Wikileaks: Rymdkriget är redan här – Kina har skjutit ned sina egna satelliter

NASA satellit. Foto: NASA.gov. Licens: Unsplash.com
NASA satellit. Foto: NASA.gov. Licens: Unsplash.com

Den 11 januari 2007 sköt Kina upp en markbaserad robot i rymden. Målet var en av deras egna satelliter 250 kilometer från jorden. Inom några minuter är målet förstört, enligt dokument som Wikileaks släppt. Amerikanerna trodde inte sina ögon. De fick en chock när det gick upp för dem att Kina kunde skjuta ner deras satelliter. Rymdkrig kan bli en realitet.

USA:s och NATO:s högteknologiska missilsystem och kommunikationssystem är beroende av satelliter. Nedskjutningen visade att Kina nu kan slå ut västvärldens militära tekniska försprång. Kina hävdade att syftet var fredligt för att pressa USA till förhandlingar om avskaffandet av vapen i yttre rymden.

Hemliga amerikanska dokument som läckt från Wikileaks visar att det finns en dramatisk kapprustning i rymden och att amerikanerna är mycket oroade över konsekvenserna:

  • Kina har genomfört minst tre hemliga missilattacker mot satelliter i rymden – i strid med internationella avtal.
  • USA har tvingats att ändra kurs på flera av deras kostsamma satelliter.
  • Den internationella rymdstationen (ISS) måste manövreras bort för att minska risken att drabbas av skrot från kinesiska tester.

USA menar att den kinesiska testet 2007 skapade 2500 skrotdelar i omloppsbana kring jorden. USA uppskattar att föremålen kommer att vara i omloppsbana under de närmaste hundra åren. Skrotet utgör ett hot för alla satelliter oavsett nationalitet.

För närvarande har 45 procent av allt rymdskrot genererats av Kina, enligt USA. Inget annat land är ansvarigt för så mycket rymdsopor. Som jämförelse står USA för 25 procent av avfallet och Ryssland för 24 procent. Totalt finns det ca 200.000 skräpdelar i omloppsbana runt jorden, skriver norska Aftenposten.

”Detta är en mycket allvarlig fråga för hela det internationella samfundet”, sade amerikanerna, som gick så långt som att varna Kina att varje handling som kan skada amerikanska satelliter kan resultera i både diplomatiska och militära motaktioner.

”Testet utgör inget hot mot något annat land, svarade Kina”, med hänvisning till USA genomförde av en liknande test för 20 år sedan.

Källor

6.1.2008:SECOND DEMARCHE FOR CHINA REGARDING CHINAS JANUARY 2007 ANTI-SATELLITE TEST

22.01.2007: AFM HE SAYS ”TEST” POSES NO THREAT; NO PLANS FOR FURTHER TESTS

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.