trailers
Nu har Night Shyamalan gjort en sån där svårplacerad film igen. Är det en kalkonfilm, en thriller eller en skräckkomedi? Den enda film som han producerat som accepteras av alla som en bra film verkar vara ”Sjätte sinnet”. Filmen ”Signs” klassades som kalkonfilm. ”The Unbreakable” är betydligt bättre, men många säger ”nja” efter att ha sett den. ”The Village” är lite speciell och ”The Happening” likaså.
Så vad händer i ”The Happening”?
Människor dör oförklarligt i massvis en vacker dag i Central Park, New York. Först tappar de orienteringen och blir stillastående. Därefter blir deras tal förvirrat och de förlorar inom några minuter helt talförmågan. Sedan tar de livet av sig själva. En la sig under en gräsklippare. En annan skjuter sig. Andra hoppar från byggnadsställningar.

Media ropar ut: ”terroristattack!” för att sedermera ta tillbaka anklagelsen. Istället är det naturen som bär skulden. Döden kommer som en vind i gräset och Mark Wahlberg som spelar rollen som NO-lärare utan en susning tar till flykten från stan ut på landet jagad av en bris. Där stöter Wahlbergs flyktsällskap ihop med en soldat som tyvärr framstår som en förvirrad kopia av Adam Sandler i någon komedi.

En NO-lärare utan en susning
NO-läraren och hans blivande fästmö inser att folk blir bara galna om gruppen av människor är för stor. I en liten grupp ger naturen människan nåd och därför börjar man undra om filmen är en skrämselkomedi för att rekrytera ”grönavågare”. Till slut finner paret en liten stuga utan el med en barsk tant. Är detta räddningen? Å nej, tanten har blivit galen bara av att leva på landet för länge och hennes lappsjuka tar sig uttryck i form av svårartad paranoia.

I slutet skonar inte ens naturen små grupper. Teorin var förmodligen fel förresten. Tanten får en bris i huvudet och kastar sig igenom fönsterrutor till dess att hon förblöder. NO-läraren och hans sedan länge eftersuktade kärlek beslutar sig för att ge efter för ”the big love”. De går ut och kysser varandra i en bris, men det hände inget. De bet inte ens tungorna av varandra. De åkte istället hem för att starta om ett nytt liv. Naturen avslutade närmligen sin charmoffensiv.

Paret flyttar hem till New York och livet återgår till det normala för de som överlevde. En vetenskapsman pratar om naturens nyckfullhet på TV. Slutet allting gott, eller?  Nej, i slutscenen får vi nu en annan central park fast i Paris. En fransman börjar upprepa sig och bete sig underligt. I nästa sekund stannar alla upp i parken och blir stående helt blickstilla. En kvinna skriker.

Vad tusan handlade filmen om egentligen? Bara de som googlat tillräckligt mycket, läst om 2012, chemtrails och/eller sett på YouTube har eventuellt en susning. Filmen verkar handla om ”the depopulation program”, en modern myt som syftar till att decimera jordens befolkning från 6 miljarder till 500 miljoner för att skapa en mer kontrollerbar världspopulation och optimera nyttjandet av naturresurserna. Tanken är att ”människorna” aldrig ska förstå vad som hände. Plötsligt händer det bara, alla dör, ”The Happening”.

Alternativt handlar filmen om ”ascension” även kallat uppstigningen en annan möjlig urban legend som säger att år 2012 skiftar jorden till en högre frekvens (nu Schumanfrekvensen) och då flippar folk och blir tokiga. Det gäller främst de som inte mediterat tillräckligt mycket och/eller är ”materialister”.

Betyg 3 av 5.

Filmens sajt

Trailers
Jag såg i kväll filmen ”Jumper”. Idéen bakom filmen var strålande för en ukunaut, men manuset var dåligt. Jag nästan somnade. I filmen får vi möta några ”jumpers” som har förmågan att hoppa från en plats till den annan med mental vilja. Det teleporterar sjövilt omkring över hela jorden och ställer till det.

