Clas Svahn säger att en redaktör på DN la till påståendet om antisemitism

DN antisemitiska inslag

DEBATT: I DN-artikeln ”Serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin” påstås att Sanningsrörelsen har antisemitiska inslag. Det skapade omedelbart irritation bland de som identifierar sig med rörelsen. Nu hävdar journalisten Clas Svahn att en redaktör på DN:s redaktion lagt till detta påstående. 

Clas Svahn ringde idag upp mig på grund av ett tidigare blogginlägg som jag skrev där jag citerade hans artikel. Han var själv irriterad på omskrivningen, men vill inte berätta vem på redaktionen som gjorde ändringen. Nu har DN ändrat i artikeln och strukit påståendet.

Det här är inte första gången stormedia angriper Sanningsrörelsen med påståendet att den innehåller element av antisemitism bara för att enstaka forumsdeltagare i publika forum vid enstaka tillfällen uttalat sig antisemitiskt.

Låt oss befästa följande om Sanningsrörelsen

Sanningsrörelsen är en folkrörelse. Den har ingen adress, ingen lokal, inget huvudkontor, ingen talesman, ingen ledare och ingen medlemsbas. Sanningsrörelsen är inte en organisation utan är ett uttryck för behovet hos populationen om att det tillsätts en ny utredning om WTC 911.

Vaken.se är en fristående folkrörelse bestående av fritänkare. Så här definierar ägaren till webbsajten Mikael Cromsjö den sk Vakenrörelsen:

”Vakenrörelsen, ett begrepp som vissa personer använder för att försöka ringa in de tankar och idéer och/eller de människor som på ett eller annat sätt sympatiserar med den typ av information och de åsikter som presenteras på webbplatsen vaken.se. Den svenska alternativa webbplatsen Vaken.se innehåller nyheter, diskussionforum och tips på litteratur och dokumentärfilmer vilka ofta ger uttryck för ett annat synsätt på olika händelser i samhället än de som presenteras i de dominerande och konventionella medierna.”

Slutsatsen blir att det blir löjligt att peka ut ”antisemitiska inslag” i Sanningsrörelsen eftersom inslaget kan hittas var man än söker, allt från DN till Socialdemokraterna. Med tillräckliga resurser kan man säkert hitta 30 personer på DN som någon gång uttalat sig antisemitiskt. Gör det DN till en organisation med ”antisemitiska inslag”?

Text: Torbjörn Sassersson

Bilaga som visar ändringar i DN-artikeln Serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin

Före, ingress:

”Den misstänkte serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin samtidigt som de brott som han misstänks för begicks. Han ska också ha varit aktivist i Sanningsrörelsen, en grupp med antisemitiska inslag, och en stor beundrare av Lasermannen Johan Ausonius.”

Efter, ingress:

”Den misstänkte serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin samtidigt som de brott som han misstänks för begicks. Han ska också ha varit aktivist i Sanningsrörelsen och en stor beundrare av Lasermannen Johan Ausonius.”

och

Före, brödtext:

”39–åringen hade tydligare kopplingar till Sanningsrörelsen än vad som tidigare varit känt. Under 2009 kom han att dras till gruppen, som har tydliga antisemitiska inslag, och dess hemsida Vaken.se där bland annat konspirationsteorier kring 11 septemberattackerna framförs och underblåses.”

Efter, brödtext:

”39–åringen hade tydligare kopplingar till Sanningsrörelsen än vad som tidigare varit känt. Under 2009 kom han att dras till gruppen och dess hemsida Vaken.se där bland annat konspirationsteorier kring 11 septemberattackerna framförs och underblåses.”

2 svar på ”Clas Svahn säger att en redaktör på DN la till påståendet om antisemitism”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.