Prognos: Efter Oslodådet följer nya lagar för att öka kontrollen av individer – nu kan alla vara terrorister

Jag skulle inte kalla dådet i Norge för ett ”terrordåd” utan istället ett enstaka vansinnighetsdåd. Orden ”terrorism” och ”terrorist” har enligt den internationella överenskommelsen blivit ekvivalent med något som kommer från Mellanöstern, information pills att det handlar om talibaner eller extremister av muslimsk härkomst. Och alla har de långt svart skägg.

Text: Torbjörn Sassersson

Här har vi en vit kille med blont hår, decease som ser välartad ut, är ostraffad förutom några lindriga trafikförseelser, har inget skägg och som hatar det mångkulturella samt bor i Skandinavien där han är född. Hans utseende är egentligen oerhört normalt i Skandinavien.

Den vanliga reaktionen vid terrorism är att den drabbade nationen ska gå i krig och tillämpa ”war on terror”, gränser ska stängas så att fler terrorister inte smiter in. Befolkningen försöker finna gemenskap i sorgen. Det ska sedan bombas några terroristläger i Afghanistan och fler trupper ska skickas dit.

Skulle detta inpräglade reaktionsmönster tillämpas av Norge för att stoppa terrorismen skulle Norge i så fall nu:

 • stänga gränserna för att inte släppa ut norska terrorister till grannländerna,
 • söka efter tältläger med norska blonda extremnationalister i bergstrakter i Norge,
 • vifta med norska flaggor och hävda att kriget mot terrorismen i Norge måste trappas upp.

Det kommer inte att ske för det skulle bli löjligt. Istället kommer man sannolikt att:

 • profilera ensamterrorister – som kan vara helt normala individer – var som helst i populationen,
 • ställa upp sökkriterier för hur dessa individer ska detekteras i samhällskroppen,
 • öka bevakningen av alla ”subversiva” intellektuella grupper som är kritiska till samhället,
 • försöka få allmänheten att hjälpa till att hitta dessa ”element” eftersom ingen underrättelsetjänst skulle klara av det.

Problemet är att nästan alla skandinaviska inhemska män stämmer in på beskrivningen av den misstänkte möjliga terroristen à la Anders B. Breivik. Vi är hyfsat blonda, skötsamma, saknar konstigt skägg, är ostraffade, kanske singel, spelar dataspel ibland, har skämtat om invandrare och kanske lyssnat på ett föredrag i någon orderlokal samt tittar på Alex Jones dokumentärer. Den typiske möjliga nya sortens terrorist kunde lika gärna heta Anders Svensson och bo i en förort till vilken stad som helst.

Så det betyder att den nya terroristen är överallt och ingenstans. Alla män kan misstänkas. Alla kan kanske bli eller redan är terrorister. Det betyder att det kommer snart nya lagförslag för att ytterligare inskränka vår frihet för inget är viktigare än tryggheten genom förebyggande åtgärder. Redan idag har vapenlagarna i Sverige och Norge börjat ses över. Ingen kan ha något emot det, men hur långt kommer övrig lagåtstramning att gå? I de nya åtgärdspaketen för det säkra och trygga samhället kommer garanterat än fler personliga friheter att naggas i kanten på.

Den debatt som jag skulle vilja se handlar om den motsatta riktningen. Hur kan vi slappna av i samhällskroppen? Hur ska vi förhindra att våld överhuvudtaget uppstår? Vilka fel gör samhället som genererar våldsbenägna människor? Hur kan vi öka förtroendet bland enskilda människor? Varför misslyckades Norge med Breivik?

Risken finns nu att människor enas på falska grunder och att misstänksamheten ökar i samhällskroppen som en följd av att vi beskriver en enskild våldshandling som ”terrorism” vilken måste bekämpas med kontroll, angiveri och lagliga ”pre-emptive strikes” mot populationen.