Budskapet i filmen är att bara Gud själv får ha denna kraftfulla makt att när som helst och var vart som helst kunna flytta sin kropp med viljans kraft. De första huvudpersonen spelad av Hayden Christensen gör är att som fysisk ukunaut hoppa in i ett bankvalv och ta pengarna.

Med tiden uppstår problem för en agent spelad av Samuel L Jackson från National Security Agency (NSA), som även vid ett tillfälle säger att han är från IRS (skatteverket), är dessa jumpers hack i häl och han är inte nådig. Hans mål är att utrota alla paranormala överkreativa hoppare.

Ja, du kanske misstänker att filmen även innehåller en vacker ung dam som hamnar i kläm och att det uppstår någon form slutstrid mellan hopparna och avrättarna. Helt rätt. Tja, nu har du sett filmen. Spara pengarna och satsa på en annan film i stället. Du kan nu den här filmen som DVD när den kommer ut och det lär gå snabbt. Biosalongen var bara halvfull.

Filmens hemsida

Rotten Tomatoes om filmen

IMDB
Jag såg i kväll filmen ”Jumper”. Idéen bakom filmen var strålande för en ukunaut, men manuset var dåligt. Jag nästan somnade. I filmen får vi möta några ”jumpers” som har förmågan att hoppa från en plats till den annan med mental vilja. Det teleporterar sjövilt omkring över hela jorden och ställer till det.

Budskapet i filmen är att bara Gud själv får ha denna kraftfulla makt att när som helst och var vart som helst kunna flytta sin kropp med viljans kraft. De första huvudpersonen spelad av Hayden Christensen gör är att som fysisk ukunaut hoppa in i ett bankvalv och ta pengarna.

Med tiden uppstår problem för en agent spelad av Samuel L Jackson från National Security Agency (NSA), som även vid ett tillfälle säger att han är från IRS (skatteverket), är dessa jumpers hack i häl och han är inte nådig. Hans mål är att utrota alla paranormala överkreativa hoppare.

Ja, du kanske misstänker att filmen även innehåller en vacker ung dam som hamnar i kläm och att det uppstår någon form slutstrid mellan hopparna och avrättarna. Helt rätt. Tja, nu har du sett filmen. Spara pengarna och satsa på en annan film i stället. Du kan nu den här filmen som DVD när den kommer ut och det lär gå snabbt. Biosalongen var bara halvfull.

Filmens hemsida

Rotten Tomatoes om filmen

IMDB

Filmen baseras på Stephen Kings bästsäljare ”Dimman”. Historien utspelas i en mindre amerikansk kuststad som en dag drabbas av en mystisk dimma som väller in. Med dimman följer ett hot. Några småstadsbor barrikaderar sig i ett snabbköp utan möjlighet att kommunicera med omvärlden. Stämningen förtätas allteftersom hotets totala överlägsenhet uppdagas. ”Det” är hänsynslöst.

Ett militärt hemligt projekt vid namn”project arrowhead” pekas ut som orsaken till dilemmat. Ett projekt som öppnade en port till en annan dimension.

Människornas livssituation är under maximal press och i stressen utvecklar olika människor olika överlevnadsstrategier. Det är det som filmen handlar om och inte monstren som döljer sig i dimman. Stephen King tar upp frågan: när din värld närmar sig undergången vad kan rädda dig? Kan religion, teknologi, förnuft, hjältemod, självmord eller offergåvor befria dig från ett ofrånkomligt lidande och en säker död?

I filmen finns några komiska pikar t ex när ett förnumfsigt skeptiskt tvivel kring hotets art tillfälligt övervinner den hemska och absolut dödliga sanningen. En annan kul pik är det faktum att skyddet människorna i affären bygger upp innanför skyltfönstren visar sig vara förpackningar med gödsel, skit alltså. En tredje är den galna religiösa kvinnan och hennes försök att bilda en offersekt.

Filmen är helt klart ett nytt grepp i monsterfilmgenren och det är tack vare King, som vid det här laget måste ha tänjt alla skärckkoncept till det yttersta, som gör det möjligt. Slutscenen är dock för mig ett frågetecken. En i sammanhanget inte alltför ovanlig sponsor kan ha fått producenterna att ge vika för dolares.

Betyg 4.1 av 5.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.