SvD skriver om parabener men låter industrin få sista ordet

SvD skriver i artikeln ”Parabener ökar trots varningar” att trots larmrapporter ökar användningen av parabener i Sverige. Sedan 90-talet har det skett en ökning med 180%, enligt statistik från Kemikalieinspektionen. Naturskyddsföreningen kräver nu att kemikalierna förbjuds på grund av deras skadliga effekter på människans hormonsystem.

Text: Torbjörn Sassersson | Kurvan visar förekomsten av paraben

I Danmark har man redan infört förbud mot propyl- och butylparabener i produkter som vänder sig till barn upp till tre år. I Norge krävde konsumentorganisationen Forbrukerrådet nyligen att produkter som innehåller parabener ska förbjudas, enligt SvD.

”Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. Ämnena förekommer ofta i kosmetika och skönhetsprodukter, som till exempel smink, tandkrämer, solkrämer och rakgel. De används också i livsmedel och andra kemiska produkter, till exempel rengörings- och diskmedel.” / SvD

Enligt studier kan parabener skada pojkars och mäns fertilitet och motverka testosteronproduktionen. Ämnena stör även kvinnors hormonsystem, men män/pojkar blir tydligen mer negativt påverkade.

Jag frågade journalisten på SvD varför artikeln om de hormonstörande parabenerna låter Olof Holmer från Kemisk-tekniska leverantörförbundet få sista ordet. Slutintrycket man får som läsare är att industrins ord väger lite tyngre.

Olof Holmer menar att känsliga konsumenter får välja andra produkter. Det är exempel på ett typiskt ”industrisnack” och enkelt att säga. Problemet är att parabener finns i så många produkter och att industrin är skickliga på att använda olika synonymer på en och samma kemiska substans.

”Parabens are esters of para-hydroxybenzoic acid, from which the name is derived. Common parabens include methylparaben (E number E218), ethylparaben (E214), propylparaben(E216) and butylparaben. Less common parabens include isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben and their sodium salts.” / Wikipedia

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.