Mer läsning

SvD: Ökad övervakning är inte lösningen

SvD: Ingenting normalt i Oslos vardag

SvD: Kriminolog: Åtal mot Behring Breivik lär dröja

SvD: Manifestation mot terror i Oslo

SvD: SvD rapporterade direkt

SvD: Breivik häktades för terrorbrott

SvD: När skräcken dövas med skräck

SvD: Vapenlagar ses över

DN: ”Min vän Anders” – berättelsen om en mördare

DN: Fortsätt att berätta

DN: 150.000 hedrade terrorns offer

DN: Just nu: Känslofyllda tal på Rådhusplatsen

DN: Breivik häktad misstänkt för terrorbrott

DN: Säpo granskar terrormanifestet

DN: Svensk nazistretorik liknar Breiviks

GP: Sorg men också gemenskap

GP: Maria Haldesten: Dåre, extremist eller terrorist?

GP: Unga berättar om helvetet på Utöya

Föregående

Uppsala Universitet, Fuglesang, VoF och Svenska Dagbladet smutskastar alternativmedicin

Nästa

Greg Palast warns Condoleezza Rice teaming up with Chevron means big trouble in third world


Notice: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' in /www/webvol20/y9/io8zq4bt63szqcm/torbjornsassersson.com/public_html/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 15
4
Notice: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' in /www/webvol20/y9/io8zq4bt63szqcm/torbjornsassersson.com/public_html/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 16
Kommentarer

 1. Johan

  Mycket bra skrivet. Istället för att gå gärningsmannen till mötes och bli rädda för allt och alla borde vi lyssna på varandra och tillsammans lösa de problem som finns i vårat samhälle idag. Löser vi inte problemen snarast så är vansinnesdåd som detta bara början.

 2. Cippan

  Eftersom alla människor reagerar på belöningar av olika slag, så tror jag att våldet har kommit för att stanna. De muslimska våldsdåd som sker dagligen över hela världen har fått till följd att västerländska politiker ryggar för att värna vår politiska agenda, de har böjt sig för den terror som fundamentalistiska muslimska grupper ständigt hotar med.

  Att då den andra fundamentalistiska sidan skulle starta en liknande kampanj, är för mig inte ett dugg förvånande. Jag är mer förvånad över att det inte redan har skett, då det uppenbarligen fungerar för andra grupper. Detta är ju uppenbarligen en politisk manifestation, som inte skulle ha fått något utrymme i dagspressen om det inte skett på detta dramatiska sätt.

  Ansvaret ligger hos de som gjort denna konflikt möjlig, de politiker som har blundat för alla konflikter som har skapats i vårt samhälle på grund av en okontrollerad och lagvidrig invandring, samt media som genom en politik censur struntar i kravet på saklighet, som är en av hörnstenarna i avtalet med staten. Det är i grunden ett politiskt problem och en politisk lösning som saknas, kanske politisk ovilja eller feghet att se verkligheten som den är för många människor, människor som idag är så frustrerade att de kan ta till våld för att få sin sak hörd.

  Media och politiker vill ju självklart att denne man skall ses som en komplett galning, vilket är lätt att tycka med tanke på hur dådet utfördes. Men jag tror att framtiden kommer att utvisa att denne man kommer anses vara helt frisk, eftersom han inte kommer att dömas till sluten psykiatrisk vård.

  Kvarstår då alltså faktum, vi har en helt frisk man som har drivits så långt av frustration att han begår detta vansinnesdåd bara för att få sin politiska åsikt i fokus. Hade det inte varit bättre om det funnits utrymme för en saklig debatt i samhället så att detta kanske kunnat undvikas

 3. Torsten

  Hej! Väldigt intressant analys som överensstämmer med mina farhågor. Jag tycker dina projekt är intressanta, rykteshantering speciellt. Har ni möjligtvis arbetat inom Säkerhetspolisen?

  Ni tycks vara lite bitter över globalisternas agenda, och ni kan nog själv hamna i terrorfacket. 🙂

 4. Hej Torsten. Jag har inte arbetat inom säkerhetspolisen, men när jag gjorde lumpen var jag en liten kugge i spionaget (vi krypterade FRA:s signalspaning) mot det dåvarande Sovjetunionen….vilket idag är en kul biografisk kuriositet i sammanhanget.

  Det förekommer att rykteshanteringskonsulter precis som vanliga PR-nissar arbetar för stater. Jag skrev lite om det på Rykteshantering.nu. Det kanske var det du menade.

  Jag tror på globaliseringen, men inte på korruptionen. Om globaliseringen är mer korrupt än legal är jag förhoppningsvis på en watch-list. 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén